2015. március 15. halaszthatatlan határidő a betéti társaságok és a közkereseti társaságok vonatkozásában

2014. március 15-vel lépett hatályba az új Ptk. Ezzel kapcsolatban többször szóba került már a korlátolt felelősségű társaságok jegyzett tőke emelésével kapcsolatos kötelezettség, de keveset beszéltünk a betéti társaságokat és közkereseti társaságok érintő kötelezettségről.

Nagyon fontos határidő közeleg, hisz a betéti társaságoknak, illetve a közkereseti társaságoknak 2015 március 15-ig át kell térniük az új Ptk-ra, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy a meglévő létesítő okiratukat összhangba kell hozni a hatályban lévő Ptk. rendelkezéseivel. 2014. március 15-e előtt a Gt. (2006. évi IV. törvény) szabályzása volt érvényben, a létesítő okiratok ehhez a törvényhez igazodva készültek. Az új Ptk. hatályba lépésével a Gt. hatályát vesztette, hisz az új törvény magába foglalja a gazdasági társaságokról szóló szabályozást is.

A fenti tény mindössze annyit jelent, hogy a létesítő okirat régi Gt-re utaló rendelkezéseit kell helyesbíteni az új Ptk rendelkezéseinek megfelelően. Illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet a cégbírósághoz benyújtani a változásbejegyzési kérelmet, feltéve, hogy az ahhoz csatolandó létesítő okirat módosítása kizárólag a Ptk. rendelkezéseihez történő igazítás, illetve a Ptk. eltérést engedő szabályainak alkalmazása miatti módosításokat tartalmaz. Abban az esetben ha ettől eltérő változást is tartalmaz, úgy illeték és közzétételi díj megfizetése is szükséges.

Nem szükséges a létesítő okirat módosítása az alábbi esetekben:

  • a létesítő okirat megfelel a hatályos Ptk. rendelkezéseinek (pl. 2014. március 15-e után már módosították)
  • amennyiben a társaság jogutód nélküli megszűnése folyamatban van (végelszámolás, felszámolás)
  • abban az esetben, ha a létesítő okiratot csak amiatt kellene módosítani, hogy a vezető tisztségviselőt az új Ptk. szerint ügyvezető igazgatónak kell minősíteni

ELHÍVOM A TISZTELT VÁLLALKOZÓK FIGYELMÉT, HOGY A FENTI MÓDOSÍTÁST NEM A KÖNYVELŐ VÉGZI, ÍGY KÉREM VEGYÉK FEL A KAPCSOLATOT EGY ÜGYVÉDI IRODÁVAL!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük