Június 30. Fontos határidő gyakorló könyvelőknek

2015. június 12-én megjelent 1387/2015. számú Kormányhatározat lehető teszi Magyarországon a a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok alkalmazását, vagyis az IFRS-t.

Ez a választási lehetőség idővel kötelezettségé válik, így a regisztrált mérlegképes könyvelők sem ússzák meg az IFRS alkalmazását.

Ennek megfelelően a mérlegképes könyvelőknek már ezen a szakon is regisztrálniuk kell majd a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Miért fontos az IFRS regisztráció tekintetében a június 30-a? Mert 2015. június 30-ig azok a mérlegképes könyvelők, akik ezen a területen legalább három éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, “pusztán” az igazolt szakmai gyakorlat alapján regisztrációt szerezhetnek IFRS szakterületen is.
2015. július 1-e után a regisztrációra csak a szakmai továbbképzés sikeres elvégzése után lesz lehetőség!!

Nézzük meg, hogy a nemzetközi pénzügyi beszámolás standardokat mikortól lehet, illetve mikortól kötelező alkalmazni?!

2016. január 1-től választható:

  • tőzsdén jegyzett cégeknek
  • anyavállalati döntés alapján azon vállalkozásoknak, akiknél az anyavállalat a konszolidált beszámolóját az IFRS standardok alapján készíti
  • MNB felügyelet alatt álló cégeknél nem választható

2017. január 1-től kötelező:

  • tőzsdén jegyzett cégeknek
  • hitelintézeteknek és egyes pénzügyi vállalkozásoknak

2017. január 1-től választható:

  • biztosítók
  • könyvvizsgálati kötelezettség alá eső vállalkozások számára

2018. január 1-től kötelező:

  • minden pénzügyi vállalkozásnak

A fentiekből kiderül, hogy a jelenlegi szabályozás szerint 2018. január 1-től számviteli tevékenységet csak olyan könyvelő végezhet, aki IFRS szakon is regisztrációt szerezett.
Ezen kívül az IFRS beszámolót készítő társaság könyvvizsgálói feladatainak ellátására is csak IFRS minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló végezheti.

Az IFRS  szakon megszerezhető mérlegképes könyvelői szakképzésről itt olvashat bővebben: http://www.bgf.hu/courses/IFRS-merlegkepes-konyvelo-55-344-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük