Családi kedvezmény

2015. január 1-től lépett életbe az a változás, mely szerint a gyermekek után a családi kedvezmény igénybe vételéhez az eltartottak, a kedvezményezett eltartottak adóazonosító jelét is közölni kell. Érdemes újból áttekinteni a 2015-re, illetve 2016-ra vonatkozó előírásokat.

Átmeneti szabály értelmében ezt az adatszolgáltatást kötelezően 2016. január 1-től kell alkalmazni.

Mit is jelent ez pontosan?

2015-ben az év közbeni adóelőleg nyilatkozatnál még nem kell kötelező adatként az adóazonosító jelet feltüntetni, a kifizető anélkül is figyelembe veheti a havi bérszámfejtésnél a kedvezményt.
2016. január 1-től mind az év közbeni adóelőleg nyilatkozatnál, mind a 2015. adóévre vonatkozó adóbevallásnál már csak az adóazonosító jel birtokában és annak feltüntetésével lehet a kedvezményt igénybe venni.

Érdemes már idén figyelni arra, hogy minden eltartott, illetve kedvezményezett eltartott adóazonosító jelét meg kell igényelni az illetékes NAV kirendeltségen. Amennyiben ez nem történik meg, 2016. január 1-től a munkáltató vagy kifizető nem fogja elfogadni a családi kedvezmény igényléséhez szükséges nyilatkozatot.

Abban az esetben, ha a 2015. adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás beadásának határidejéig nem kerül megképzésre az adóazonosító jel, az év közben figyelembe vett családi kedvezményt nem lehet a bevallásban feltüntetni, így esetlegesen fizetendő adó keletkezik.

Emlékeztetőül néhány adat a 2015. adóévben érvényes családi kedvezménnyel kapcsolatban.

Családi kedvezmény mértéke 2015-ben:

  • 62.500 forint egy és két eltartott esetében
  • 206.250 forint három vagy több eltartott esetében

2015. január 1-től bővült a családi kedvezmény jogosultjainak köre.Igénybe veheti a kedvezményt a családi pótlékra jogosult magánszemély családi pótlékra nem jogosult házastársa is. Vagyis a házastársak ettől az időponttól kezdve, már nem csak a közös gyermek után igénybe vehető családi kedvezményt, hanem a közösen nevelt gyermek után is. Ezt a szabály már év közben az adóelőleg megállapítása során is figyelembe vehetik.

2015. január 1-től a családi kedvezmény például már a tartós megbízási jogviszonyból és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem után is érvényesíthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük