Adózás rendjéről szóló törvény változásai 2016. január 1-től

2016. januártól az adózás rendjéről szóló törvény nem csak az adózói minősítésre vonatkozó új szabályokat léptette életbe. Nézzük át, hogy mely előírásoknál változott a törvény.

2016. január 1-től a jövedéki ügyintézők képviselhetik azokat a cégeket, melyekkel munka- vagy megbízási szerződéses jogviszonyban állnak.

Január 1-től az adóregisztrációs eljárásban vizsgált összeghatár 5 millió forintra, míg a legnagyobb adóteljesítményű adózóknál 10 millió forintra csökken.

Bővült viszont az adóregisztrációs eljárás során vizsgált személyi kör. A vizsgálat kiterjed a cégvezetőkre, valamint kft-k és zrt-k esetében valamennyi tagra abban az esetben, ha a társaságnak nincs 50 %-ot meghaladó mértékű szavazati joggal vagy minősített többségi befolyással rendelkező tagja.

Az adóhatóság januártól akkor is megtagadja az adószám kiadását, ha a vizsgált személyt a vezető tisztségviselői pozíciótól vagy az adott foglalkozástól eltiltották.

2016. január 1-től a köztartozásmentes adózói bázisban való szerepeléshez a feltételeknek a kérelem benyújtása hónapjának utolsó napján kell megfelelnie.

Az adóhatóság januártól az egyesített folyószámlát közteher nemenként vezeti. Az adózó januártól az állami adó- és vámhatóság által nyilvántartott összes köztehernemek között kérheti túlfizetésének átvezetését.

2016. január 1-től az adózás rendjéről szóló törvény szerinti valamennyi fizetési kedvezmény iránti kérelmet az állami adóhatóság (NAV) bírálja el.

A bevallások utólagos vizsgálata során a cégbejegyzésre nem kötelezett adózók (pl. magánszemélyek, egyéni vállalkozók) esetében a végzett ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot. Ezt a szabályozást akkor kell alkalmazni, ha az adózó eleget tesz az adóhatósággal szemben fennálló együttműködési kötelezettségének.

Abban az esetben, ha az adóellenőrzés során az EKÁER rendszerben fuvarozást végző személynél az adóhatóság nem állapít meg szabálysértést, nem kötelező a jegyzőkönyv készítése.

2016. január 1-e után csak a kockázatosnak minősített adózókvégelszámolási eljárásában kötelező az ellenőrzés lefolytatása.

A cégbejegyzésre nem kötelezett adózóknál (pl. magánszemélyek, egyéni vállalkozók) a bejelentési, bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt azonnal nem szabhat ki bírságot, hanem először fel kell hívnia az adózót a kötelezettsége teljesítésére.

A mulasztási bírságra vonatkozó kedvezőbb szabályozás nem alkalmazható a bejelentés, a foglalkoztatotti bejelentés és az EKÁER rendszerhez kapcsolódó bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén.

2016. január 1-től az adóhatóság nem szerepelteti az 1000forintot el nem érő adótartozást valamint az 1000 forintot el nem érő adó visszatérítést sem utalja ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük