Pénzbeli ellátások 2017 – Baleseti táppénz

A biztosított magánszemély baleseti táppénzre jogosult, ha üzemi baleset miatt, foglalkozási betegség miatt vált keresőképtelenné, vagyis aki üzemi balesettel összefüggően gyógykezelést igénylő egészségi állapota miatt, vagy gyógyászati segédeszköz hiányában a munkáját ellátni nem tudja.

Mely baleseteket tekintünk üzemi balesetnek a társadalombiztosítás szempontjából?

  • amennyiben a magánszemély foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben történik a baleset
  • amennyiben a magánszemély lakására (szállására) jövet, vagy menet történik a baleset
  • amennyiben a magánszemélyt közcélú munka (társadalmi munka) végzése közben éri a baleset
  • amennyiben valamely társadalombiztosítási ellátás igénybevétele során éri a magánszemélyt a baleset (pl. orvosi vizsgálaton történő megjelenésével függ össze a baleset)

Munkabalesetnek nevezzük azt a balesetet, amelyet a munkavállaló a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, valamint a munkavállalótól függetlenül.

Fontos, hogy ebben az esetben a balesetet mindig külső hatás idézi elő és ez a hatás hirtelen vagy nagyon rövid időn át éri a szervezetet.

A munkabalesetnél általában külső sérülés következik be, és ez okozhat esetleg szervi elváltozást.

Foglalkozási betegségnek nevezzük azon betegségeket, amely a munkavállaló foglalkozásának különös veszélye folytán keletkezett.

A foglalkozási betegségnél a betegséget előidéző hatás mindig huzamosabb ideig éri a szervezetet.

A foglalkozási betegségnél elsősorban belső szervi elváltozás következik be.

Mely baleseteket nem tekintünk üzemi balesetnek?

  • amely esetben a balesetet szenvedő biztosított igazoltan alkohol vagy kábítószer befolyásoltsága alatt állt
  • amely esetben a munkahelyen, de engedély nélkül végzett tevékenység közben éri a baleset a biztosított magánszemélyt
  • abban az esetben, ha a baleset munkahelyi rendbontás következménye
  • amennyiben a magánszemély lakására (szállására) jövet, vagy menet történik a baleset, de a biztosított nem a legrövidebb útvonalon közlekedett, vagy az utazást indokolatlanul megszakította

Baleseti táppénz annak jár, aki a biztosítási jogviszony fennállása alatt, vagy annak megszűnését követő legkésőbb harmadik napon üzemi balesetet szenved, vagy foglalkozási betegség miatt keresőképtelenné válik.

Nem jogosult baleseti táppénzre az, aki a sérülését szándékosan okozta, vagy az orvosi ellátás igénybevételét szándékosan hátráltatta, késleltette.

A baleseti táppénzre való jogosultság az előzetes biztosítási időre és a táppénz-folyósításra tekintet nélkül legfeljebb 365 napon át folyósítható (figyelembe kell venni a jogosultság kezdőnapját megelőző egy éven belül esetlegesen folyósított baleseti táppénz időtartamát!!!)

Az egy év eltelte után az orvos szakértő véleménye alapján a baleseti táppénz folyósítása legfeljebb egy évvel meghosszabbítható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük