Év eleji határidők

Minden év elején elindul a vállalkozások és persze a könyvelők életében is a “nagyüzem”.

Ebben a cikkben a januári és februári hónapok legfontosabb feladatait és azok határidejét nézzük át, kiemelten az előző adóévet érintő feladatokkal kapcsolatban.

  1. január 12.

Havi járulékbevallás.

Bár a járulékbevallásokat minden hónapban 12-ig adjuk be, de az előző adóév utolsó járulék bevallási határidejének nagyobb jelentősége van.

2017 óta a NAV minden magánszemély részére elkészíti a személyi jövedelemadó bevallás tervezetet, melyhez az adatokat a foglalkoztatók által benyújtott havi járulékbevallásokból veszi át. 2018. január 12-ig minden foglalkoztatónak érdemes leellenőrizni a már beadott járulékbevallásokat, hogy a magánszemélyek éves személyi jövedelemadó bevallásához szükséges adatokat a megfelelő adattartalommal küldjék be az adóhatóság részére.

  1. január 22.

Havi és negyedéves általános forgalmi adó bevallás.

Az áfa bevallással kapcsolatban nincs kiemelten nagy teendő, de érdemes odafigyelni, hogy ez az adóév utolsó általános forgalmi adó bevallása.

  1. január 31.

A foglalkoztatók eddig a napig kötelesek a munkavállalók részére kiadni az M30-as igazolásokat a 2017-es adóévben megszerzett jövedelmekről.

Január 31-ig köteles a kifizető a nem munkaviszony keretében foglalkoztatott magánszemélyek részére az igazolást átadni a megszerzett jövedelmeikről abban az esetben, ha az év közben esetlegesen nem került átadásra.

Minden foglalkoztatónak január 31-ig ki kell adnia minden biztosított részére a járulékigazolást, mely tartalmazza a tárgy évre vonatkozóan a levont járulékokat és a járulékalapokat.

  1. február 25.

Február 25-ig kell beadni az alábbi, a 2017-es adóévet érintő bevallásokat

  • 17SZJA bevallás a 2017. évre a személyi jövedelemadó, a járulék, a különadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az egészségügyi hozzájárulás kötelezettségről egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó hatálya alá tartozó adószámos magánszemélyeknek
  • 1743 bevallás az egyszerűsített vállalkozói adóról (EVA), valamint az egyéni vállalkozó járulékairól. Nem erre a határidőre kell beadni a kettős könyvvitelt vezető, EVA hatálya alá tartozó gazdasági társaságok bevallását. A kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok EVA bevallásának határideje május 31.
  • 1765 éves általános forgalmi adó bevallás
  • 1741 bevallás a társasházak részére a személyi jövedelemadóról
  • 17KATA nyilatkozat és adatszolgáltatás a megszerzett bevételről, bevallás a százalékos mértékű adóról kisadózó vállalkozások részére

Remélem, hogy ez a kis összefoglaló segít eligazodni a legfontosabb határidők betartásában!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük