Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás legfontosabb szabályai 2. rész

Bár a szálláshely szolgáltatás nem idény jellegű, mégis úgy gondolom, hogy nyáron ez a tevékenység is sokkal több személyt érint. Cikkünk második részében a tevékenység adózásához igyekszünk egy kis segítséget nyújtani.

 A kereskedelmi szálláshely szolgáltatás folytatása során többféle adózási mód és tevékenységi forma közül lehet választani.

 

  1. Önálló tevékenység szerinti adózás

Amennyiben a magánszemély adóalany az önálló tevékenység szabályai szerint kívánja megállapítani a jövedelemét, kétféle módszer közül választhat:

  • tételes költségelszámolás: ebben az esetben csak a tevékenységgel kapcsolatos, számlával igazolt költségeket lehet figyelembe venni (ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatos költségek, ingatlan értékcsökkenése – a szálláshely szolgáltatás időszakára eső arányos rész)
  • 10 százalékos költséghányad alkalmazása: az önálló tevékenység bevételének 10%-a számolható el költségként, külön igazolás nélkül
  1. ,A fizető vendéglátó tételes átalányadózás

A fizető vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély (nem egyéni vállalkozó) a tevékenységéből származó jövedelem adózására választhatja a tételes átalányadózást.

A tételes átalányadózás választását az adóalany a tárgy évre benyújtott, előző évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásában jelentheti be.

Fizető vendéglátó tevékenység az az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység, amely keretében a szálláshelyet az adóéven belül ugyannak a személynek maximum 90 napra adja bérbe.

Tételes átalányadót csak abban az esetben választhat a magánszemély, ha a fizető vendéglátó tevékenységet saját tulajdonában (haszonélvezetében) levő ingatlanban folyatatja.

A tételes átalányadó az alábbi esetekben nem választható

  • a fizető vendéglátást bérelt ingatlanban végzi
  • amennyiben a szálláshely szolgáltatás adóéven belül a 90 napot meghaladja
  • amennyiben a magánszemély háromnál több ingatlannal rendelkezik, és az ingatlanok közül több, mint három ingatlanban végez fizető vendéglátás szolgáltatást

A tételes átalányadó mértéke szobánként 38.400 forint/év.

Év közben megkezdett tevékenység esetében is a teljes éves adóösszeget kell megfizetni.

2017 január 1-től a tételes átalányadót választó magánszemélyt egészségügyi hozzájárulási adó fizetési kötelezettség nem terheli.

 

  1. Egyéni vállalkozóként történő adózás

Egyéni vállalkozás keretében folytatott szálláshely szolgáltatásból származó bevétel egyéni vállalkozói bevétel lesz, és a magánszemély az egyéni vállalkozóként választott adózási mód szerint állapítja meg a jövedelmét.

Egyéni vállalkozóként is van lehetőség az átalányadó választására. Évi 15 millió forintos árbevétel határig lehet választani, a jövedelem a bevétel 60 %-a, és az így megállapított jövedelem után 15% személyi jövedelemadót kell fizetni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük