Tb jogszabályok változása augusztus 1-től

Augusztus 1-től ismét életbe lépett néhány változás, melyeket szeretnénk röviden áttekinteni.

Újraéledő szociális hozzájárulási adó kedvezmény a Karrier Híd Program. A munkáltatók a közszférából elbocsátott dolgozók után vehetik igénybe a szocho kedvezményt.

Milyen előzőleg betöltött jogviszonyok alapján vehetjük figyelembe a kedvezményt:

  • közszolgálati jogviszony
  • kormányzati szolgálati jogviszony
  • közalkalmazotti jogviszony
  • költségvetési szervnél munkaviszony
  • A Magyar Honvédséggel, a rendvédelmi szervekkel, az Országgyűlési Őrséggel, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a NAV-nál hivatásos jogviszonyban állókkal
  • a Magyar Honvédséggel szerződéses jogviszonyban állókkal
  • igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban

Mértéke: a bruttó munkabérnek, de maximum a minimálbér kétszerezésnek (2016-ben 222.000 Ft) 13,5%-a.

Az igénybevétel feltétele: az alkalmazott magánszemély átadja a foglalkoztatójának a Karrier Híd hatósági bizonyítványt. A hatósági bizonyítványt egy eredeti példányban állítják ki, és a kiállításától számított 12. hónap utolsó napjáig érvényes.

Augusztus 1-től a Tbj. egészségügyi szolgáltatásra vonatkozóan azok köthetnek megállapodást, akik a Tbj. szerint nem biztosítottak és egészségügyi szolgáltatásra egyéb más jogcímen sem jogosultak.

Fizetendő járulék havi összege:

  • 18 évesnél fiatalabb gyermek, valamint hazánkban nappali rendszerű oktatásban résztvevő külföldi tanuló esetében a minimálbér 30%-a
  • nagykorú személy esetében a minimálbér 50%-a

Nagyon fontos, hogy a megállapodást megkötő személyek amegállapodás első 24 hónapjában csak sürgősségi ellátásra jogosultak. Abban az esetben, ha a megállapodást megkötő személy előre kifizeti a 24 havi járulékot (felnőtt esetében ez 1.332.000,- Ft, 18 évesnél fiatalabb gyermek esetében ez 799.200,- Ft), akkor a megállapodás megkötését követő naptól jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra.

Július 15-től az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozóan ajogviszony ellenőrzésben egy újabb színű lámpa került bevezetésre a már meglévő négy mellé.  Az új, sárga lámpabevezetését az egészségügyi szolgáltatásra megállapodást kötők miatt volt szükség, mert a megállapodás első 24 hónapja után sem lesznek jogosultak teljes körű egészségügyi szolgáltatásra.

A jogviszony ellenőrzésben használt különböző színű lámpák jelentéséről itt olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük