Letiltások a fizetésből. Mikor mennyit?

A következő írás az adozona.hu oldalon jelent meg. A cikk egy konkrét példán mutatja be a letiltások kezelését.  Bérszámfejtőkén, munkaügyesként, de esetleges érintett alkalmazottként is érdemes végig olvasni!
“Olvasónk konkrét helyzete: részmunkaidős (heti 20 órás) foglalkoztatás esetén bruttó 55 500 forintos munkabérből mennyi letiltást kell levonni (hitelkártya-tartozás miatt)? A nettó bér 33 százalékát? Figyelembe kell-e venni mentességet (az öregségi nyugdíj összegét)? A letiltó végzés szerint 0,0 százalék, több letiltás esetén 50 százalék. Ha eddig fix összeget vettek figyelembe (6090 forint/hó), azt utólag kell-e, lehet-e módosítani?

Szakértőnk válasza

A levonás teljesítése során a munkabér nettó összegéből kell kiindulni: annak legfeljebb a 33 százalékát lehet levonni. Ez jelen esetben bruttó 55 500 forint, nettó 36 908 forint, amelynek a 33 százaléka 12 180 forintot jelentene.
Azonban! A munka törvénykönyve (Mt.) 294.§ (1) bekezdés j) pontja alapján levonásmentes munkabérrész: a bírósági végrehajtásról szóló jogszabály alapján teljesíthető levonások után fennmaradó munkabérrész.Ezzel összhangban a végrehajtási törvény szerinti garanciális szabály, hogy mentes a végrehajtás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének (2008. január 1. napja óta változatlanul 28 500 forint) megfelelő rész. Ez a mentesség nem áll fenn azonban a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség végrehajtása esetén (például, ha ezekről, és nem hitelkártya-tartozásról lenne szó, a nettó 36 908 forintból levonható lenne annak 50 százaléka, hiába lesz kevesebb a megmaradó munkabér, mint 28 500 forint).

Tehát a példa szerinti munkavállaló esetén 36 908 forint – 12 180 forint = 24 728 forint összegű munkabér maradna a dolgozónál. Ez kevesebb, mint az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege, így ellentétes a törvénnyel.

Erre figyelemmel a dolgozótól 36 908 forint – 28 500 forint = 8 408 forint vonható le (ha ez összhangban van a letiltással, tehát abban nem szerepel ennél alacsonyabb összeg).

Ugyanakkor, ahogyan arra Ön is utalt a 33 százalékos levonásra vonatkozó főszabály alóli kivételként a levonás a munkavállalói munkabérnek legfeljebb 50 százalékáig terjedhet az alábbi követelések fejében:

  • tartásdíj,
  • az adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelés,
  • jogalap nélkül felvett munkavállalói munkabér és társadalombiztosítási ellátás.
  • több letiltás esetén.

Azt nem értettem a feltett kérdésben, hogy „letiltó végzés szerint 0,0 százalék”, de gondolom, ez 33 százalék lett volna, mely így helytálló, és több letiltás esetén valóban a munkabér 50 százalékáig terjedhet a levonás, megtartva az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegére vonatkozó korlátozó szabályt.

Ha eddig fix összeget vettek figyelembe, tudni kellene, annak mi volt az alapja. Ha ugyanis a letiltásban ez a 6 090 – forint szerepelt, akkor valóban csak ennyit kell levonni, és ezzel is teljesülnek a fenti feltételek (legfeljebb 33 százalék és megmarad a 28 500 forint). Tehát nincs teendő, utólag nem kell módosítani (ha 8 408 forintnál magasabb összeg szerepelne, módosításra sem lenne lehetőség a munkabér mértékére figyelemmel).”

Forrás: Adózóna
Szerző:  Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük