2017-es várható adótörvény változások – Általános forgalmi adó

Most még nagyon távolinak tűnik a 2017-es esztendő, de törvényalkotóink már tavasszal tárgyalták a jövő évre vonatkozó adótörvények módosítást, ezért érdemes átnézni, hogy mire készüljünk a jövő évet érintően.

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ

Talán a legnagyobb mértékű változás az áfa kulcsok csökkenése néhány termék és szolgáltatás körében:

  • éttermi étkezés 18% (2018-tól 5%)
  • helyben készített, alkoholmentes italok 18%
  • friss tej (nem az UHT tejek!!) 5%
  • tojás  5%
  • baromfihús 5%
  • internet szolgáltatás 18%

2017. január 1-től a belföldi adóalanynak kiállított számlán minden esetben szerepeltetni kell a vevő adószámát abban az esetben, ha az áthárított adó mértéke eléri vagy meghaladja a 100.000,- Ft-ot.

Átmenetei rendelkezésként azon számlákat is így kell kezelni, melyeket még 2016-ban állítanak ki, de a teljesítés időpontja már 2017-es év.

Az adatszolgáltatás 2017 év közepétől kötelezően online rendszerben fog működni, vagyis nem utólagosan szolgáltatunk majd adatot, hanem a vállalkozások számlázó programjainak online bekötésével a NAV rendszeréhez azonnali adatszolgáltatási kötelezettségünk lesz.

Az adatszolgáltatási kötelezettség már idén is bírsággal sújtható, így érdemes lesz év vége felé kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a számlázó programokat az új adatszolgáltatásra alkalmassá kell tenni.

A fentiekhez kapcsolódóan a tételes áfaadat-szolgáltatás 2017. januárjától a jelenleg érvényben levő 1 millió forintos adó értékhatárról 100 ezer forintos értékhatárra csökken.

A 2017-es cafetéria változásokról egy korábbi cikkünkben olvashat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük