GYED, GYES és KATA

GYED-en, GYES-en lévő kismamák/kispapák KATA-s vállalkozása 2017-ben

A mai gazdasági és pénzügyi helyzet, valamint a GYED/GYES-en lévő kismamák és családjaik élethelyzete mindinkább életre hívja azokat a vállalkozásokat, ahol a kisgyermekekkel otthon lévő szülő „másodállásban” vállalkozni szeretne vagy vállalkozásra kényszerül.

Ismerőseim körében is egyre gyakrabban felmerül a kérdés, mennyire éri meg a KATA-s egyéni vállalkozást indítani GYED vagy GYES mellett.

Az ő kérésüknek teszek eleget azzal, hogy néhány praktikus gondolatban átvesszük a KATA szerinti adózást ezekre az egyéni vállalkozásokra vetítve. Az alábbi írás a 2017-re érvényes szabályokat tartalmazza!!

Alaphelyzetben a KATA adózási szabályai szerint évi (ez nagyon fontos!!) 12 millió forintos árbevételig csak a havi tételes adót kell megfizetni. Figyelem! A KATA tételes adója nem váltja ki az iparűzési adót!! Természetesen arra is figyelemmel kell lenni, hogy az alanyi áfa mentesség bevételi értékhatára 2017-től nem egyezik meg a KATA bevételi értékhatárával! Az alanyi áfa mentesség bevételi értékhatára 8 millió forint. Ez praktikusan annyit jelent, hogy a 8 millió forintot meghaladó árbevételt már áfásan kell számlázni, be kell jelentkezni az áfa körbe (101E vagy 201T nyomtatvány), időszakonként áfa bevallást kell benyújtani, valamint a felszámított adót pénzügyileg is teljesíteni kell a NAV megfelelő számlájára.

KATA tételes adók:

 • főállású kisadózó esetében havi 50.000 Ft
 • főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25.000 Ft
 • saját elhatározásból a magasabb adót választó kisadózó után 75.000 Ft

A bejelentés után minden megkezdett hónapot követő hónap 12-ig kell megfizetni a kisadózóra vonatkozó, fentiekben meghatározott adóterhet. Erről bevallás nem készül, a változás bejelentő lapon bejelentett kisadózóra vonatkozó havi adót a NAV automatikusan előírja az adózó adófolyószámláján.

A 12 millió forintos árbevételt meghaladó bevétel esetében sem szűnik meg a KATA szerinti adózás lehetősége, mindössze a 12 millió forint feletti részre 40%-os adót kell fizetni.

GYED-en, GYES-en lévő kisadózónak szintén a fentiek szerinti adóterhet, alap esetben az 50.000 Ft-ot (másodállás esetén 25.000 Ft-ot) kell megfizetnie azokra a hónapokra, melyekben a vállalkozás árbevételt generál.

Azokra a hónapokra, amikor nincs a vállalkozásnak árbevétele, mentesülhet a kisadózó a havi tételes adófizetési kötelezettség alól. Ennek feltétele, hogy a tárgy hónapot követő hónap 12-ig a változás bejelentő lapon ezt a tényt bejelentse a NAV-nak.

A fentieket elolvasva, sokan úgy gondolhatják, hogy ez így nagyon egyszerű és belesétálhatnak abba a csapdába, ami alapján, év végén kiderülhet, hogy az árbevételük többségét 40% adó terheli.

Nézzük azokat a dolgokat, melyre mindenképpen figyelni kell:

 • a 12 milliós árbevétel éves szinten értendő, vagyis arra az esetre, ha a kisadózó 12 hónapon keresztül fizeti a tételes adót önmaga után.
 • a 12 milliós árbevételt, annyiszor 1 millió forinttal csökkenteni kell, ahány hónapra nem fizették meg a tételes adót.

Nézzünk példát GYED/GYES-en lévő kismama adózására.

Az egyéni vállalkozó kismama január 01-vel bejelentkezik a KATA hatálya alá és bejelenti önmagát kisadózónak.

1.) Alapesetben az éves árbevétele nem haladja meg a 12 millió forintot, és minden hónapban kifizeti az 50.000 (25.000) Ft-os tételes adót. Ez a legoptimálisabb, a NAV felé további, KATA-val kapcsolatos adófizetési kötelezettsége nem keletkezik. (Figyelem: alanyi áfa mentesség csak 8 millió forintig!)

2.) A második esetben az árbevétele meghaladja a 12 millió forintot, és minden hónapban kifizeti az 50.000 (25.000) Ft-os tételes adót. Ebben az esetben a 12 millió forint feletti részre az éves bevallással egy időben ki kell fizetnie a 40%-os különbözeti adót. (Figyelem: alanyi áfa mentesség csak 8 millió forintig!)

3.) Az árbevétele 12 millió forint, viszont az év során két hónapban sem fizette meg a tételes adót (változás bejelentőt benyújtotta). Ebben az eseten 12.000.000 – (2X 1.000.000), vagyis 10.000.000 Ft árbevétel van adózva, vagyis az 10 millió feletti részre kell kifizetnie a 40% különadót. . (Figyelem: alanyi áfa mentesség csak 8 millió forintig!)

Mindenképpen ajánlom a havi tételes adó megfizetését, ebben az esetben elkerülhető a 40%-os különadó megfizetési kötelezettség. Csak abban az esetben éljenek a mentesítés lehetőségével, ha előzetes számításaik alapján az árbevételük biztosan nem haladja meg a működési hónapok száma és az 1.000.000 forint szorzatát.

Felhívnám a figyelmet arra, hogy utólagosan nem lehet kifizetni a tételes adót azokra a hónapokra, melyekre bejelentették a mentességet, még abban az esetben sem, ha az árbevétel nagysága miatt ez kedvezőbb lett volna.

4 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “GYED-en, GYES-en lévő kismamák/kispapák KATA-s vállalkozása 2017-ben”

 1. GYED-en, GYES-en lévő kisadózó, miért minősül főállásúnak?

  Amennyiben fizetés nélküli szabadságon van egy heti 40 órás munkaviszonyból, akkor nem a 25.000 Ft-os kategóriába esik?
  A GYES/GYED-en otthonmaradás fizetés nélküli szabadság esetén automatikusan a főállású KATA 50.000 Ft tételes adóját jelenti?

  1. Kedves József!
   A GYES/GYED-en lévő KATA-s egyéni vállalkozó a törvény rendelkezései alapján számít főállású egyéni vállalkozónak.
   Viszont ha a vállalkozó nem folytat kereső tevékenységet az ellátás ideje alatt, mentesül a tételes adó fizetése alól.
   A tételes adó alóli mentesülést a T101E nyomtatványon kell a NAV-nak bejelenteni. Ez nem működik automatikusan, a bejelentés hiányában a NAV előírja a tételes adót az adófolyószámlán.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Ez alapján, ha jól értem, amennyiben az adott személy GYES-en van fizetés nélküli szabadságon (egy olyan munkahelyen, ahol heti 40 órás munkaviszonya van), akkor 25.000 Ft-ot kell megfizetnie tételes adóként. (Amennyiben természetsen végez KATA ev-hez köthető tevékenységet az adott hónapban.)

    Itt a kérdésem lényege az volt, hogy főállásról fizetés nélküli szabadságon távol, de a KATA ev tevékenységeit végezve (számlázva), a 25.000 Ft a megfelelő tételes adó. (Nem pedig az 50.000 Ft.)

    Üdvözlettel,
    József

  2. Tisztelt Kérdező!
   A cikkben nem másodállású egyéni vállalkozó jogállása, hanem főállású egyéni vállalkozó jogállása van részletezve.
   Főállású KATA-s egyéni vállalkozónak van 50 ezer Ft tételes adó fizetési kötelezettsége abban az esetben, ha bevételt szerez (dolgozik) valamelyik hónapban. Abban az esetben, ha nincs bevétel szerző tevékenysége az adott teljes hónapban, és anyasági ellátásban részesül, mentesül a tételes adó fizetési kötelezettség alól. A mentesülést be kell jelenteni a NAV-nak.
   Másodállású egyéni vállalkozóra ugyanezek a szabályok vonatkoznak, pusztán a tételes adó fizetése más összeg, 25 ezer Ft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.