Egyéni vállalkozás szüneteltetése

2017. január 1-től változott az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama.

2016. december 31-ig az egyéni vállalkozásokat legalább 1 hónapig, és legfeljebb 5 évig lehetett szüneteltetni.

Idén január 1-től a szüneteltetésre mindösszesen 2 év áll rendelkezésükre a vállalkozóknak.  Az új szabály csak a 2017. január 1-től szüneteltetett vállalkozásokra érvényes, vagyis nem visszamenőleges hatályú, ami praktikusan annyit jelent, hogy a 2017. január 1-e előtt elindított szüneteltetéseknél még az 5 éves szabály érvényes.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetését a webes ügysegéd online felületén szükséges bejelentenie. A szüneteltetés bejelentése illetékmentes.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek van egyéni vállalkozói igazolványuk, a szüneteltetés feltétele, hogy az igazolványukat leadják (személyesen vagy postai úton) az ország bármely kormányablakánál/okmányirodájában. Vállalkozói igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozók tevékenységének a szüneteltetése az igazolvány leadása után kezdődik.

A webes ügysegéden indított kérelem elbírálása után szükséges az adóhatóságnak is megtenni a bejelentéseket.

Az adóhatóság részére meg kell küldeni a T1041-es valamint a KATA-s vállalkozás szüneteltetése esetén a T101E jelű nyomtatványokat, melyeken szintén a szüneteltetés tényét jelentjük be.

Saját tapasztalatot is szeretnék megosztani Önökkel a KATA-s vállalkozás szüneteltetését illetően. Míg a fővárosban megfelelő és elégséges a vállalkozás szüneteltetésének bejelentése egyszer, annak érdekében, hogy a KATA járulékot a szüneteltetés időszakára ne terheljék az adófolyószámlára, addig néhány vidéki NAV minden hónapban megköveteli a T101E-n történő havi bejelentést, ellenkező esetben a szüneteltetés ideje alatt is halmozódik a tételes adó a folyószámlán.

A vállalkozói tevékenység szüneteltetése alatt egyéni vállalkozói tevékenység nem folytatható, ezzel kapcsolatos új jogok nem szerezhetők, valamint kötelezettségek nem vállalhatók!

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének ideje alatt nem kell az évközi rendszeres bevallásokat beküldeni (pl. járulékbevallás).

A szüneteltetés ideje alatt a vállalkozó nem lesz biztosított, így a szüneteltetés ideje alatt (amennyiben nincs egyéb biztosítással járó jogviszonya) havonta meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.110 Ft (napi 237 Ft).

Az éves bevallás (SZJA) beküldési határideje egyéni vállalkozó esetében tárgy évet követő február 25-e. Abban az esetben, ha a vállalkozás az adóév utolsó napján szüneteltetve volt, az SZJA bevallási határideje az általános május 20-a.

Fontos azt is tudni, hogy a magánszemély nem kötelezett az egyéni vállalkozói tevékenységére való tekintettel adóbevallás benyújtására, ha az adóév minden napján szüneteltette a vállalkozását.

A tevékenység szüneteltetése alatt, a vállalkozói tevékenység miatt megnyitott bankszámláját az egyéni vállalkozó megszüntetheti. Amennyiben a bankszámlát nem szünteti meg, a banknál is be kell jelenteni a tevékenység szüneteltetésének tényét.

Amennyiben a szüneteltetés után újra aktiválni kívánja a vállalkozását, azt szintén illetékmentesen a webes ügysegéd oldalán teheti meg. A vállalkozás aktiválásának tényét is be kell jelenteni az adóhatóságnak is.

Abban az esetben, ha a szüneteltetésre rendelkezésre álló 2 év után sem kíván tovább vállalkozni, az adóhatóság hivatalból megszünteti az egyéni vállalkozást. Ebben az esetben a megszűnés évében az egyéni vállalkozó a megszűnésre vonatkozó szabályok betartásával és figyelembe vételével nyújtja be adóbevallását.

209 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Egyéni vállalkozás szüneteltetése”

 1. Kedves Lívia!
  Köszönöm szépen a hasznos információt a szüneteltetés idejét illetően!
  G.Novák Mária

 2. Kedves Lívia,

  visszamenőlegesen is hatályos ez a változás például a jelenleg már 20 hónapja szünetelő vállalkozások esetében, vagy arra még az előző 5 év érvényes?

  Válaszát és a kitűnő cikket nagyon Köszönöm!

  1. Kedves Júlia!
   Az új szabályozás nem visszamenőleges hatályú, vagyis csak azokra a szüneteltetésekre vonatkozik, melyeket 2017. január 1-e után indítottak. Az Ön által leírt egyéni vállalkozó még 5 évre szüneteltethető.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 3. Kedves Lívia! Az én esetemben a vállalkozó még az 5 éves szüneteltetésbe tartozott. Sőt már a 6. évben jár. A NAV-nál mint “Technikai megszűnt” szerepel. Nem is akarja újraindítani a vállalkozást. Tavaly óta alkalmazottként dolgozik. Szeretném kérdezni, hogy esetében van-e valami bejelentési kötelezettsége. Illetve technikai megszűntként febr. 25.-én kell-e SZJA bevallást beküldenie, vagy május 20.-án az alkalmazotti béréről?

  Köszönettel
  S. R. Erzsébet

  1. Kedves Erzsébet!
   Mind a vállalkozást szüneteltető, mind a megszűnt vállalkozónak májusban van a SZJA bevallás beadásának határideje.
   A technikai megszűnt a NAV-nál biztosan megszűnt vállalkozás, de én mindenképpen ránéznék a webes ügysegéd oldalára, hisz abban a rendszerben kezeljük az egyéni vállalkozásban történő változásokat. Szükség esetén elektronikusan adjon be egy megszűnési kérelmet!
   Ezen kívül az Önkormányzatnál is meg kellene szüntetni a vállalkozást.
   Remélem tudtam segíteni!
   Pósa Lívia

 4. Kedves Lívia!

  Egyéni vállalkozás szüneteltetését tervezzük. Mivel esetünkben van e.váll. igazolvány, cikkének megfelelően elsétáltunk egy okmányirodába, hogy még a szüneteltetés bejelentése előtt leadjuk azt. Ott azonban azt az információt kaptuk, hogy érvényes igazolványt nem áll módjukban elvenni, csak akkor tehetik meg, ha már a szüneteltetés be lett jelentve a websegéden. Elmondásuk szerint a szüneteltetés megkezdésétől számított 1 hónapon belül kell azt leadni.
  Akkor vajon hogy is van ez?

  Üdvözlettel:
  Nagy Imre

  1. Kedves Nagy Imre!
   Idézem Önnek a törvény szövegét. (2009. évi CXV. tv.)
   “18.§. (5) Igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozó tevékenysége szüneteltetésének a feltétele, hogy az egyéni vállalkozó igazolványát a Hatóságnak személyesen vagy postai úton leadja. Az igazolványt a Hatóság az igazolvány beérkezésének vagy leadásának napján érvényteleníti, és ennek tényét bejegyzi a nyilvántartásba.”
   A cikk sem arról szól, hogy a szünetelés előtt le kell adni az igazolványt. Minden, egyéni vállalkozást érintő változást 15 napon belül kell bejelenteni a Hatóságnak, a cikk elején erről is szó van. Az csak jó hír, hogy ők 30 napot adnak rá.
   De az Ön példáján tanulva, beleírom a cikkbe, mert ezek szerint ez félreérthető.
   Köszönöm az észrevételt!
   Pósa Lívia

 5. Tisztelt Lívia!
  Egyéni vállalkozásunkat 2017.11.01. nappal szüneteltetjük (max 2 évig lehet) webes ügysegéden keresztül. Ebben az esetben hova kell nekünk személyesen is bemenni és bejelenteni a szüneteltetést? Például önkormányzatnál vagy a számlát vezető bankban?
  Valamint azt az információt kaptam, hogy szüneteltetés esetén nem regisztráltathatom magam Munkaügyi központban. Ez valóban így van?
  Nagyon szépen köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel.
  K. Tímea

 6. Tisztelt Lívia!
  Ha egy 50 ezres KATA-ás veszélyeztetett terhes,keresett ülő munkát a hátralevő időre, így alkalmazott lesz, ezért szünetelteti a KATA-t.Ha megszült, a csed-et követően a gyed-től vissza lépne a KATA-ba de a 25 ezresbe.Tehet e?

  Üdvözlettel:B.Vali

  1. Kedves B. Vali!
   25 ezer Ft tételes adófizetés sajnos nem vonatkozik a GYED-GYES mellett vállalkozó kismamákra. Amennyiben egy adott hónapban dolgozik a kismama a vállalkozásban, azokra a hónapokra meg kell fizetnie legalább az 50 ezer Ft tételes adót (ha a magasabb, 75 ezer Ft-os adót választotta, akkor azt), természetesen, amikor nem dolgozik a vállalkozásban, a NAV-hoz történő bejelentés mellett (T101E), nem kell megfizetnie a tételes adót.
   Ezt a cikket ajánlom a figyelmébe: http://goldacco.hu/2016/12/14/gyed-en-gyes-en-levo-kismamakkispapak-kata-s-vallalkozasa-2017-ben/
   Valamint a 25 ezres KATA fizetés miatt érdemes lenne ezt a cikket is elolvasni: http://goldacco.hu/2016/12/16/kisadozo-vallalkozasok-teteles-adoja-kata/
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Köszönöm gyors válaszát. A vállalkozás részét értem,de mi van akkor ha a szüneteltetés
    ideje alatt egy Kft-ben vállal alkalmazotti munkát a szülésig.Az főállásnak minősül nem? Gyed alatt lépne a 25 ezres KATA-ba vissza mint mellékfoglalkozás.Vagy ezt már túlbonyolítottam?

    Üdvözlettel: B.Vali

    1. Kedves B. Vali!
     Most nézem a kérdését, hogy talán én nem is válaszoltam Önnek az új kérdésre. Elnézést kérek.
     Amennyiben heti 36 órás jogviszonnyal be lesz jelentve valahova hölgy, akkor az főállásnak minősül, és az egyéni vállalkozásában másodállású lesz. De persze csak addig, amíg megfizetik után a főállásban a járulékokat. Szülés után a Kft-ben az alkalmazotti jogviszonyában fizetés nélküli szabadságon lesz a gyermek nevelése kapcsán, vagyis nem lesz főállása. Így az egyéni vállalkozás lesz a főállás, minden tételes adó vonzatával.

 7. Kedves Lívia!

  Köszönöm gyors válaszát. A vállalkozás részét értem,de mi van akkor ha a szüneteltetés
  ideje alatt egy Kft-ben vállal alkalmazotti munkát a szülésig.Az főállásnak minősül nem? Gyed alatt lépne a 25 ezres KATA-ba vissza mint mellékfoglalkozás.Vagy ezt már túlbonyolítottam?

  Üdvözlettel: B.Vali

  1. Tanácsot szeretnék kérni, azzal kapcsolatban , hogy ha szüneteltetni kívánják az egyéni vállalkozást 2 hónapra, akkor én mint alkalmazott munkaviszonyom megszűnik-e? Milyen jogok illetnek meg, jár e bér, térítés erre az időre ?

   1. Tisztelt Bródi László!
    Az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt az Ön jogviszonyának rendezése szerintem kétféle módon is történhet.
    1, a munkaviszonyát nem szüntetik meg, és állásidőre járó munkabért fizetnek Önnek.
    2, rendes felmondással megszüntetik a munkaviszonyát.
    Üdvözlettel
    Pósa Lívia

 8. Kedves Lívia!

  Egyéni vállalkozóként KATA-t választottam, és május hónapban a webes ügysegéden keresztül szüneteltettem a vállalkozásom, viszont további bejelentéseket nem tettem, de a tevékenységet sem folytattam. Fentebb írtak szerint a számlámhoz azóta is hozzáadódik a havi tételes adó, mint hátralék, ilyenkor mi a teendő? Lehetséges visszamenőlegesen is jelenteni a szüneteltetést, vagy meg kell fizetnem a szüneteltetés alatt felhalmozódott járulékot is?

  Válaszát előre is köszönöm:

  P. Bernadett

  1. Kedves Bernadett!
   A szünetelés kezdő napjára be kell adni visszamenőlegesen a 17T101E nyomtatványt, amin a szünetelés tényét bejelenti.
   Mindenképpen visszamenőlegesen adja be, mert a szünetelés idejére nem kell a tételes adót megfizetnie. A NAV a beadott adatlap alapján rendezni fogja az adófolyószámlát.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 9. Tisztelt Lívia!
  Főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. Betegség miatt szeretném megszüntetni a vállalkozásomat. Azt szeretném megérdeklődni, hogy mi ilyenkor a teendő, milyen nyomtatványokat kell kitölteni? Nincs alkalmazottam, átalányadózó vagyok.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Sz István

  1. Tisztelt Sz István!
   Az egyéni vállalkozás megszüntetését a webes ügysegéden kell elindítani.
   A webes ügysegéd a bejelentésről igazolást állít ki, melyen szerepel a megszűnés dátuma.
   A megszűnés tényét be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon a NAV-nak, valamint a helyi önkormányzatnál és a kamaránál is be kell jelenteni.
   A 2017-es adóévről az SZJA bevallást, valamint az iparűzési adó bevallást kell benyújtania majd 2018-ban.
   Pósa Lívia

 10. Kedves Lívia!
  Jelenleg főállású egyéni vállalkozóként táppenzen vagyok. Mivel várhatóan hosszabb ideig leszek táppenzen, szeretném szünetelteni jan. 1-től a vállalkozásomat. A kerdésem, hogy a tappénzt továbbra is folyósítják a szünetelés alatt?
  Várom válaszát! Á. Kati

  1. Kedves Á. Kati!
   Az egyéni vállalkozó szünetelése napjától már nem biztosított. Táppénzre csak biztosítottak jogosultak.
   Annak érdekében, hogy a táppénzt a keresőképtelenség idejére folyamatosa megkapja, ne szüneteltesse a vállalkozást.
   A táppénz időszak alatt nincs járulék fizetési kötelezettsége, csak a bevallásoknak kell eleget tennie.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 11. Kedves Lívia!

  Ha ev.tevékenységem megszüntetését a “nyilvantarto.hu”-n bejelentettem, akkor a NAV felé milyen számú “záróbevallást” és egyéb a jogviszonyt megszüntető bejelentést/bevallást kell benyújtanom mivel még mindig főállású egyéni vállalkozóként szerepelek a nyilvántartásban pedig a T1041-es nyomtatvány már beküldésre került.

  Válaszát várva!
  Tisztelettel:K.Gábor

  1. Kedves K. Gábor!
   Az egyéni vállalkozás megszüntetését a webes ügysegéd felületén tudja kezdeményezni.
   Ott kell a bejelentést megtennie. A bejelentés megtétele után nagyon rövid időn belül, a webes ügysegéd felületén megjelenik a visszaigazolás. A visszaigazolás dátumával szűnik meg az egyéni vállalkozása. Aznapra kell beadnia a T1041-es nyomtatványt is.
   A webes ügysegéden bejelentett megszűnés jelenik meg a NAV törzsadatában is.
   A megszűnést be kell még jelentenie a helyi önkormányzatnál, valamint a kamaránál is.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 12. Kedves Lívia,
  először is köszönöm a részletes, informatív írást.
  A kérdésem az újraindításra vonatkozik
  Ön azt írja, hogy: “Amennyiben a szüneteltetés után újra aktiválni kívánja a vállalkozását, azt szintén illetékmentesen a webes ügysegéd oldalán teheti meg. A vállalkozás aktiválásának tényét is be kell jelenteni az adóhatóságnak is.”
  1) hányas számú nyomtatványokat kell a web-es ügysegéden kitölteni, és az adóhatóságnak hol kell bejelenteni az aktiválást?
  2) KATA-s egyéni vállalkozásomat 2016.12.30-tól szüneteltetem, és legközelebb január 15-én szeretnék már számlát kiállítani – hányadikán kell legkésőbb bejelentenem az újraindítást, és mikortól kell fizetnem az 50.000 Ft-ot?

  Válaszát előre is köszönöm, üdv
  L. Erika

  1. Kedves Erika!
   1.) T1041-es nyomtatványon kell a szünetelés után bejelenteni újra a biztosítási jogviszonyt. Ehhez sajnos az is hozzátartozik, hogy nem minden megye kezeli ugyanúgy ezeket a bejelentéseket. Találkoztam már olyan NAV-val aki ezt megkívánta, de olyannal is, aki nem értette meg, hogy miért lett beadva.
   2.) A vállalkozás újraindítása a bejelentést követő naptól él. Mivel januárra már számlázni szeretne, akár január 1-én is megteheti a bejelentést. A tételes adót akkor is ki kell fizetnie, ha akár csak 1 napot is élt a vállalkozása az adott hónapban.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 13. Kedves Lívia! Éven belül hányszor lehet szüneteltetni és úrakezdeni a vállalkozást?

  Válaszát előre is köszönöm

  üdvözlettel

  Rozi

 14. Kedves Livia,

  2017. februar 12-tol szuneteltetem az egyeni vallalkozasomat. Velhetoen marciustol szeretnem ujra inditani. 1 evnel hosszabb szuneteltetes eseten is folytathato a KATA vagy azt elveszitem?
  A szuneteltetes idejere nem fizettem egeszsegugyi hozzajarulast, jar ez valami szankcioval?
  Ebben az esetben az eves adobevallast nekem is majusig kell benyujtanom?

  Valaszat elore is koszonom.

  Udvozlettel:
  G. Maria

  1. Tisztelt G. Mária!
   Az 1 évnél hosszabb szüneteltetés nem befolyásolja a KATA adózás lehetőségét, amennyiben egyébként a KATA-hoz szükséges feltételei fennállnak.
   Az egészségügyi hozzájárulás alatt gondolom az egészségügyi szolgáltatási járulékot érti. Ennek a fizetése minden, biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező magyar természetes személynek kötelező, így Önnek is meg kellett volna fizetnie. A NAV előírja az adófolyószámláján és be is hajtja azt. Ez viszont befolyásolhatja a KATA-t!!!
   A 2017-es adóévről az SZJA bevallás 2018. május 20-ig kell benyújtania. A KATA bevallást a szüneteltetés megkezdésekor be kellett adnia. Amennyiben ezt nem tette meg, kérem pótolja.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 15. Üdvözlöm!
  A webes ügysegéden történt bejelentés és a T1041 beküldésén kívül van-e más teendőm a vállalkozás szüneteltetése kapcsán? NAV-ra, önkormányzatra és kamarára gondolva.
  Válaszát köszönöm!
  Gömöriné

  1. Tisztelt Gömöriné!
   A szüneteltetést a kamaránál és az önkormányzatnál is be kell jelenteni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 16. Tisztelt Pósa Lívia!

  KATA szüneteltetés és számlakiadás kapcsán lenne kérdésem:
  – A webes ügysegédben 2017. december 1-től elindított szüneteltetésen kívül T1041-es dokumentum nem került még leadásra. Ennélfogva lehetséges-e számlát december havi keltezéssel kiadni, érvényes-e a szüneteltetés?

  – Általánosságban nézve pedig a kérdésem: lehetséges-e számlát kiadni szüneteltetett hónapban, ha kiderül, adott szüneteltetett hónapban mégiscsak ki kell állítania egy számlát? Utólagos kérvény beadása által van-e lehetőség erre?

  Köszönettel:
  H Barnabás

  1. Tisztelt H Barnabás!
   Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének a tényét a webes ügysegéden keresztül jelentjük be. Az Ön esetében 2017. december 1. Vagyis ettől a dátumtól minimum 30 napig szünetel a vállalkozása. 30 nap letelte után tudja visszaélesíteni a vállalkozást. A T1041-es nyomtatványom még ha nem is teszi meg a bejelentést, a szünetelés akkor is él. A T101E nyomtatvány szolgál arra, hogy a tételes adó alóli mentesülését bejelentse a szüneteltetés időszakára. De ha a T101E nyomtatványt nem adja be, a tételes adót az adóhatóság elő fogja írni az adófolyószámláján. De a szüneteltetés akkor is él december 1-től. A szüneteltetés bejelentését visszavonni nem lehet.
   Szüneteltetés alatt alapvetően nem állíthat ki számlát, hisz a szüneteltetés lényege pont az, hogy Ön nem végez tevékenységet.
   Amennyiben szünetelteti a vállalkozását, vagyis nem végez gazdasági tevékenységet, akkor ugye nincs is miről számlát kiállítania.
   Amennyiben egy előző időszak teljesítésére gondol, akkor azt a számlát a teljesítés időpontjára kell kiállítani (számlán a teljesítés időpontja!!!), még ha ezt anno el is mulasztotta. A számlát pedig a teljesítés időpontjától számított 15 napon belül kell kiállítani. Ez beleeshet a szüneteltetés időszakába….
   Amennyiben bővebb információra van szüksége, keressen a konyvelesikisokos@gmail.com email címen.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 17. Kedves Lívia!

  Valószínűsíthető, hogy másodállású egyéni vállalkozót a főállású munkáltatója januárban szembesíti döntésével, hogy a kötelező béremelés miatt a munkaidejét visszamenőleg 01.01-től 6 órára írja át.

  Ha nem akar felmondani a munkavállaló, jelenthet-e megoldást a bizonytalanság kivédésére, és a főállású vállalkozóvá válás elkerülésére a vállalkozás szüneteltetése az esetleges bejelentésig?

  (Ebben az esetben a munkaidő csökkentés bejelentése utáni vállalkozás megszüntetése következne.)

  Köszönettel: K. Péter

  1. Tisztelt K. Péter!
   A vállalkozás szüneteltetése esetén nem kell, hogy heti 36 órás biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen.
   Viszont a szüneteltetés ideje alatt nem “dolgozhat” a vállalkozásában, erre figyeljen!
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 18. Kedves Lívia!

  2017.12.31-én megszűntettem a vállalkozásomat.
  Szeretném Öntől megkérdezni, hogy a “záró bavallást” melyik nyomtatványon kell megtenni? Vagy esetemben, mivel teljes adóévről van szó elég a 2017-es szja bevallás?

  Köszönettel,
  Krisztina

  1. Kedves Krisztina!
   Az egyéni vállalkozóknak nincs záró bevallása.
   A 2017. évi SZJA bevallást kell majd beadni 2018. május 20-ig.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 19. Kedves Lívia!

  Kiegészítő tevékenységet választó átalányadós egyéni vállalkozónak kötelező-e legalább a minibér után megfizetni a 10% nyugdíjjárulékot, vagy lehet kevesebbet is. A minimálbér alatt választhat -e átalányadóban megállapított jövedelmet, mivel kiegészítő tevékenységet folytat?
  A szociális hozzájárulási adót meg kell-e fizetnie, ebben az vállalkozási formában, vagy csökkenthető?

  Köszönettel várom válaszát.
  Üdvözlettel: Vné Ágnes

  1. Tisztelt Vargáné Mohácsi Ágnes!
   A kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) átalányadózó egyéni vállalkozó a 10 százalékos nyugdíjjárulékot az átalányban megállapított jövedelem után fizeti meg. A 10%-os nyugdíjjárulék mellett a havi 7320 Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni. Ebben az esetben nincs minimális járulékalap.

 20. Kedves Lívia

  Ha egy egyéni vállalkozó, elhelyezkedik és év közben megszünteti KATAS, ÁFÁS vállalkozását februárban. majd , a főállás (határozott idő) lejártát követően ismételten kéri új vállalkozói adószám kiadását, bejelenezhet-e alanyi mentes egyéni vállalkozásba szeptemberben? esetleg a KATA alá. Van olyan közvetlen paragrafus amely ezt tiltja, immár új vállokozóként

  Válaszát előre is köszönöm:

  Kókai Kata

  1. Tisztelt Kókai Katalin!
   Az új egyéni vállalkozás megkezdésénél nem tiltja a törvény sem az alanyi mentességet, sem a KATA-s adózást, amennyiben megfelel a feltételeknek.
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Köszönöm Válaszát. Ez azt jelenti, hogy amennyiben tisztán, rendezetten bezárta előző vállalkozását, akkor Új indításánál tiszta lappal indul, így visszatérhet különösebb várakozás nélkül az alanyi mentes és a KATA-s vállalkozói körbe is?

    Köszönettel:

    K.Kata

 21. Kedves Lívia!

  2018. január 8-án bejelentette az szja-s vállalkozó tevékenysége szüneteltetését.
  Ha feléleszti a vállalkozását éven belül ez hányszor tehető meg? Ebben az esetben
  mikortól kell számolni a 2 évet?

  Köszönettel:
  Beva

  1. Kedves Beva!
   Az egyéni vállalkozás szüneteltetése minimum 30 nap időtartamú lehet, vagyis január 8-tól számított 30 napig nem lehet újra indítani.
   Jelen esetben a 2 év január 8-tól számolódik.
   Amikor a szüneteltetést visszavonja és újra működni kezd a vállalkozás, úgy a 2 év figyelése is megszűnik.
   Egy esetleges újabb szünetelés elindítása lesz a 2 éves figyelési időszak első napja.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 22. Kedves Livia!
  Az egyéni vállalkozó bejelenti vállalkozásának szüneteltetését. A szüneteltetés időszakában az ő vállalkozásának ingatlanaiban más egyéni vállalkozó (pl. a fia) folytathatja -e a tevékenységet, és ha igen, akkor az neki jelent -e valamilyen hátrányt.
  Előre is köszönöm válaszát. Éva

  1. Kedves Éva!
   Gondolom az ingatlanok a szünetelő egyéni vállalkozó magánszemély tulajdonában vannak.
   Azt is feltételezem, hogy engedéllyel folytat egyéb vállalkozás tevékenységet az ingatlanon belül. Gondolok itt bérleti szerződésre, szívességi használatra stb.
   A szünetelő egyéni vállalkozást ezek valószínűleg nem érintik, csak az ingatlan magánszemély tulajdonosát.
   Kérem vegye figyelembe, hogy ez egy általános válasz, mivel nem ismerem a pontos tényeket, így tökéletes választ nem tudok adni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Nagyon köszönöm a gyors válaszát. Az ingatlan a szünetelő egyéni vállalkozó tulajdona.
    A szünetelő egyéni vállalkozó a fiának szivességi használatra adja át az ingatlant.
    Ebben az esetben a szünetelő e.v. magánszemélynek számit?
    Köszönettel

    1. Kedves Éva!
     Mivel a magánszemély és az egyéni vállalkozó alapvetően ugyanaz a személy, az ingatlan tulajdonjoga a magánszemélyé. Az, hogy a magánszemély esetleg az egyéni vállalkozás kereteiben belül hasznosította az ingatlant, illetve számolt el rá költségeket, nem változtat azon a tényen, hogy az ingatlan a magánszemélyé. Gondolom a földhivatalnál a magánszemély adataival jegyzik a tulajdonjogot.
     Üdvözlettel
     Pósa Lívia

 23. Kedves Lívia!
  2017-ben egész évben szüneteltettem (2016. augusztusa óta) a mellékállású KATA-s egyéni vállalkozásomat (főállásban alkalmazott vagyok), és 2017. év végén meg is szüntettem az egyéni vállalkozást. Elég benyújtanom a SZJA-nyilatkozatot, amit a NAV felajánlott, hogy elkészít nekem, vagy kell benyújtanom adónyilatkozatot a vállalkozás után is, ha nem volt belőle jövedelmem 2017-ben?
  Előre is köszönöm válaszát.
  Anita

  1. Kedves Anita!
   A NAV által felajánlott SZJA bevallás elégséges, amennyiben a megfelelő adattartalommal készült.
   Amennyiben a szünetelésből nem vette vissza a vállalkozását, és úgy szüntette meg, akkor egyéb bevallási kötelezettsége a NAV felé nem keletkezik.
   Felhívom figyelmét, hogy az egyéni vállalkozás megszűnését a kamaránál és az Önkormányzatnál is jelentse be.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!
    Köszönöm gyors és megnyugtató válaszát, és a figyelmeztetést is. 🙂 Az Önkormányzatnál már bejelentettem az egyéni vállalkozásom megszüntetését, a kamaránál pedig eleve nem kellett bejelentkeznem a weblap tervezéssel, az nem tartozik hozzájuk.
    Köszönettel: Anita

    1. Kedves Anita!
     Minden egyéni vállalkozónak kötelezően regisztrálnia kell a területileg illetékes gazdasági kamaránál, így Önnek is. A tevékenysége nem mentesíti ez alól.
     Minden vállalkozónak meg kell fizetnie az éves kamarai átalány díjat, ami 5000 Ft/év. Természetesen vannak speciális tevékenységek, melyek ezen az általános bejelentésen túl, egyéb kamarához is kénytelenek bejelentkezni (ügyvéd, építőipar stb). De Önnek is van kamarai kötelezettsége.
     Üdvözlettel
     Pósa Lívia

 24. Kedves Lívia!
  Fiam 2017. augusztusától KATás egyéni vállalkozó fodraszkent. 2017. decembereben barátjával KFT. ét alapítottak aminek ő az ügyvezetője és ebben a Kft. ben fog dolgozni is mint fodrasz. Az lenne a kérdésem, hogy a Katás vállalkozását egyenlőre elég ha szünetelteti, vagy mindenképp meg kel, hogy szüntesse? Válaszát előre is köszönöm! Mariann

  1. Kedves Mariann!
   Az egyéni vállalkozást nem kell megszüntetnie. Elég ha szünetelteti. A szünetelés időtartama maximum 2 év.
   Felhívom figyelmét, hogy a Kft-ben létrejövő jogviszony napjától esetlegesen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.
   Mindenképpen érdemes ezt a könyvelővel átbeszélni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 25. KATás egyéni vállalkozó vagyok. Meg szeretném szüntetni a vállakozásomat de-2017 Szeptember,Oktober,November,Decemberi,számlán lévö összeget még nem utalták át.Az a kérdésem,hogy megszüntethetem e vagy szünetelthetem e a vállalkozást.Üdvözlettel.József

  1. Kedves József!
   Az egyéni vállalkozását megszüntetheti, attól eltekintve, hogy a fenti számlák értéke még nem érkezett meg Önhöz.
   A megszűnés évében beadandó KATA bevallásában fel kell tüntetnie ezeket a bevételeket is, mintha beérkeztek volna a számlájára.
   Amennyiben vállalkozása az áfa körbe tartozik, kérem figyeljen a ki nem fizetett számlák áfa kötelezettségének bevallására is.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Kérdésem József kérdésétől annyiban tér el, hogy nem megszünteti csak szünetelteti a KATÁS alanyi adómentes egyéni vállaklozó a tevékenységét 2017.12.29-től. A tevékenység alatt kiállított két utolsó számla összege 2018-ban folyt be. Ezt a két bevételt hol kell szerepeltetni, 2017-ben vagy 2018-ban? Van adóvonzata (pl. 40%)? Köszönöm, Anna

    1. Kedves Anna!
     Mivel a vállalkozói tevékenység 12.29-től szünetel (vagyis a pénz befolyásakor nincs élő vállalkozás) nem tudja a 2018-as KATA-s bevallásban szerepeltetni a bevételt. A 2017-ben kiállított, de be nem folyt bevételt önálló tevékenységből származó jövedelemként kell leadózni a pénzügyi teljesítés időszakában.
     Üdvözlettel
     Pósa Lívia

   2. Kedves József!
    Az előző válaszomon szeretnék javítani. Konzultáltam a NAV-val ez ügyben, és a KATA-s időszakban kiszámlázott, de a vállalkozás megszűnéséig be nem folyt összeg nem tartozik a KATA-s bevételek közé.
    A bevétel pénzügyi teljesítésének időpontjában önálló tevékenységből származó jövedelemként tudja leadózni.
    Kérem az előző válaszom javítását elfogadni szíveskedjen!
    Üdvözlettel
    Pósa Lívia

 26. Kedves Lívia!
  Ha újraindítottam a Katás vállakozásomat 9 hónap szünet után, kell nyilatkozni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés felhagyásáról valakinek?
  Az adószámla kivonatomon havonta hiányként jelenik meg a járulék be nem fizetése, holott már több hónapja visszatértem a Katába.
  Köszönöm válaszát,
  Klára

  1. Kedves Klára!
   A törvényi rendelkezések szerint elméletileg nem kell bejelenteni a NAV-nak, hisz a biztosítási jogviszony létrejöttekor automatikusan rendezi a rendszer.
   Sajnos nem Ön az egyetlen, aki ezzel a problémával küzd.
   Kérem jelentse be a 18T1011-es nyomtatványon, visszamenőlegesen a KATA kezdetét megelőző nappal a járulék fizetésének megszűnését.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 27. Kedves Lívia! Katás egyéni vállalkozó 2017.12.01-től szüneteltetett tevékenységét 2018.02.01-től kívánja folytatni. A webes ügysegéden a bejelentést 01.31-én megtettük. Kérdésem az, hogy a NAV felé kell -e a tev. folytatásáról valami változásbejelentőt küldeni, és ha ige, mit? A 18T101E-n nem találtam ennek megfelelő rublikát. Illetve az önkormányzathoz is újra be kell küldeni a váltzásbejelentőt? Köszönöm: Kis Rita

  1. Kedves Rita!
   A szüneteltetés végét az önkormányzatnál és a kamaránál is be kell jelenteni.
   A szünetelés kezdetét anno bejelentette a 17T1041-es nyomtatványon, most a szünetelés végét kell bejelentenie a 18T1041-es nyomtatványon.
   A 17T101E nyomtatványon nincs bejelentési kötelezettsége
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 28. Kedves Lívia!
  Fizetővendéglátás esetében tételes költségelszámolás választásakor a jövedelmet az 1753-as bevallás A lap 7. sorába kell írni?
  A 22 %-os Ehot ebben az évben befizettüka jövedelem után. Mivel megszűntettük ezt a tevékenységet az ingatlan eladása miatt, így az Eho költségként elveszik, vagy az idén levonható a jövedelemből?
  Ha folytattuk volna a vállalkozást, akkor csak a jövő évben lehetett volna érvényesíteni?
  Köszönettel: Pici

  1. Kedves Pici!
   Helyesen gondolja, a jövedelmet az adóbevallás 7. sorában kell feltüntetnie.
   Az EHO tekintetében nem tudok Önnek pontos választ adni az Ön jogállásának ismerete nélkül.
   Kérem, ha továbbra is fennáll a kérdés, írjon nekem a konyvelesikisokos@gmail.com email címre és igyekszem választ adni Önnek.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 29. Kedves Lívia!

  Idén februártól szeretném szüneteltetni KATÁS vállalkozásom, ügyfélkapun keresztül már beadtam a szüneteltetés téynét azonban a 17T101 E nyomtatványt már nem találom a nav honlapján és ÁNYK-ban sem hozza fel. Ilyen esetben mi a teendő, hogy jelezzem a szüneteltetés tényét?

  Üdvözlettel.
  Gábor

  1. Kedves Gábor!
   A T101E nyomtatvány minden évben az évszámmal változik. Idén 18T101E. A februári szünetelést március 12-ig kell bejelenteni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 30. Kedves Lívia!

  Ha egy KATÁ-s egyéni vállalkozó januárban szüneteltette a tevékenységét, majd február-márciusban tevékenységet végzett, aztán április-júniusban ismét szüneteltette a tevékenységét, aztán július-november hónapokban ismét aktív volt, majd végül december 1-től megint szünetelteti a tevékenységét, akkor hogy kell ezeket a 17KATA nyomtatványon bevallani? Én arra gondolok, hogy 2 nyomtatványt kell beküldeni, az elsőt a 2017.02.01-2017.03.31., a másodikat pedig a 2017.07.01-2017.11.30. időszakokra és mindkettőn jelölni kell a bevallás típusánál az “S”-t. Jól gondolom?

  Üdvözlettel:
  Nagy László

 31. Kedves Lívia! Katàs egyéni vállalkozó vagyok. Magánszemélyként ingatlanbérbeadást végzek. Ezt annak idején T 101 E nyomtatványon bejelentettem. A Katás egyéni vállalkozásomat szeretném szüneteltetni, de az ingatlanbérbeadást magánszemélyként továbbra is folytatni szeretném, ingatlanbérbeadásról számlát állítok ki. Kérdésem, ha szüneteltem az egyéni vállalkozást, kell- e, ha igen, akkor milyen nyomtatványt kell benyújtanom az ingatlanbérbeadás bejelentésével kapcsolatban? Köszönöm szépen: Judit

  1. Kedves Judit!
   Nem kell semmilyen nyomtatványt benyújtania az ingatlan bérbeadással kapcsolatban.
   Ezt a tevékenységet az egyéni vállalkozásától függetlenül tovább folytathatja
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 32. Kedves Lívia!
  Tavaly július óta szüneteltetem az egyéni vállalkozói tevékenységet. Azóta CSED-en ill. GYED-en vagyok. A kérdésem, hogy melyik adóbevallási határidő vonatkozik rám? A februári vagy a májusi?
  Köszönettel és üdvözlettel,
  Szilvia

 33. Kedves Lívia!

  Ha KATA-s egyéni vállalkozó 2017.04.01-től 04.30-ig aktív volt, utána szüneteltette a vállalkozást, majd 2017.07.01-től 12.31-ig ismét aktív volt, hogy számolom az ugyanazon partnernek kiszámlázott 1 millió feletti bevételt? Egyik ügyfelének számlázott 1 millió felett, de ennek az összegnek az első része az első 17KATA bevallásban szerepel. Ekkor még nem volt jelentési kötelezettség. A második időszakról beadott 17KATA bevallásban szintén nem éri el az 1 milliót, de éves szinten meghaladja. A kitöltési útmutató szerint naptári évet kell alapul venni. Jól gondolom, hogy a másodiknak beadott 17KATA tartalmazza az év folyamán összesen kiszámlázott (1 millió feletti) összeget?

  Köszönettel: Erzsébet

  1. Kedves Erzsébet!
   Bár ilyen esettel még nem találkoztam, én is úgy gondolom, hogy a második időszakban fel kell tüntetni az összeget összevontan.
   Mindezt csak azért gondolom, mert a másik oldal is be fogja vallani a KATA-s vállalkozónak kifizetett 1 millió Ft feletti összeget. A kettőnek egyeznie kell. (kellene)
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 34. Kedves Lívia!
  Nyugdíjas egyéni vállalkozó hosszabb időtartamra (fél-egy év) betegség miatt nem tud dolgozni. Mit javasol erre az esetre, a táppénzt, a szüneteltetést vagy a megszüntetést (és ha később állapota jól alakul és újra dolgozni tud, újbóli vállalkozást)? Megszüntetés esetén, nyugdíjas lévén ugye automatikusan biztosított lesz a megszűnése napjától?

  Új vállalkozás indítása mikor történhet (történhet-e) megszüntetés után?

  Minimális bevétellel rendelkezett, ilyenkor érdemes-e egyáltalán táppénzre mennie (ha egyáltalán nyugdíjasként mehet), szóba jöhet-e esetleg az is – nem jár-e sok macerával, adminisztrációval?

  Nagyon szépen köszönöm!
  Ági

  1. Kedves Ági!
   Nyugdíjas magánszemély nem jogosult táppénzre, így ilyen ellátást nem kaphat. Mint nyugdíjas, “biztosítotti” jogviszonyban van.
   2 évig lehet szüneteltetni a vállalkozást, ezt javaslom. A szüneteltetés ideje alatt nincs bevallási kötelezettsége.
   Amennyiben megszünteti a vállalkozást, a betegség elmúltával (javulásával) újra vállalkozhat.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia,

    Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát!

    Még annyi kérdésem lenne ehhez kapcsolódóan, hogy szüneteltetés esetén a nyugdíjas “biztosítotti” jogviszonya miatt nem kell az egészégügyi hozzájárlást sem fizetnie?
    Ugyanolyan nyomtatványokon / módon kell bejelenteni a szüneteltetését, mint nem nyugdíjas vállalkozóknak?

    Előre is köszönöm segítségét!
    Ági

 35. Kedves Lívia!

  Az lenne a kérdésem, hogy ha a vállalkozás szünetel, érkezhet-e egy, a szüneteltetés előtti időszakban kiállított számla alapján bevétel a vállalkozás bankszámlájára? Pl: kiállítom a számlát január 20-án. A vállalkozás szünetel február 1-től, de a január 20-ikai számla bevétele csak februárban érkezik meg a számlára. Ha még adott adóévben újraindul a vállalkozás, akkor ez a szüneteltetés ideje alatt beérkező bevétel ugyanúgy számolandó el az éves adóbevallásban, vagy más szabályok vonatkoznak rá? További kérdés: a 2018-as szabályozásban korlátozva van-e, hogy hány alkalommal lehet a vállalkozást egy éven belül szüneteltetni? Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Dóra

  1. Kedves Dóra!
   A vállalkozás szünetelése alatt beérkezett pénzösszeg önálló tevékenységből származó jövedelem lesz, amit az erre vonatkozó szabályok szerint kell leadózni az adott adóévben.
   Adott évben szüneteltetni a vállalkozást többször is lehet. Arra kell figyelni, hogy minimum 30 napra, maximum 2 évre van lehetőség a szüneteltetésre.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 36. Kedves Lívia!

  Nyugdíjas Katás egyéni vállalkozó 2017.03.09-től szünetelteti a vállalkozását. 2018-ban a korábban írt könyvei után a 2017. évre járó jogdíját kellene kiszámláznia. Kell-e újra élesítenie a vállalkozását és ha igen, akkor mennyi időre, ha a számla kiállítását követő 2 hónapon belül várható a számla kiegyenlítése.
  Köszönöm válaszát!
  Edina

  1. Kedves Edina!
   A jogdíj bevételét leadózhatja önálló tevékenységből származó jövedelemként is, az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok figyelembe vételével.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 37. Kedves Lívia!

  A napokban beküldtem a 17KATA éves bevallásomat, és kaptam a NAV-tól 2 hibát:
  Az egyik x041 hibakódú, arra vonatkozott, hogy az EV-om épp szünetel és nem jelöltem a bevallásomat S típussal. Ez rendben van, érthető.

  Kaptam azonban egy másikat is, amit hiába olvasok el újra és újra, és guglizok órák óta, mégsem tudok értelmezni:
  “x042
  Szüneteltetés ideje alatt csak a nem szüneteltetett egyéb tevékenységek (OBANK,
  adószámos magánszemély) tekintetében és az egyéni vállalkozói tevékenység
  megszunéséhez kapcsolódóan benyújtott záróbevallásokat lehet feldolgozni.”

  Elképzelhető, hogy ez a hiba csak az előző hiányosság következménye? Az EV 2017. szept. 1-től szünetel, jelenleg is. Viszont bevallás alóli mentesülést csak évközi bevallásról olvastam, tehát úgy gondolnám, hogy a rendes bevallásomat (ha csak nem szünetelt teljes évben) le kell adni a 17KATA bevalláson a rendes SZJA bevallás (1753) mellett.

  Telefonon még nem tudtam értekezni a NAV-val, mert eddig nem volt ÜCC-s pinkódom.

  Köszönettel,
  Egervári Miklós

  1. Kedves Egervári Miklós!
   Szüneteltetett egyéni vállalkozás KATA bevallásának záró dátuma a szünetelés kezdete előtti nap, és bizony jelölni kell az “S” típust. Határideje a szünetelés kezdetétől számított 30 nap.
   A 1753-as bevallást is be kell adni, határideje 2018. május 22.
   Próbálja meg így kijavítani.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Nagyon szépen köszönöm a gyors választ és a hasznos információkat! 🙂

    Ezt a mondatot még nem teljesen értem:
    “Határideje a szünetelés kezdetétől számított 30 nap.”

    Tehát ha szüneteltetem a vállalkozásomat (évközben akár több alkalommal), a szüneteltetéstől számított 30. napon minden esetben bevallást kellene tennem?

    Az előző években is rapszodikusan szüneteltettem az EV-omat (munkától függően), de eddig ebből nem volt gondom (mondjuk eddig úgy jött ki, hogy év végén épp aktív volt, de évközben akár 6 hónapon keresztül is szünetelt kisebb-nagyobb kihagyásokkal).

    Köszönettel,
    Miklós

 38. Kedves Livia!
  2011. január 31-ig egyéni vállalkozó voltam, majd bejelentettem a NAV-nál szüneteltetési igényemet. Akkor azt az infót kaptam, hogyha 5 éven belül nem indítom újra, automatikusan megszűnik a vállalkozás. A NAV törzsadat lekérdezésénél még a mai napig is “Technikai megszűnt” bejegyzés áll. Ha túlléptem az 5 éven, a nyilvántartásban akkor is szerepelek? Köszönöm válaszát

  1. Kedves Kérdező!
   Gondolom, hogy azért jelentkezik technikai megszűntnek, mert letelt az 5 év, és nem Ön, hanem a hivatal szüntette meg a vállalkozását.
   De sajnos erre csak tippelni tudok.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

  1. Tisztelt Zöldné Vincze Magdolna!
   A pénztárgép szervizt kell kihívni, akinek elmondani, hogy szünetel a vállalkozás. Ő lezárja a gépet, amit be kell jelenteni a NAV-nak is a PTGTAUX nyomtatványon is.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 39. Üdvözlöm!Nekem az lenne a kérdésem hogy ha a vállalkozás ahol dolgozom alkalmazottként megszűnik vagy szűnetel mi történik velem mire számíthatok?.Táppénzen lévő kismama vagyok a baba 2018 júliusában érkezik.A munkaszerződésem határozatlan idejű.Előre is köszönöm a segítséget!Üdv Valéria

  1. Kedves Valéria!
   Abban az esetben, ha a munkahelye megszűnik, megszűnik az ön jogviszonya is. A táppénzt gondolom folyamatosan kapja majd tovább.
   Amennyiben a gyermekápolási ellátás egyéb feltételei fennállnak, úgy az ellátásokat meg fogja kapni majd.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 40. Kedves Livia!

  Nekem szükségem lenne igazolásra arról, hogy szüneteltetve van a vállalkozásom.
  Hol tudom ezt kikérni?
  Ügyfélkapun keresztül kérhető?

  Köszönettel:
  Luca

  1. Kedves Luca!
   A NAV törzsadatában is látszik a szünetelés ténye.
   Ezen kívül a webes ügysegédről is le tudja tölteni az igazolást, amit a szünetelés bejelentésekor kapott.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 41. Kedves Lívia
  Főállásnak nem minősülő Kata-s egyéni vállalkozásomat 2017 június 1-vel, folyamatosan, jelenleg is szüneteltetem.
  – A már beadott 2017-es évre beadott 17KATA nyomtatványon a bevallási időszakot a teljes naptári évre írtam be – csak a működési időszakra kellett volna?
  – Ugyanitt (C mezőben) a Nyilatkozat, bevallás típusa kockába az “S” Szüneteltetés jelet kellett volna írni?
  – ha a fentieket tévesen írtam, hogy korrigálhatom a hibát?
  – A 1753-as nyomtatvány beadási határideje, a szüneteltetés miatt ugye május 20?
  – Jól gondolom-e, hogy a 1753-as nyomtatványra a KATA-s egyéni vállalkozás bevételei és adói nem szerepelnek?
  Köszönettel
  Liza

  1. Kedves Liza!
   – a KATA bevallásban az időszakot a működés időszakára kellett volna írnia
   – igen, “S”-et kellett volna írnia a bevallásra
   – elfogadták a bevallást? Nincs hibalistán? Ha elfogadták, és feldolgozták, akkor hagyja. Ha hibalistán van, akkor a hibás bevallás vonalkódjának feltüntetésével tudja javítani a bevallást.
   – 1753-as bevallás határideje május 22
   – A 1753-as bevalláson nem szerepelnek a KATA-s bevételek
   Amennyiben a NAV elfogadta a KATA-s bevallását, javaslom megnézni a törzsadatot, hogy a szünetelés ténye rendben van-e?
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 42. Kedves Lívia
  nagyon köszönöm a munkaszüneti időben is elküldött gyors válaszát.
  De sajnos most látom küldtek hibát. Ugyan azt amit Egervári Miklós is írt. x041 és x042.
  Az x042-es hibát azonban én sem értem. Sajnos Egervári úrnak küldött második válaszát már nem látom a publikus levelezésben.
  Vagyis a x042-es hiba az a hibásan beírt időszakból és az S hiányából fakad, tehát az megoldódik, ha az előzőket javítom?
  Liza

 43. Kedves Lívia!
  Szeretném szíves segítségét kérni az alábbi esetben:
  -egyéni vállalkozás kezdete:2012.11.06 , főállású munkaviszony mellett
  -szünetelés kezdete:2013.12.21
  -megszűnés:2018.02.28

  a szünetelés ideje alatt: 2016.12.14-től munkaviszony megszűnése miatt főállású egyéni vállalkozó
  majd 2017.03.16-től heti 10 órás munkaviszony mellett egyéni vállalkozó
  A NAV-hoz a szünetelés időpontja be lett jelentve a T1041-esen , más nem.
  Jelenleg kérik a T101E, /szünetlés alatt történt változások/T1011 és a T1041 megszűnése bevallásokat.
  A T1041 ebben esetben hogyan töltendő ki, a szünetelés alatti változásokat is be kell küldeni/ főfoglalkozás, munkaviszony/
  Előre is köszönöm a segítségét.
  Éva

  1. Kedves Éva!
   – 2017.03.16-tól is főállású az egyéni vállalkozása, mert a heti 10 órás jogviszony nem alapozza meg a másodállású egyéni vállalkozást
   – minden, egyéni vállalkozói jogviszonyban bekövetkezett változást le kell jelenteni a 18T1041-es nyomtatványon. Mindegy mikori a változás, akkor is az idei nyomtatványt kell, hogy használja.
   A változásokat 1-1 külön lapon tudja jelölni, de mehet egy nyomtatványra.
   – a szünetelés ideje alatt az egyéni vállalkozásban nem következett be változás, hisz nem volt élő vállalkozása, így a szünetelés ideje alatt bekövetkezett változásokat nem kell bejelentenie sehova sem.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

  2. Kedves Lívia!

   Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben:

   KATA-s főállású egyéni vállalkozó vagyok, tételes adót (50 000 FT/hó) fizetek.
   A KATA bevallást 2017-re vonatkozóan megtettem.

   2018. március 01-től szüneteltetem a vállalkozást, ezt a webes ügysegéden bejelentettem, valamint a NAV felé is megtettem a bejelentést.
   Az iparűzési adóra vonatkozóan milyen kötelezettségem van, azt milyen nyomtatványon kell bejelenteni?
   A vállalkozást 2017.09.14-én indítottam, 201-re befizettem 25 000 Ft iparűzési adót, most is teljes 25 000 Ft-ot be kell fizetnem?
   Válaszát nagyon szépen köszönöm!!
   Misi

   1. Kedves Misi!
    Az egyéni vállalkozás szünetelésének tényét az önkormányzatnál és a kamaránál is be kell jelentenie.
    Az iparűzési adónál tételes KATA-t választó vállalkozó évente kétszer (március és szeptember) 25000-25000 Ft tételes adót fizet az önkormányzatnak. Az első részletet már be kellett fizetnie.
    A második részlet alól mentesül a szünetelés ideje alatt, ha egész évben szünetelni fog.
    Üdvözlettel
    Pósa Lívia

 44. Kedves Lívia!

  Főállás melletti KATÁ-s vállalkozásomat 2017.10.30-tól szüneteltettem, majd jeleztem a könyvelőmnek, hogy idén február 7-től újraindítanám. Miután szólt, hogy megcsinálta, a következő két hónapban több számlát is kiállítottam (a havi 25.000 forintot is fizettem ezidő alatt), majd április 1-től ismét szüneteltetni akartam, és ezt megint jeleztem neki ezen a héten.

  Gyanús volt, hogy még ma sem kaptam írásos visszaigazolást, ezért megnéztem az ügysegédben az anyagaimat, és ott azt láttam, hogy a tavaly októberi szüneteltetés az utolsó beküldött kérelem. A vállalkozásom jelenleg tehát szünetel, és idén februárban nem látok indítási kérelmet, április 1-re vonatkozóan pedig nem látok szüneteltetési kérelmet. Vajon valamit félreértek, vagy a könyvelőm hibázott? Ha úgy számláztam, hogy valóban nem élt a vállalkozásom, akkor milyen büntetésre vagy plusz költségekre számíthatok, illetve mi a teendő ebben az esetben?

  Előre is köszönöm a válaszát!
  Köszönettel:
  Zoltán

  1. Kedves Zoltán!
   Ilyen esetben szerintem a könyvelő hibázott, ha Ön tényleg megfelelő tájékoztatást nyújtott a részére.
   Gondolom, hogy a vállalkozás újraindítási kérését, valamint az újbóli szünetelés kérését írásban (email?) kérte tőle.
   Keresse elő az emailokat, és a megbízási szerződést a könyvelőjével (ugye van???).
   Szólítsa fel a helyzet tisztázására, amit mindenképpen írásban tegyen meg a könyvelő.
   Bármilyen bírság, esetleges plusz költség, a kettejük között meglévő szerződés alapján kérhető a könyvelőtől.
   De természetesen az Ön részéről is bizonyítani kell, hogy tényleg kérte az ügyintézést.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 45. Kedves Lívia!
  Rehabilitációs ellátás mellett gépjavító vállalkozásomat több éve szüneteltetéssel folytatom.Egy évben 8-10 alkalommal szüneteltetem illetve folytatom a tevékenységemet.Ez idő alatt egy nagy vállalthoz voltam leszerződve,gépjavításokat itt végeztem.a munkámmal megvoltak elégedve.
  Most a vállalt nem akarja meg hosszabbítani a szerződésemet mivel szüneteltetéssel dolgozom.
  Kérdésem van-e olyan jogszabály amely lehetővé teszi a vállaltnak,hogy továbbra is foglalkoztasson a szüneteltetés mellett ahogy az korában is volt.
  Válaszát várva tisztelettel: Tibor

 46. Kedves Lívia,
  KATA-s főállású egyéni vállalkozó vagyok, tételes adót (50 000 FT/hó) fizetek.
  Április 1-től szüneteltetem a vállalkozást, be is jelentettem az Önkormányzatnál és NAV felé is. Kérdésem, hogy az egészségügyi biztosításom kapcsán a 18T101-es bejelentkezést is meg kell tenni, hogy szüneteltetés alatt fizetem egyénileg tovább?
  Illetve az IPA kapcsán kell bármi nyomtatványt leadni a szüneteltetés miatt? Ezt lehet ügyfélkapun keresztül vagy személyesen kell?
  Köszönettel, Halász Ági

  1. Kedves Halász Ági!
   – Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését a 18T1011-es nyomtatványon kell bejelenteni, és ezt meg is kell tenni
   – azt írja, hogy az önkormányzatnak is bejelentette, tehát egyéb teendője nincs
   – a kamaránál is be kell jelenteni a szünetelés kezdetét.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

    1. Közben megtudtam, hogy a Kamaránál elég telefonon bejelenteni mind a szüneteltetést, mind az újraindítást.

 47. Kedves Lívia!
  KATA vállalkozásomat 2018.04. 05 nappal szüneteltetem. a Webes segéden be is jelentettem.
  Ki szeretném tölteni a 18T101E űrlapot, de azt írja az ANYK rendszer, hogy nem ezen az űrlapon, hanem az okmányirodán keresztül kell bejelentenem. Tudom, hogy az Okmányirodán keresztül is be kell, de, akkor mi van T101E-vel?

  Köszönöm!
  Bea

  1. Kedves Bea!
   A 18T101E űrlapon a KATA szünetelést kell bejelenteni a B02-es oldal 14-es pontjában. Az Ön esetében a tételes adó alóli mentesség 2018. május hónaptól él, aminek a bejelentését 2018. június 12-ig kell megtennie ezen a nyomtatványon
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Köszönöm!
    Még egy kérdésem lenne: Az Okmányirodába milyen módon lehet bejelenteni, személyesen, vagy Erre is van adatlap.

    Köszönöm!
    Bea

 48. Kedves Lívia,
  Amennyiben szüneteltetni szeretném egyéni vállakozásomat, abban az esetben az egyéni vállalkozói nyilvántartásban megszűntként fogok szerepelni, mindaddig amíg újra nem katíválom a vállalkozást?

  Köszönöm
  Botond

  1. Kedves Botond!
   Nem megszűnt vállalkozóként (hisz él a vállalkozás), hanem szüneteltetett egyéni vállalkozásként fog szerepelni a nyilvántartásban.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 49. Kedves Lívia,
  Amennyiben egyéni vállalkozásomat szüneteltetni szeretném abban az esetben a szüneteletetés ideje alatt az opten cégnyilvántartásban milyen státusszal fogok szerepelni? Megszűnt státuszban leszek amíg nem aktiválom a vállaljozásomat?
  Köszönettel,
  Bernadett

  1. Kedves Bernadett!
   Ezt a szöveget fogja látni az Optenben:

   Adatok egyéb forrásból:
   Állapot: Szüneteltetett vállalkozói tevékenység
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 50. Kedves Lívia!

  Amennyiben 2017. január 1.-óta semmilyen bevétele nem volt az egyéni vállalkozásomnak, és júniustól szüneteltetve is lett a tevékenység, úgy kell e idén külön adóbevallást készíteni a múlt évről? (szja szerinti adózásos volt az EV)

  Üdvözlettel:
  Dávid

  1. Kedves Dávid!
   Arról az időszakról, amíg a vállalkozása élő volt (független a bevételtől) adóbevallást kell beadnia. Önnek 2018. május 22-ig kell benyújtania a 1753-as bevallást, mely tartalmazza az összes 2017-es bevételét, illetve a “nullás” egyéni vállalkozói bevallást.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 51. Üdvözlöm! A férjem nyugdíj mellett egyéni vállalkozást működtet.Az alkalmazott megbetegedett,valószínü,hogy hosszútávu lessz a távolléte. A vállalkozást 2 hónapja szünetelteti,kérdésem,hogy ebben az esetben is kell fizetni az alkalmazott táppénze után az egyharmadot? Várom válaszát! Köszönettel: Czirokné k.Mária

  1. Kedves Mária!
   A szüneteltetett egyéni vállalkozásnak nem lehet lehet alkalmazottja, vagyis a volt alkalmazott betegállományához a vállalkozásnak nem lesz “köze”.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Az alkalmazott még akkor ment betegállományba,amikor még működött a vállalkozás! Kb. a betegállomány kezdete után másfél hónappal lett szüneteltetve,mivel nem talált másik alkalmazottat. Ez esetben sem kell fizetni az egyharmadot? Köszönettel: Czirokné K.Mária

 52. Kedves Lívia!

  Előző hónapban nem voltam aktív a KATA-s vállalkozásommal. Jól értem, hogy ebben az esetben, meg most 06.13-ig tudom szüneteltetni előző hónapra? Valószínűleg pár napon belül folytatnám is tevékenységem, ilyenkor az előző havi szünet után nyomba be is jelenthetem az újra aktiválást?

  Előre is köszönöm válaszát,
  Balázs

  1. Kedves Balázs!
   Az egyéni vállalkozás szüneteltetését a webes ügysegéden keresztül kell bejelenteni, előre és nem utólag.
   Az utólagos bejelentés, (tételes adó alóli mentesülés), amit tárgy hónapot követő hónap 12-ig kell megtenni abban az esetben működik, ha Ön 30 napot folytatólagosan pl. táppénzen volt. Nem szüneteltette a vállalkozását, de tartósan nem folytatott kereső tevékenységet.
   Üdvözlettel

   1. Kedves Lívia!
    Ha jelen esetben nem folytattam kereső tevékenységet az elmúlt 40 napban, akkor most bejelenthetem, hogy mentesüljek a tételes adó alól májusra és mást nem is kell tennem akkor?

    Köszönettel,
    Balázs

 53. Kedves Lívia!

  Jelenleg szüneteltetem a vállokozásomat, de a folyószámlán pozitív az ÁFA egyenlegem.
  Vissza tudom e igényleni a szüneteltetés alatt?
  Vissza tudom e igényelni ha technikai megszűnt lesz a vállalkozás?
  Mi a jobb megoldás?

  Köszönettel, Csilla

  1. Kedves Csilla!
   A vállalkozói és magánszemély adófolyószámlája nem elkülönített, így a túlfizetést bármikor vissza tudja igényelni a 1817-es nyomtatvány benyújtásával.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 54. Kedves Lívia!
  A segitségét szeretném kérni!Egyéni vállalkozásom 5 éves szüneteltetése 2018.06.30-án jár le .Betegségem okán nem tudom folytatni a tevékenységet,szeretném megszüntetni.Szeretném öntől megtudni mi a teendőm ebben az esetben!Segítségét előre is nagyon köszönöm!T. Lajtosné

  1. Tisztel T Lajosné!
   5 év eltelte után a NAV automatikusan megszünteti a vállalkozását.
   Amennyiben Ön intézné ezt, a webes ügysegéd felületén megteheti azt
   Üdvözlettel
   Pósa Lívai

   1. Kedves Livia!
    Nagyon köszönöm a válaszát’
    Sajnos nem tudom mit kell tennem a webes ügysegéden!Nekem kell intéznem nincs segitségem!Nem tudom kell e záró bevallást készitenem vagy bármely ürlapot kitöltenem!? Alapból ez a problámám és a kérdésem lényege!
    Türelmét segitségét előre is köszönöm!
    T.Lajtosné

 55. Kedves Lívia,

  A vállalkozásomat 2013. áprilisa óta szüneteltettem. Mivel nem szerettem volna, hogy megszűnjön, ezért bejelentett munkaviszony mellett újra megnyitottam. Mennyi idő után szüneteltethetem újra és hányszor tehetem ezt meg?

  Köszönöm,
  Csaba

  1. Kedves Csaba!
   Az egyéni vállalkozás szünetelését azonnal újra kezdheti. A szünetelés jelenleg minimum 30 nap és maximum folyamatosan 2 év. Vagyis ha most újra szünetelteti, két évig nincs vele dolga.
   Üdvözlettel

 56. Kedves Lívia!
  2017 októbere óta táppénzen levő EVÁS főállású egyéni vállalkozó vagyok. A táppénzem július 10-én lejár, 11-től rokkantsági ellátást fogok kapni, ezért a vállalkozásomast 11-től szüneteltetnem kell. 2018-ban értelemszerűen nem volt bevételem, és nem is lesz. Remélem 2019-ben , ha jobban leszek, folytatnám az EVÁS vállalkozást az ellátás mellett. A kérdésem az, hogy ha nincs bevételem 2018-ban, akkor 2019-ben maradhatok-e EVÁS, vagyis, ha év végén beadok egy 0-s bevallást, azzal, hogy júliustól szünetelek, nem leszek-e az EVA körből kitéve.
  Válaszát várva, üdvözlettel:Kati

 57. Kedves Lívia!

  KATA-s egyéni vállalkozást szeretnék szüneteltetni, de a pénzügyi teljesítés még nem érkezett meg.
  Ennek ellenére szüneteltethetem a KATA-s vállalkozásomat vagy csak a pénzügyi teljesítést követően?

  Köszönöm!
  Eszter

  1. Kedves Eszter!
   A pénz beérkezése előtt is szüneteltetheti a vállalkozását, csak akkor a később érkezett bevétel nem KATA-s bevétel lesz, hanem az Ön egyéb jövedelme, ami után az egyéb, önálló tevékenységből származó jövedelem után kell az adót megfizetnie.
   Üdvözlettel

 58. Kedves Lívia!

  Szeretném újra aktiválni KATA-s vállalkozásomat. A Webes ügysegédre bejelentkezve azonban nem találok olyan lehetőséget, ahol az újra aktiválást megtehetném. Ezt hol találom? Látom az adataimat, a beadott kérelmeimet és csak egy opció választható, a megszüntetés.
  “Új Kérelem, Nyilatkozat Benyújtása” -> EVNY (Egyéni vállalkozás) -> EVV (Egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése)

  Köszönöm!
  Robi

   1. Kedves Lívia!

    Köszönöm a gyors választ, valószínűleg ezért csak ez az egy lehetőség az elérhető.
    2018.06.01-től szünetel a vállalkozás, és még nem telt le a 30 nap.

    Üdvözlettel,
    Robi

 59. Kedves Lívia!
  A múlt héten írtam az alkánbbi levelet, a válasz eléggé sürgős lenne, mert a jövő héttől kell szüneteltetnem a vállsalkozásomat.

  2017 októbere óta táppénzen levő EVÁS főállású egyéni vállalkozó vagyok. A táppénzem július 10-én lejár, 11-től rokkantsági ellátást fogok kapni, ezért a vállalkozásomast 11-től szüneteltetnem kell. 2018-ban értelemszerűen nem volt bevételem, és nem is lesz. Remélem 2019-ben , ha jobban leszek, folytatnám az EVÁS vállalkozást az ellátás mellett. A kérdésem az, hogy ha nincs bevételem 2018-ban, akkor 2019-ben maradhatok-e EVÁS, vagyis, ha év végén beadok egy 0-s bevallást, azzal, hogy júliustól szünetelek, nem leszek-e az EVA körből kitéve.
  Válaszát várva, üdvözlettel:Kati

  1. Kedves Kati!
   Az Ön által írt kérdés csak most jelent meg, így eddig nem találkoztam vele.
   Kérem sürgős esetben írjon emailt a konyvelesikisokos@gmail.com címre
   Az alábbi kivétel szerint a szünetelő egyéni vállalkozó még akkor sem kerül ki az EVA hatálya aló, ha a folyamatos működésre és a bevételi követelményekre vonatkozó rendelkezésnek nem tesz eleget.

   egyéni vállalkozóként folyamatosan végezte a tevékenységét, azzal, hogy a folyamatos tevékenység végzésére és a bevétel elérésére irányuló feltétel nem vonatkozik arra az egyéni vállalkozóra, aki a tevékenységét vagy szolgálatát szünetelteti, továbbá arra, aki a családok támogatásáról szóló törvényben meghatározott gyermekgondozási segélyben (gyermekgondozást segítő ellátásban) vagy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényben meghatározott gyermekgondozási díjban részesül
   Vagyis folytathatja később EVA-s alanyként a tevékenységét.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!
    Köszönöm válaszát, de nem gyermekgondozás miatt, hanem bewtegség miatt voltam egészen idáig táppénzen. Az ugyanzt jelenti ebben az esetben?

    Köszönettel:Kati

 60. Kedves Lívia!
  Remek összefoglaló anyag, de arra nem ad választ, hogy hányszor lehet szüneteltetni, majd újra aktiválni az egyéni vállalkozást.
  Pl.: Van arra lehetőség, hogy szeptemberben szüneteltetés, majd októberben újra indítom, aztán novemberben ismét szüneteltetés egy-két hónapig, aztán újra működtetés és így tovább.

  1. Kedves Gábor!
   Az egyéni vállalkozást minimum 30 napra, maximum 2 évre lehet szüneteltetni. Ezen határidők betartása mellett alapvetően akárhányszor lehet szüneteltetni és újraindítani.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 61. Tisztelt cím!
  Örömmel olvastam a sok hasznos tanácsot.Főleg KATA vállalkozással kapcsolatban.
  Én is egy összetett problémával bajlódom.KATA-s vállalkozó munkaviszony mellett.Jelenleg szüneteltetés alatt.Indítani újból szeptember 1 vel szeretné és főállású KATA-s ként.
  A gondom az, hogy 1 lépésben ez nem kivitelezhető a Ügysegéden.Először is a szüneteltetést kell megszüntetni.Az adatmódosításnál csak saját és egyéb adatokat enged változtatni ill.módosítani.
  Legalábbis az olvasmányaim szerint.Kérdésem, hogyan bonyolítsam le ?
  NAV fele 18T101E és kell e 18T1041?

  Köszönettel:Saci

  1. Kedves Saci!
   Jól gondolja. Először is a vállalkozást kell visszaélesíteni, majd a 18T101E nyomtatványon kell módosítania a másodállású vállalkozást, főállásúvá.
   – 18T101E-B01-es oldal 7-es pont
   – 18T101E-B02-es oldal 14-es pont (felső része)
   A 18T1041-es nyomtatványt sajnos tapasztalatom alapján néhány NAV elfogadja, néhány NAV pedig hibásnak minősíti….
   Én be szoktam nyújtani!
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!
    Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát.Ez igen nagy segítség számomra és egyben megnyugtató.
    A NAV felé korábban is benyújtásra került a T1041-es de nem minősítették hibásnak.
    Remélem most sem lesz gond vele.

    Még egyszer hálás köszönettel: Saci

 62. Jo napot! Nagy a problemam amit ma tudtam meg,hogy jol teljen a hosszu hetvege es ne tudjak intezkedni. Megszuntettek a vallalkozasomat 1 honapja,de senki nem szolt ugy voltam nyitva a boltomban 1 honapig. Nem olvastam el a tarhelyen valami levelet es kuldtek figyelmezteto emailt de a sok szar salang reklam anyag stb kozt nem lattam. Szoval valamiert megszuntem! Nincsen tartozasom minden rendben beadva,bevallva. Erthetetlen! Igy a Katabol is kidobtak? Koszonom

  1. Kedves Nagy Krisztina!
   Én az Ön helyében minél gyorsabban bemennék a NAV-hoz, és megbeszélném az ügyintézővel, hogy miért szűnt meg az egyéni vállalkozás. Intézkedni csak úgy lehet, ha megtudja az indokot. Kérem kezdje a hetet a NAV-nál, szerezze be azt az okiratot, ami érkezett a tárhelyre és nem vette át. Illetve ha le tudja tölteni az iratot, küldje el nekem a konyvelesikisokos@gmail.com email címre, akkor talán pontosabban tudok segíteni. Az indokok és tények ismerete nélkül sajnos nem fogok tudni segíteni Önnek.
   Nem szeretném megbántani, de kell a könyvelő, mint ahogy ez az eset is bizonyítja.
   Üdvözlettel

 63. Üdvözlöm!

  2016. augusztustól2018 májusig szüneteltettem a KATA-s vállakozásom, de májustól újra aktívvá tettem, mert volt a tevékenységemhez feladatom. MOst augusztus végével szüneteltethetem-e újra, ha igen mennyi időre? Sajnos a tevékenységem nem folyamatos, és dolgozom főállásban mellette.

  1. Kedves Katalin!
   Az egyéni vállalkozást minimum 30 napra és maximum 2 évre lehet szüneteltetni.
   Természetesen szeptembertől újra szüneteltetheti a vállalkozását, a fenti határidők figyelembe vételével.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Köszönöm gyors válaszát. A problémám az időzavar. Ha jól feltételezem, akkor 2017.január 01-től számítják majd a szünetelési hónapokat összesen, ha szeptember 1-től most szünetelnék, ( a 2 évnyit összeszámítják?) azaz van még 7,5 hónapom a szünetelésre?

    1. Kedves Katalin!
     A szünetelés megkezdésétől számított 2 év.
     Amennyiben szeptember 1-től szünetelteti majd, úgy ettől az időponttól számított 2 évig szüneteltetheti.
     A szüneteltetés kezdőnapjától mindig újra indul a 24 hónap
     Üdvözlettel
     Pósa Lívia

 64. Üdvözlöm,

  Egy kis segítséget szeretnék kérni. A párom KATA-s egyéni vállalkozásának szüneteltetését bejelentettem ügyfélkapun a webes ügysegéden keresztül 2018.07.31. napján, mivel 2018. 08.01.-től kívántuk szüneteltetni.
  Sajnos arról nem tudtam, hogy a NAV felé külön jelezni kell, hogy nem kívánunk fizetni a továbbiakban. A fizetési felszólítás ma érkezett, melyet meglepődve olvastam. Utánéztem és rájöttem, hogy a 18T101E nyomtatványt be kellett volna küldeni.
  Ezt ma beküldtem utólag augusztus hónapra vonatkozóan.
  Van még valami dolgom, vagy erre a hónapra már mindenképp be kell fizetnem az 50.000 Ft-ot?
  Már kiírták a fizetési kötelezettséget. Ilyenkor törlik vagy már késő?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm.

  Üdv. Levente

  1. Kedves Levente!
   A hiányzó T101E benyújtása és feldolgozása után a folyószámlán előírt tételes adót jóvá fogja írni a NAV.
   A 2018. augusztus 1-től szüneteltetett egyéni vállalkozás augusztusi tételes adó alóli mentesülését 2018. szeptember 12-ig kell bejelentenie, vagyis ezzel még nem késett el.
   Az augusztus hónapra vonatkozó adókötelezettséget szintén szeptember 12-én könyveli fel a NAV, mint kötelezettséget, vagyis a NAV valószínűleg nem az augusztusi be nem fizetett adót hiányolja.
   Javaslom, hogy nézzen rá az adófolyószámlára, mert úgy gondolom, hogy egy előző időszaki kötelezettség befizetése maradhatott el.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 65. Az lenne a kèrdésem,hogy ha lejár az 5 év a szüneteltetést követően,és törlik a vállalkozást a nyilvántartásból, akkor utána mennyi időnek kell eltelnie, hogy újra lehessen vàllalkozni, van e valamilyen időkorlát? Köszönettel,K.Orsolya

  1. Kedves Orsolya!
   A vállalkozás hatósági megszüntetése után (2 vagy 5 év szünetelés után) újra szeretne vállalkozást indítani, és az egyéni vállalkozás indításához szükséges feltételekkel rendelkezik, nincs akadálya egy újabb egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének.
   Időkorlát nincs.
   A webes ügysegéden elindított kérelemről szinte azonnal érkezik a visszajelzés.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 66. Kedves Lívia!
  2015. május óta szüneteltetett egyéni vállalkozásomat szeretném újraindítani. A szüneteltetés előtt átalányadózó voltam. Ha most, 3,5 év után bejelentem az e.v. tevékenység folytatását, a bejelentéssel egyidejűleg választhatom-e a KATA szerinti adózást?
  Köszönettel: László

  1. Kedves László!
   Igen, a bejelentés után választhatja a KATA adózást, a következő hónap 1-től.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 67. Kedves Lívia!

  ÁFA alanyi mentes KATA-s egyéni vállalkozás szüneteltetése esetén kell-e arányosítani az alanyi mentességre vonatkozó 8mFt-os értékhatárt?
  Ha pl. 2018.10.01-tól szüneteltetni szeretné az egyéni vállalkozó a vállalkozását, de van kb. 7,9mFt bevétele, akkor elvesztette az alanyi mentességét? És mikortól?
  (8mFt/365×273=5.983.562,- Ft ?????)

  Sehol nem találtam erre utalást. Kovácsné

  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Kovácsné!
   Az alanyi mentességre vonatkozó 8 millió forintos összeget abban az esetben kell arányosítani, ha a vállalkozás év közben alakult. Év elejétől működő vállalkozásnak nem kell arányosítania
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 68. Kedves Lívia!
  Macskatenyésztéssel szeretnék foglalkozni, egyenlőre nagyon kicsiben. Bevételem 1 év alatt 1-2 hónapban lenne amikor eladom a kiscicákat, macskánként 150ezer forintért Lehetséges az, hogy 5 hónapig szüneteltetek, majd 1 hónapot aktiválok amikor értékesítem a macskákat majd ismét szüneteltetek a következő alomig? Még 2-3 évig nappali tagozatos hallgató leszek.

  1. Kedves Szilvia!
   Az egyéni vállalkozás szüneteltetése, majd néhány hónapra való aktiválása lehetséges.
   A nappali tagozatos hallgatói jogviszony jelenleg főállásnak minősül, így kötelező járulékfizetés nem terheli Önt (KATA – 25.000 Ft)
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 69. Kedves Lívia!
  Olyan kérdésem lenne, hogy volt-e esetleg már tapasztalata, hallott-e már olyat, hogy utólagosan küldenénk be a KATA megszüntetésről a bejelentőt. Október 1-jén megszűnt a vállalkozás, nem szeretnénk az 1 nap miatt megfizetni a KATA-t, csupán a figyelmetlenség miatt…
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Melinda!
   Sajnos ez nem járható út.
   Az október 1-i megszűnés miatt októberre még fizetni kell a tételes adót.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 70. Kedves Lívia!
  Köszönöm írását és a lehetőséget is! Felmerült bennem még néhány kérdés. A KATA-s vállalkozásom szüneteltetését szeretném elindítani betegség miatt november 1-vel. A webes ügysegéden a szüneteltetés bejelentését, NAV-nál a T101E jelű nyomtatvány (amennyiben jól tudom, hogy ezt kell!), a kamarai és önkormányzati bejelentést (ezeket lehet-e elektronikusan?) ugyanazon a napon kell e megtenni? Fontos-e a dátum vagy lehet később is? A szüneteltetés idejére van-e fizetési kötelezettség, ha igen, akkor mi és milyen összegben kell fizetni? Záróbevallást kell-e KATA-snak leadni? Ha igen mikor? Az e.v. szüneteltetés után -hasonlóan az egyéb munkaviszonyhoz- megmarad-e a 45 napig érvényes tb? Amennyiben nem marad meg úgy én fizetem magam után az első naptól. Ezt a bejelentést is meg tudom tenni a NAV-nak küldött T101E jelű nyomtatványon? Azt olvastam, hogy a szüneteltetés megkezdése akkor lép életbe, ha az igazolvány leadásra kerül. Gondolom itt a plasztik kártya alapúra gondol. (nekem csak papír alapú van.)
  Hálásan köszönöm a válaszát!
  üdvözlettel, Bernadett

  1. Kedves Bernadett!
   A szüneteltetést jól tudja, hogy a webes ügysegéden kell elindítania.
   Amennyiben november 1-től szeretne szünetelni, még október 31-én be kell nyújtania az ügysegéden a kérelmét.
   A NAV-nál a T101E nyomtatványon kell jelölnie a tételes adó alóli mentességet, indokként a szünetelést kell bejelölnie.
   Az Önkormányzatnál is van elektronikusan lehetősége, bár ez nem minden településre igaz, ezért kérem érdeklődjön a helyi önkormányzatnál.
   A KATA-s bevallást már most benyújthatja, a NAV honlapján megtalálható 18KATA nyomtatványon.
   A kamaránál a bejelentkezéshez használt online felületen tudja a szüneteltetést is bejelenteni.
   A szünetelés első napjától fizetnie kell maga után a jelenleg 7320 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot. Erre a T1011-es nyomtatványon tud bejelentkezni.
   A cikkben le van írva, hogy azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek van egyéni vállalkozói igazolványuk, csak az igazolvány leadása után kezdődik meg a szünetelés, így Önre ez nem vonatkozik.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!
    Nagyon szépen köszönöm ezt az igazán gyors és részletes választ valamint az emberi hozzáállását!! Nagy segítség volt ez számomra és örülök, hogy megtaláltam a honlapját! 🙂
    Minden jót kívánok Önnek!
    Bernadett

 71. Kedves Lívia!
  Másodállású KATA-s egyéni vállalkozásomat 2014.12.30 óta szüneteltetem. Most szeretném megszüntetni az egyéni vállalkozást. Milyen dátummal célszerű beküldeni a megszüntetést, illetve a 2018-as évre milyen adóbevallást kell beküldenem, melyik határidővel?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Csaba!
   A megszüntetés dátumának az Ön esetében nincs igazán jelentősége. Mivel eddig is szünetelt a vállalkozás, az éves SZJA bevalláson kívül mást nem kellett beadnia.
   A vállalkozás megszűnése után sem kell egyéb bevallást beadni, mint a magánszemélyeknek szóló SZJA bevallást.
   Mindez persze akkor van így, ha a szünetelés után nincs élő vállalkozói tevékenység 1 napot sem, hanem a szünetelésből azonnal megszüntetés lesz.
   Kérem ne felejtse el bejelenteni az önkormányzatnál és a kamaránál a megszűnés dátumát.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 72. Kedves Lívia,

  Nagyon sok levelet kap, sajnos nem volt időm végig olvasni. Így lehet már kérdezték Öntől.
  A kérdésem annyi lenne, hogy egy Kata vállalakozást hányszor lehet szüneteltetni? Van olyan hogy ha pl X éven belül 2x szünetelteti valaki akkor X évig nem lehet Katás?
  pl: szüneteltetem 2 hónapot és utána 10 hónapig katás vagyok, aztán megint 2 hónapot szüneteltetem és megint 10 hónapig katás vagyok…

  A másik kérdésem, hogy ha megkezdtem a szüneteltetést, de egy megrendelőmnek még a Katás időszakomba kiállítottam a számlát, viszont késve utal, vagyis pont akkor, amikor már szüneteltetem a Katát, akkor ilyen esetben mi történik?

  Köszönöm a segítségét!

  Üdv.,
  Dóra

  1. Kedves Dóra!
   Amikor szünetelteti a vállalkozást, nincs szankció, vagyis amikor a szünetelés után újra élesíti a vállalkozást, ugyanúgy KATA-s marad. A szünetelés minimum 30 nap, maximum 2 év, erre kell figyelnie.
   A vállalkozás szüneteltetésének ideje alatt, a vállalkozói tevékenységből befolyt pénzösszeg természetesen nem KATA-s bevétel. Ezen bevétel után az önálló tevékenységből megszerzett jövedelem utáni adózási szabályok lépnek életbe.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 73. Kedves Lívia!
  2018. dec.1-vel szeretném szüneteltetni a KATA-s vállalkozásomat.
  Remélhetőleg pár hónapos időre. A kérdésem az lenne, hogy ha van egy telephelyem amit bérlek, azt fel kell e mondanom? Meg kell e szüntetnem a bérlését? Vagy fenn tarthatom? És fizethetem tovább?
  Illetve, hogy kell e szüneteltetés esetén valamilyen bevallást benyújtani?
  Köszönöm szépen a válaszát!

  Szivi

  1. Kedves Szilvi!
   A szünetelés ideje alatt nem kell felmondania a bérleti szerződést. Azért azt gondolja át, hogy a szünetelés mennyi ideig tart majd, hogy a kifizetett bérleti díj megéri-e?
   A szünetelés ideje alatt nem kell bevallást beadnia. A szünetelés tényét viszont be kell jelentenie az Önkormányzatnak, a NAV-nak, a kamarának. A szünetelés kezdő dátuma előtti időszakra be kell nyújtania a KATA bevallást.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 74. Kedves Lívia!
  Nagyon köszönöm a gyors választ!
  A szüneteltetés előtti időszakra benyújtott KATA bevallás azt jelenti, hogy a szüneteltetés megkezdésekor azonnal kell bevallás? Vagy időben mikor?

  Köszönöm!
  Szilvi

 75. Kedves Lívia! Ha a KATÁS adózású egyéni vállalkozás mellett január egytől 8 órás alkalmazotti munkát vállalok, úgy milyen járulékfizetésre vagyok kötelezett? Vagy kell-e járulékot fizetnem magam után? Köszönöm válaszát! Bernadett

 76. Kedves Lívia!

  Katás egyéni vállakozásom szüneteltetés megszüntetése esetén (tevékenység újraindítása) budapesti Iparűzési adó vonatkozásában ezzel kapcsolatban szükséges változásbejelentést tenni?

  Köszönettel:
  Norbert

  1. Kedves Norbert!
   Igen, az iparűzési adó tekintetében kell a változás bejelentés.
   Kamaránál is szükséges!
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 77. Kedves Lívia!

  Adószámos magánszemélyből lettem KATA-s EV (ugyanaz az adószámom maradt) jelenleg szüneteltetem a KATA-s vállalkozást pár hónapig, a szüneteltetés alatt működhetek adószámos magánszemélyként? (a tevékenységem szezonális, de elérhető szeretnék lenni a szüneteltetett időszakban is). Köszönöm! Üdvözlettel, Veronika

  1. Kedves Veronika!
   Ön nem az adószámát, hanem a KATA-s vállalkozását szünetelteti, így adószámos magánszemélyként működhet továbbra is.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 78. Kiegészítő tevékenységű- saját jogú nyugdíjas- egyéni vállalkozó vagyok.
  Szüneteltetni szeretném a vállalkozásomat.
  Milyen űrlapokat kell benyújtanom?
  Megyei kormányhivatal járási, NAV, Helyi iparűzés, Kamara ?
  Az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hogy kell fizetni,
  ha hónap 15.-e előtt kezdem a szüneteltetést?

  Tisztelettel és köszönettel : Falus Béla

  1. Kedves Béla!
   A vállalkozás szüneteltetését a webes ügysegéden keresztül tudja elindítani.
   A webes ügysegéd visszaigazolja a szünetelés napját. A szünetelés tényét be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál, a kamaránál, a NAV-nál.
   A kamaránál az online felületen tudja a szüneteltetést bejelenteni. A NAV törzsadata automatikusan átveszi, hogy Ön szünetelteti a vállalkozást. Amennyiben KATA-s vállalkozó, a T101E nyomtatványon be kell jelentenie, a tételes adó alóli mentesülés tényét a szünetelés első hónapjában. Nyugdíjasként nem kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia !
    Ön tényleg nagyon kedves.
    Köszönöm a gyors, és megnyugtató válaszát.
    Az egészségügyi szolgáltatási járulékot tavaly
    még fizetni kellett, örülök, hogy idéntől már nem.

    Üdvözlettel: Falus Béla

 79. Kedves Lívia!
  Öt éve szüneteltetett vállalkozásom február 1-én szűnik meg elvileg technikailag. Jelenleg külföldön tartózkodom és szeretnék is majdan kitelepülni végleg. Az elmúlt öt évben bevallásra kötelezett jövedelmem nem keletkezett. Az utolsó aktív évemről a bevallást anno benyújtottam.
  Lesz bármiféle kötelezettségem a megszűnéssel kapcsolatban, illetve a megszűnés után? Vagy a NAV hivatalból eljár és nem fog létezni a vállalkozásom? Adóbevallásra van-e szükségem még?
  Tisztelettel köszönöm válaszát! Horváth Péter

  1. Kedves Péter!
   Mivel a vállalkozása szünetelés után technikailag szűnik meg, bevallási kötelezettsége nem keletkezik.
   Kérem a megszűnés után az önkormányzathoz is adja be a vállalkozás megszűnéséról az adatmódosító lapot.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 80. Kedves Lívia!

  Szeretnék egy olyan kérdéssel fordulni Önhöz, hogy február 7-ig , mint főfoglalkozású egyéni vállalkozó leszek biztosítva. Február 8-tól nyugdíjba vonulok, viszont egyéni vállalkozásomat kiegészítő tevékenységként folytatnám. Úgy értesülte, hogy a NAV felé a T1041-es és T101E-s nyomtatványokat kell benyújtanom.
  Kérdésem lenne, hogy a T1041-es nyomtatvány a biztosítás megszüntetésére vonatkozik-e? Ebben az esetben a jogviszony adatainál milyen adatokat szerepeltessek?
  A T101E-s nyomtatvány a változás (főállású egyéni vállalkozóból kiegészítő tevékenységet végzővé válás) bejelentésére szolgál-e?
  A két nyomtatvány beadási határideje esetemben hogyan alakul?
  Válaszát köszönöm! János

  1. Kedves János!
   A T1041-es nyomtatvány a biztosítotti jogviszony változásának bejelentésére szolgál, itt tudja bejelenteni, hogy megszűnik a főállású egyéni vállalkozói biztosítási jogviszonya. Azt a jogviszonyt kell megszüntetnie, amellyel szerepel a nyilvántartásban, vagyis pont azt, amivel anno be volt jelentve. A biztosítási jogviszony megszűnését 8 napon belül kell bejelenteni.
   A T101E nyomtatványon jelenti be, hogy február 8-tól kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozónak minősül. A változást 15 napon belül kell bejelentenie.
   Üdvözlettel
   PÓsa Lívia

 81. Kedves Lívia!
  Egyéni vállalkozásomat szüneteltetem. Természetesen a pénztárgépem használatát is, (be is jelentettem a NAV-nak, illetve a mobiladat szolgáltatónak is). A kérdésem az lenne, hogy a szüneteltetés ideje alatt is el kell vinnem a pénztárgépet évente az éves ellenőrzésekre? Ha igen, akkor bevételem nincs de kiadásom lesz?
  Válaszát köszönöm!
  Tibor

  1. Kedves Tibor!
   Kérem szépen, hogy a pénztárgép szervizzel vegye fel a kapcsolatot ez ügyben.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 82. Kedves Lívia!
  2013-2015-ig KATÁS vállalkozó voltam. Aztán szüneteltettem. Főállásom nincs, 7500 Ft TB-t fizetek. (Tiszteletdíj jövedelmem van Önkormányzatnál).
  2016-ban újraindítottam az egyéni vállalkozást, de a KATA-ba nem tudtam visszajelentkezni, mivel a szüneteletetéskor a NAV szerint behúztam egy olyan X-et a nyomtatványom ami miatt 2 évig nem lehetek újra KATA-s. Ekkor gyorsan újra szüneteltettem, mert nem akartam tételes adózó lenni (1 hónapot voltam akkor aktív, azt tételes adózással kellett bevallani)
  Ma újraaktiváltam a webes ügysegéden keresztül a vállalkozást, és a nyomtatványkitöltőben azonnal bejelentkeztem a főállású KATA-ra.
  Az a kérdésem, hogy most KATA-s lettem-e azonnal, vagy csak március 1-től, és februárban megint kínlódnom kell a tételes adózással? Nem fogok februárban számlázni.
  Válaszát hálásan köszönöm. A könyvelőnk nem tudta ezt a kérdést megválaszolni.

  1. Kedves Andrea!
   A KATA törvény alapján a tételes adó alá bármelyik hónap 1-vel lehet bejelentkezni.
   Ön egy meglévő vállalkozást aktivált, így azt mondanám, hogy csak február 1-től lehet KATA-s.
   Megvallom, én sem vagyok ebben teljesen biztos, és a KATA törvény bizony erre nem tér ki.
   A könyvelője esetleg nézzen rá a NAV törzsadatra, hátha feldolgozták már a bejelentést.
   Érdeklődni lehet még a NAV-nál akár személyesen is.
   Sajnálom, hogy többet nem tudtam segíteni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 83. Kedves Lívia!

  Amennyiben Katás vállalkozásomat egész évben szüneteltettem az éves bevallásban (18KATA) a bevallási időszakban milyen időszakot kell szerepeltetnem? Nyilatkozat, bevallás típusa “S” legyen?

  Köszönettel:
  Szabó Norbert

 84. Kedves Lívia!

  2018. augusztusában megszüntettem KATA-s vállalkozásomat. A szükséges nyomtatványokat megküldtem a hatóságok felé…
  Érdeklődnék, hogy ez esetben az SZJA bevallásom határideje február 25, vagy május 20.-a lesz?

  Köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel:
  Pekker Boglárka

  1. Kedves Boglárka!
   Az SZJA bevallásának határideje mindenképpen május 20-a, még abban az esetben is, ha élő lenne a vállalkozása.
   Február 25-ig csak a KATA bevallást kellene beadni..
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia,
    igen, elnézést, a KATA bevallásra gondoltam, hogy az szükséges-e, vagy kiváltja a már leadott nyilatkozat?

 85. Kedves LÍvia!
  Egyéni vállalkozásomat 2019.01.27-vel megszüntettem. Az lenne a kérdésem, hogy a 2019.01 27-i
  után befolyt bevételekre az ÁFÁT be kell fizetni? Még van olyan kereskedő, aki eddig még
  nem rendezte a tartozást, akkor is be kell fizetnem az ÁFÁT ?
  Üdvözlettel: K. László

 86. Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy november 1 és március 1 között szüneteltetett áfás ev vállalkozásra a könyvelő számolhat fel dijat?

  1. Kedves Bettina!
   A könyvelési díjat Önök együtt hagyták jóvá, melyet gondolom szerződésben rögzítettek.
   A szerződés alapján tudja eldönteni, hogy a könyvelőnek volt-e jogosultsága könyvelési díjat számlázni, sajnos ezt én nem tudom megmondani Önnek.
   Én nem számlázok szüneteltetett vállalkozás után könyvelési díjat…..
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.