Gondolatok a vállalkozásokról, a könyvelők fontosságáról

Amikor valakiben felmerül a gondolat, hogy vállalkozásba fogjon, nagyon sok dolgot át kell gondolnia.

Mire is szeretne vállalkozni? Milyen formában szeretne vállalkozni? Alkalmazottat akar vagy tud foglalkoztatni? Kell-e könyvelő a vállalkozáshoz, vagy megoldja maga a bevallásait?

Mindezeket a dolgokat érdemes alaposan átgondolni. Szeretnék egy kis segítséget nyújtani ehhez. Csak a saját gondolataimat és tapasztalataimat szeretném leírni. Tapasztalatom abból származik, hogy magam is vállalkozó vagyok, és származik abból is, hogy könyvelőként és bérszámfejtőként vagyok vállalkozó. Az alábbi néhány gondolat közelről sem átfogó ismeretanyag, csak gondolatébresztő mondatok.

Miért is szeretne valaki vállalkozó lenni?

A mai világban sajnos sokszor kényszerből „szeretne” vállalkozó lenni az ember. Van egy munkahelye ahol dolgozik, majd egyszer csak közli vele a főnöke, hogy munka van és el is kell végezni, de sajnos alkalmazottként már nem tudja fizetni utána a járulékokat. Ott maradhat a cégnél és jövedelmet is kap, de adjon az elvégzett munkáról számlát. Az ember eldöntheti, hogy marad és kényszervállalkozó lesz. Ekkor a megszokott munkát végezheti hasonló jövedelemért, mint amit eddig kapott, de ránehezedik a vállalkozók nem egyszerű nyilvántartási, bevallási és legfőképp adófizetési kötelezettsége. Vagy azt mondja, hogy mindezeket a feladatokat Ő nem akarja vagy nem tudja vállalni, és otthagyja a céget. Ebben az esetben előáll a munkahelykeresés nem is olyan könnyű feladata.

A sokkal kellemesebb eset az, amikor valaki nem kényszer hatására akar vállalkozó lenni, hanem hosszú hetekig (hónapokig) tervezgeti az új megélhetési lehetőségét, és örömből, a jövő biztató lehetőségével kezdi el vállalkozását. Általában ők vannak jobb helyzetben, hisz valószínűleg megfelelő anyagi hátérrel, jól átgondolt tervekkel, megfelelő végzettség birtokában kezdik meg új életük felépítését.

Ki milyen vállalkozási formát választ?

Azok az alanyok, akik kényszerből lesznek vállalkozók, szinte egytől-egyig az egyéni vállalkozást választják. Az egyéni vállalkozás elindítása viszonylag kisebb költséggel jár, mint bármilyen cég létrehozása. Az egyéni vállalkozó saját felelősségére vállalkozik, nincs szüksége még névlegesen sem társra.

Azok akik nem a kényszer hatására választanak, igyekeznek jól átgondolni ezt a lépést is. Legjellemzőbb két gazdálkodási forma a betéti társaság és a korlátolt felelősségű társaság.

A bt. alapításához legalább 2 tagra van szükség, aki (ami) lehet természetes személy vagy akár társaság is. Az alapításhoz szükséges betét a legminimálisabb összegtől (10 ezer Ft) bármekkora összegig terjedhet, felső határ nincs. A betéti társaságot jellemzően kevés vagyoni betéttel alapítják. Ennél a vállalkozási formánál a beltag teljes vagyonával, míg a kültag a bevitt vagyona erejéig felel a társaság dolgaiért.

A kft. alapításához még társra sincs szükség, hisz léteznek egyszemélyes kft-k is. Ennél a társasági formánál a tagok a bevitt vagyoni betétjük arányáig felelnek a cég dolgaiért. Itt a minimális alapítói vagyon 3000 ezer Ft.

Akik már komolyabban foglalkoznak egy vállalkozás létrehozásáról vagy akár több cég összeolvadásról, korlátolt felelősségű társaságot (nagyobb bevitt vagyonnal) vagy részvénytársaságot alapítanak. Magyarországon a bankok, a biztosító intézetek, a nagyobb termelő vállalatok szinte mind ezt az utóbbi vállalkozási formát választják, vagy ezt kell választaniuk ahhoz, hogy az általuk végezni kívánt tevékenységet folytatni tudják.

Alkalmazottat foglalkoztassak, vagy magam végezzem a munkát?

Nos ez is nagyon sok mindenen múlik. Az egyik nagyon fontos és döntő tényező a vállalkozó anyagi biztonsága, anyagi háttere. A kisebb vállalkozások döntő többsége nem foglalkoztat alkalmazottat, mert munkájukat saját maguk végzik el (rendelkeznek megfelelő végzettséggel). Természetesen az évek múlásával, ha a vállalkozó gondot fordít munkájára, megfelelően kezeli vállalkozását, van lehetőség fejlődésre. A megbízások növekedésével szükségessé válhat egy megfelelő segítség igénybe vétele. Aki alkalmazottat kezd el foglalkoztatni, nem kis munkát (nyűgöt) vesz a nyakába. Az alkalmazottak számának növekedésével egyre több jogszabálynak, rendeletnek kell megfelelni. Ezen kívül meg kell felelni a munkavállalók igényeinek, hisz nem is olyan egyszerű feladat a hét minden napjára megfelelő munkával ellátni egy alkalmazottat. Az elvégzett munkát le kell ellenőrizni és bizony az alkalmazottak elvégzett feladatinak felelőssége is a vállalkozóra hárul a megrendelőkkel szemben.

Azok a vállalkozók, aki több tíz, vagy több száz (akár több ezer) alkalmazottat foglalkoztatnak, az ellenőrzési, a vezetési, a pénzügyi és minden egyéb részfeladatot szakértő alkalmazottakra bíznak. Így a felelősséget többen vállalják, az ellenőrzéseket akár több főből álló részegységekre osztják. Nos ez többeknek ismerős lehet, ezek a nagyvállalatok,  mai nevükön a „multik”. Idáig nem jut el mindenki, de egy kisebb vállalkozás vezető feladatának ellátása is megköveteli a cég tulajdonosától a hozzáértést.

Könyvelő vagy nem könyvelő??

Egy nagyobb cégnél ez nem jelent kérdést. A nagyvállalatoknál a pénzügyi, számviteli feladatok elvégzésére külön osztályok vannak, több alkalmazottal.

Egyéni vállalkozók, pár főt foglalkoztató cégek esetében szinte mindig felmerül a kérdés: szükséges ez nekünk?

Sajnos több vállalkozó gondolja úgy, hogy ez szükséges rossz, és bizony, mind mindannyian, a rossz dolgokat toljuk magunk előtt, nagyon sokszor a könyvelő választást is.

A mai gazdasági helyzetben, a törvények végrehajtása, a pénzügyi- és adóhatóságok által elvárt kötelezettségek betartása nem egyszerű dolog. Hiába halljuk mindenhol, hogy bizonyos adózási módoknál már nincs is szükség a könyvelőre, az „X” összegű könyvelési díjat is megspórolhatjuk, ezzel csökkenthetjük a vállalkozás kiadásait.

Ez szép lehetőség, de csak annak ajánlom ezt a választást, aki rendelkezik valamilyen adózási és pénzügyi ismerettel, akinek a saját munkája elvégzése után még van arra ideje, lehetősége és energiája, hogy a megfelelő határidőre minden ezzel kapcsolatos feladatot teljesítsen.

Egy könyvelő minden vállalkozásnál bizalmi kérdés, legyen az egy kicsi egyéni vállalkozás, vagy egy nagyobb cég. A könyvelő kiválasztása döntő többségben ajánlás alapján történik, néhány esetben hirdetés útján, vagy a véletlennek köszönhetően.

Egyre elterjedtebb a vállalkozások klubokba való tömörülése, ahol „ismerkedős” klubnapokat tartanak, és a vállalkozó megismerhetik egymás tevékenységét és kiváló üzleteket köthetnek. Ilyen klubnapokon is van lehetőség könyvelő cégek képviselőivel való találkozásra, a bemutatkozás alapján pedig eldönthetik, hogy a cég érdemes-e az önök által elvárt feladat teljesítésére.

Az internet világában élünk. A weboldalak, a blogok tömegével ontják az információkat. Érdemes böngészni az interneten, mert egy könyvelő iroda által üzemeltetett portál nagyon sokat elmond a cég minőségéről, arról, hogy mennyire tartják fontosnak munkájukat, mennyire viselik lelkükön a vállalkozások sokrétű tájékoztatását.

De ami biztos: kell a szakember ahhoz, hogy a vállalkozó magabiztosan csak a saját munkájával foglalkozzon. Egy jó könyvelő nagyon sok segítséget nyújthat a cégvezetőnek az adózás útvesztőjének kibogozásában, a megfelelő gazdálkodásban.

Személyes tanácsadásra kérjen időpontot a konyvelesikisokos@gmail.com címen, vagy hívjon minket a +36309944016 telefonszámon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük