Ha nyár, akkor diákmunka!

Amikor véget ér az iskola, a diákok többsége igyekszik nyári munkát vállalni, hogy egy kis plusz jövedelemre tegyen szert.

A diákmunka iránt nagy a kereslet és a kínálat is, de érdemes néhány alapvető szabályt megismerni, mielőtt diákmunkát létesítünk.

Milyen feltételekkel vállalhat a diák munkát?

  • 16 életév betöltése
  • 15 életév betöltése esetén a szünidőben, ha nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat
  • a gyámhatóság engedélye alapján a 16 életévet még be nem töltött személy is vállalhat munkát (jogszabályban meghatározott) sport-, művészeti-, hirdetési tevékenység keretében

 Fontos megjegyezni, hogy 18 életévet be nem töltött személy csak a törvényes képviselője hozzájárulásával vállalhat munkát.

A munkavállalás alapvető feltétele még az adóazonosító jel megléte. 2016-ban a NAV folyamatosan megképezte minden állampolgárnak az adóazonosító jelet, de aki még nem rendelkezik vele, annak a 17T34-es nyomtatványon igényelnie kell.

Milyen jogviszonyban foglalkoztatható a diák?

  • munkaviszony
  • munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (megbízási szerződés)
  • egyszerűsített foglalkoztatás
  • háztartási alkalmazott (babysitter)
  • iskolaszövetkezeteken keresztül

Milyen adó- és járulékok terhelik a tanulót?

[table]

foglalkoztatás típusa;adó;járulék

munkaviszony;15% SZJA;10%  nyugdíjjárulék, 8,5% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék

megbízási szerződés;15% SZJA;havi 38.250 forinttól 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék (10% költséghányad vagy tételes költségelszámolás alkalmazása)

egyszerűsített foglakoztatás;;napi 1000 Ft (munkáltató fizeti)

iskolaszövetkezet tagjaként;15% SZJA;NINCS

[/table]

 

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött munkaszerződéshez, melynek minimális kötelező tartalmi eleme az alapbér, a munkakör. Alkalmi munka és idénymunka esetében az írásbeli szerződés nem kötelező.

A tanulónak a munkaviszonyból, valamint a megbízási jogviszonyból származó jövedeleméről következő év május 20-ig jövedelemadó bevallást kell benyújtania.

Az egyszerűsített munkavégzés keretében kapott jövedelem után a tanulót akkor terheli jövedelemadó bevallás, valamint jövedelemadó fizetési kötelezettség, ha a keresete meghaladta a napi mentesített keretösszeget, ami 2017-ben 5.870 (7.410) Ft/nap/fő.

A munkáltatónak/kifizetőnek igazolást kell adnia a kifizetett összegről, a levont adóról és járulékokról.

Amennyiben a diák iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkák, a Tbj. szabályai szerint nem minősül biztosítottnak (25. életév betöltéséig), ezért a jövedelme után csak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség terheli.

Amennyiben az iskolaszövetkezet olyan diákkal létesít munkaviszonyt a nyári szünetben, aki már befejezte a tanulmányait, érettségi vizsgát tett vagy felsőfokú tanulmányai lezárásaként oklevelet szerzett, akkor ezekben az esetekben is a kedvezményes szabályokat alkalmazhatják a tanév lejártát követő október 31-ig.

A diákmunkáról további, részletesebb információ a NAV oldalán olvasható.

 

http://www.nav.gov.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük