Egyszerűsített foglalkoztatás 1.

Az egyszerűsített foglalkoztatás bevezetése óta sokszor hallottam már a foglalkoztatóktól, hogy ez mennyire egyszerű, csak bejelented reggel a munkavállalót, befizeted az 1000 Ft-os járulékot és máris mindent letudtál.

Bár ez tényleg nagyon egyszerűnek tűnik, bizony ennek a jogviszonynak is vannak szabályai, amit kötelező betartani. Az alábbi írás a teljesség igénye nélkül, a fontosabb szabályokra, lehetőségekre, kötelezettségekre hívja fel a figyelmet.

Egyszerűsített módon az alábbi munkákra létesíthetünk munkaviszonyt:

  1. mezőgazdasági idénymunka: növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzésre irányulhat (továbbfeldolgozásra nem!), feltéve, hogy ugyanazon felek között a munkaviszony időtartama nem lehet több, mint 120 nap (2020.04.17-2020.12.31-ig terjedő időszakban 180 naptári nap, havonta maximum 20 naptári nap)
  2. turisztikai idénymunka: idegenvezetői, lovas szolgáltatói, szálláshely szolgáltatási, valamint utazásszervezői illetve közvetítői tevékenységre irányuló munkavégzésre irányulhat. Ebben az esetben is fontos a 120 napos maximális időtartam.
  3. Idénymunka: az Mt. 90. § c) pontja ( „idényjellegű, ha a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik”) alapján meghatározott feltételnek megfelelő munkavégzés.
  4. Filmipari statiszta: csak és kizárólag az a természetes személy, aki a 3711 FEOR szám (segédszínész, statiszta) alatt azonosított foglalkozásúnak minősül. Fontos, hogy az ebből a tevékenységből származó napi jövedelme nem haladhatja meg a 12.000 Ft-ot.
  5. Alkalmi munka: talán a legjobban elterjedt egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony. Viszont az alkalmi munkaviszony alkalmazásához is társul néhány feltétel
  • maximum öt egymást követő naptári napig
  • egy hónapon belül maximum 15 naptári napig
  • egy naptári éven belül pedig legfeljebb 90 naptári napig jöhet létre egyszerűsített munkaviszony

A foglalkoztatókat érintően van egy másik feltétel is, melynek meg kell felelni, és erről sajnos többen megfeledkeznek.

Az alkalmi munkavállalóként foglalkoztatott természetes személyek számára vonatkozóan is van korlát. A foglalkoztatott alkalmi munkavállalók létszáma nem haladhatja meg a tárgyév első, illetve hetedik hónapját megelőző hat havi átlagos statisztikai létszámot figyelembe véve:

  • annál a foglalkoztatónál, ahol nem foglakoztatnak főállású munkavállalót, az alkalmi munkavállaló száma nem haladhatja meg az egy főt
  • 1-5 fő foglalkoztatott esetében az alkalmi munkavállalók száma nem haladhatja meg a két főt
  • 6-20 fő foglalkoztatott esetében az alkalmi munkavállalók száma nem haladhatja meg a négy főt
  • 20 fő feletti foglalkoztatott esetében az alkalmi munkavállalók száma nem haladhatja meg a munkavállalói létszám 20%-át

 A fent leírt létszám korlát napi foglakoztatásra irányul, és a munkáltató eldöntheti, hogy a keretszámot milyen elosztásban meríti ki.

A létszám korlátot a filmipari statiszta alkalmi munkára, valamint a szociális szövetkezetekben az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozóan nem kell alkalmazni!

Nézzünk egy példát:

A Pindur Pandur Bt-nél nincs bejelentve főállású munkavállaló. Ebben az esetben a cég az év minden napján foglalkoztathat egy fő alkalmi munkavállalót, éves szintem 365 fő alkalmi munkavállalót. A Pindur Pandur Bt akkor is helyesen jár el, ha naponta egy-egy főt foglalkoztat, de abban az esetben is helyesen jár el, ha az év egy napján alkalmaz 365 főt, de a naptári év többi napján egyet sem.

Van néhány eset, amikor nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony:

  1. a közszolgálati tisztviselőkről szóló tv. 1. § e) pontjában, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló tv. 1. § (1) bekezdésében meghatározott munkáltató által az alaptevékenységébe tartozó feladatok ellátására
  2. harmadik országbeli állampolgár kizárólag mezőgazdasági idénymunka keretén belül foglalkoztatható egyszerűsített munkaviszony keretein belül.
  3. Az a munkáltató, aki 300 ezer Ft-ot meghaladó adótartozással (szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, EHO, rehabilitációs hozzájárulás, SZJA valamint az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe) rendelkezik, mindaddig, amíg az adótartozását nem rendezte.

További információkat keres? Olvassa el az egyszerűsített foglalkoztatásról készült következő cikkünket is!

http://goldacco.hu/2017/06/08/egyszerusitett-foglalkoztatas-2/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük