2018-as változások a szociális hozzájárulási adóban és az egészségügyi szolgáltatási járulékban

Az egészségügyi szolgáltatási járulék változása 2018. január 1-től

  • 7110 Ft-ról 7320 Ft-ra emelkedik (napi összeg 244 forint). Ezt a fajta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetik a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozók, a szociális szövetkezet, valamint azok a magánszemélyek, akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal (1997. évi LXXX. törvény 39. §)
  • 5790 Ft-ról 7320 Ft-ra emelkedik a központi költségvetés által fizetett egészségügyi szolgáltatási járulék. A központi költségvetés fizeti a gyermekek, a CSED-ben részesülők, a fogvatartottak, a hajléktalanok, valamint a szociálisan rászorulók után a járulékot.

Szociális hozzájárulási adó változása 2018. január 1-től

A törvénymódosítás pontosította a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény fogalmát, amelynek az EVA-s egyéni vállalkozók saját maguk után fizetendő szociális hozzájárulási adó számításánál van jelentősége.

A módosítás értelmében az EVA-s egyéni vállalkozó, aki 36 órás foglalkoztatással járó jogviszonyban áll, vagy a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint közép-vagy felsőfokú oktatási intézményben, illetve a EGT tagállamában vagy Svájcban tanul nappali rendszerű oktatás keretében, a szociális hozzájárulási adót az egyszerűsített vállalkozói adó alapjának 4 %-a után fizeti meg.

A fenti kibővített szövegű módosítás érvényes a tanuló vállalkozókra és tagokra vonatkozóan is, miszerint a vállalkozó mentesül a szociális hozzájárulási adótörvényben meghatározott minimális alap 112,5%-a utáni adófizetési kötelezettség alól, a törvényben meghatározott és taglalt tanulói jogviszonnyal rendelkezik.

A fenti módosítást 2011. november 26-tól visszamenőleges hatállyal lehet alkalmazni!

A szociális hozzájárulási adót illetően lényegbeli változás nem történt, néhány pontosításra még sor került, de a járulék mértékét illetően nem módosult a törvény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük