2018-as adótörvény változások – Új adózás rendje 1.

  1. január 1-től az Adózás rendjéről szóló törvényt három új, az adóigazgatási eljárásokra vonatkozó törvény váltja fel.

– 2017. évi CLI. tv. az adóigazgatási rendtartásról (Air)

– 2017. évi CL. tv. az adózás rendjéről (Art)

– 2017. évi CLIII. tv. az adóhatóság által foganatosított végrehajtási eljárásokról (Avt)

  1. január 1-től lesznek új, eddig nem létező szabályok, de a létező szabályok közül is módosul néhány.

A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb változásokat szeretném figyelmükbe ajánlani.

Az újonnan életbe lépő szabályokat a 2018. január 1-ét követően induló, vagy megismételt eljárásokra, valamint esedékessé váló kötelezettségekre kell alkalmazni.

Az átmeneti rendelkezések alapján a folyamatban lévő eljárások esetében mindig a kedvezőbb szabályokat kell figyelembe venni.

Az adóigazgatási eljárásokban 3 új alapelvet fogalmaztak meg:

  • szakszerű és hatékony eljárás elve
  • egyedi elbírálás elve
  • közérthetőség elve

Az adóvégrehajtások során 2 alapelv érvényesülését tartják fontosnak:

  • végrehajtási cselekmények szabad sorrendisége
  • hatékony végrehajtás a legkisebb korlátozás mellett

Nézzük át az új, eddig nem létező szabályokat

  • A belföldi gazdasági társaságoknak 2018. január 1-től 15 napon belül be kell jelenteniük a külföldi pénzintézeteknél vezetett összes bankszámlájuk A már meglévő bankszámlákról 2018. január 31-ig kell adatot szolgáltatni a NAV részére. A bankszámlák megnyitásának, illetve esetleges megszűntetésének napját is be kell jelenteni.
  • Új szabály lesz az adófizetési biztosíték intézménye. Abban az esetben, ha adótartozással rendelkező, vagy adótartozással megszűnt cégben 50%-ot meghaladó mértékű szavazati joggal rendelkező képviselő új cégben (vagy már működő cégben) szeretne részt vállalni, ezt a jövőben csak úgy teheti meg, ha a nettó adótartozásnak megfelelő összegű biztosítékot tesz le fedezetként.
  • január 1-től új lehetőség az önellenőrzés önkéntes bejelentése. Egy adóhatósági ellenőrzés esetén bejelentem, hogy önellenőrzés van folyamatban. Az önellenőrzés benyújtására 15 nap áll rendelkezésre.
  • az adóhatósági döntéseknél ezentúl nem a „jogerőssé válás”, hanem „véglegessé válás” történik
  • amennyiben az adóhatóság az ellenőrzés során zárolja a bankszámlát, lehetőség van kérelmezni a zárolt számláról való kifizetést, amennyiben más forrásból nem képes a kifizetéseit teljesíteni, illetve aránytalanul korlátozza őt a tevékenységében.
  • 10 ezer Ft alatti adótartozásig az adóhatóság fizetési felszólítást küld, de végrehajtást nem kezdeményezhet. Bankszámlák közötti átvezetést alkalmazhat.
  • 10 -100 ezer Ft közötti tartozás esetében szintén küld fizetési felszólítást, valamint átvezetést, jövedelem letiltást is alkalmazhat. Eredménytelenség esetén ideiglenesen behajthatatlannak minősítheti a tartozást
  • 100 ezer Ft-ot meghaladó tartozás esetén az eljárás megegyezik a jelenleg hatályos eljárással. Küldhet fizetési felszólítást, de nem kötelező.
  • az adóhatóság, ezentúl „szolgáltató adóhatóság”. Új szolgáltatásaik a kezdő vállalkozók támogatása, a megbízható adózók közzététele, valamint az egyéni vállalkozók bevallásainak közzététele. (közzététel = nyilvános)
  • az új kockázatelemzési eljárás során összevetik és kiértékelik az adatokat annak érdekében, hogy kiszűrjék és megszüntessék az esetleges kockázatokat. Ennek érdekében felhívják az adózó figyelmét az esetleges önellenőrzésre, melyhez szakmai támogatást nyújtanak, kiválasztják az adózót ellenőrzésre, és esetlegesen értesítik a nyomozó hatóságokat.

Következő cikkünkben a módosított szabályokat vesszük át.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük