Használt autó kereskedés – használt gépjármű beszerzése továbbértékesítési céllal

Az előző részben végig vettük a használt autó kereskedelem elindításához szükséges bejelentéseket.

Ebben a részben (a teljesség igénye nélkül!), a magyarországi és külföldi használt autó beszerzéseket nézzük át.

Belföldi beszerzések

Belföldi magánszemélytől vásárolt használt gépjármű esetében a könyvelés bizonylata az adás-vételi szerződés. A magánszemély nem alanya az áfának, így a szerződésben feltüntetett vételár nem tartalmaz előre felszámított adót.

Belföldi gazdasági társaságtól (egyéni vállalkozó) vásárolt használt gépjármű esetében a könyvelés bizonylata az eladó gazdasági társaság által kiállított számla.

Amennyiben a használt gépjármű vásárlásról kiállított számla tartalmaz előzetesen felszámított áfát, akkor nem alkalmazhatjuk a különleges szabályokat, az általános szabályok szerint kell eljárni!

A használt gépjármű vásárlásáról kiállított számla az alábbi esetekben nem tartalmaz előzetesen felszámított áfát, vagyis az értékesítésnél a különleges eljárás szabályait alkalmazhatjuk:

 • alanyi adómentes adóalanytól történő beszerzés esetében
 • olyan adóalanytól történő beszerzés esetében, amelynek a termékértékesítése az Áfa tv. 87. §-a szerint mentes az adó alól
 • másik viszonteladótól történő vásárlás esetében

Külföldi beszerzések

A külföldi beszerzések jellemzően az Unió tagállamaiból történő beszerzések, ezért most ezeket nézzük át.

Feltételezzük, hogy a magyar adóalany használt autókereskedés rendelkezik EU-s adószámmal.

Minden, EU-s adóalanytól történő beszerzés esetében, a kiállított számlán mind a két fél EU-s adószámának a feltüntetése szükséges.

A külföldi adóalany által kiállított számla a könyvelés bizonylata.

 Az olyan EU tagállambeli adóalanytól történő beszerzés esetében, amely a termékértékesítésére a közösségi szabályok szerint a viszonteladókra vonatkozó szabályokat alkalmazza, Magyarországon a különleges szabályokat alkalmazhatjuk.

Az olyan EU tagállambeli adóalanytól történő beszerzés esetében, amely nem alkalmazza az előzőekben kiemelt, viszonteladókra vonatkozó szabályokat, az általános EU tagállamból történő termékbeszerzés szabályait kell alkalmazni.

Ebben az esetben a külföldi adóalany a kiállított számlájában áfát nem hárít át.

Külföldi, nem adóalanytól történő beszerzés (pl. magánszemélyek) esetében nem készül számla, a könyvelés bizonylata az adás-vételi szerződés.

Az adás-vételi szerződés nem tartalmaz előre felszámított áfát.

A következő részben az értékesítés szabályait vesszük át.

21 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Használt autó kereskedés – használt gépjármű beszerzése továbbértékesítési céllal”

 1. magánszemélytől kereskedő által megvásárolt használt jármű esetében mi történik?
  A magánszemély számlát nem tud kiállítani, de a kereskedő vételi jegyet igen.
  Kell-e valamelyik?
  Rajta kell-e lennie a kialkudott vételárnak, és a kereskedő ezután fizet- e valamit, áfát, stb?
  Kell e vinni az Okmányirodába a vételi jegyet, adásvételi szerződést stb?
  T:Simonné

  1. Kedves Éva!
   Magánszemélytől adás-vételi szerződéssel vásároljuk meg a használt járművet, hisz az okmányirodai ügyintézéshez az szükséges. A könyvelésben az alapbizonylat maga az adás-vételi szerződés, amire vételi árat is szükséges írni. A kereskedő a vétel után nem fizet áfát, majd amikor értékesíti a járművet, az általa választott adózási forma szerint fizeti meg az általános forgalmi adót.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 2. Kérdésem lenne. nevezetesen, hogy ha egy magánszemély egy-két év alatt 8 autót vesz-elad (természetesen átírással, szabályosan) , nem minősül-e kereskedelemnek, nem lehet-e baja belőle?
  Egy barátom követte ezt el, mindig talált az autóban valami hibát-utólag-.
  Az adásvételi szerződések szerint jövedelme ebből nem keletkezett. Aggódom érte. Mi a megítélése ennek?
  Segítségüket köszönettel veszem: Ildikó

 3. Kedves Lívia!

  Nappali tagozatos hallgató vagyok jelenleg. Érdeklődni szeretnék, hogy havi várható 1-2 vásárolt autó (belföldön, külföldön) esetén megéri-e nekem egyéni vállalkozásban gondolkodnom ?

  Nagyon szeretnék ezzel foglalkozni, de nem tudom, hogy például mi történik olyan esetekben, amikor se beszerzés, se eladás nem történik az adott hónapban?

  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Bence!
   Amennyiben Ön rendszeresen, nem saját célra vásárol gépjárművet valamilyen vállalkozási forma részeként teheti ezt meg.
   Javaslok egy személyes találkozót, amennyiben ez Önnek lehetséges.
   Időpontot foglalni Itt tud: http://www.goldacco.hu
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 4. Kedves Pósa Lívia!
  Számomra zavaros ügyben kérem a tanácsát. A vejem egyéb tevékenységek mellett használtautó kereskedést nyitott. Ezidáig vett egy autót eladási szándékkal a kereskedésre, és át is iratta. Különdözeti adó alábejelentkezett. Az illetékmentességet megkérte.
  Kérdéseim:
  1, A várárlást T814 – K381-re könyveljük. Az eladást T381 – K91-re könyveljük. Az árrés ÁFÁ-ját T 867 – K 467 -re könyveljük. Jó az gondoltuk?
  2, Időközönként használja az eladásra vett autót, ezért biztosítást kötött rá. Elszámolható a cégre, és ha igen sima biztosítási tételként?
  3, Ha a biztosítást elszámolom, nem olyan mintha cégautó lenne? Lehet emiatt gondunk ellenőrzésnél?

  Nekem a haználtautó kereskedéssel kapcsolatban sajnos nincs könyvelői tapasztalatom, de szeretném jól csinálni.
  Segítségét előre is köszönöm,
  Üdvözlettel, Mária

 5. Kedves Lívia,
  Belgiumból használt 3-4 éves gépjárműveket vásároltunk árverési oldalon keresztül. A számlákon a következő szöveg kerül feltüntetésre.”Áfamentes mint három fél közötti tranzakció Fordított adózás a 2006/112/EK ÁFA -irányelv 141. 197. cikke alapján. ( EU wording: reverse charge = fordított adózás).
  Gépjármű kereskedéssel foglalkozunk.
  Különbözeti áfa körbe tartozunk.
  A gépjárműveket tovább értékesítjük magán személynek.Magyarországon.
  Nem egyértelmű számunkra, hogy kell ez ügyben eljárnunk.Meg kell fizetnünk az áfát majd visszaigényeljük?

  1. Kedves Attila!
   A belga cég fordított áfát alkalmaz a használt cikk értékesítésre, pont úgy, mint Önök itthon.
   Megveszik az autót Belgiumból (különbözeti áfa), majd itthon ékesítik (szintén különbözeti áfa) Az értékesítés időpontjában lesz áfa fizetésük a különbözeti áfa szabályai alapján.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia
    Hasonló a kérdésem belgiumból licitálós oldalon autókereskedő cégtől vásárolt személygépkocsi 2. éve most sikerült értékesíteni már veszteségesen sajnos ,kérdésem az lenne hogy erre szintén a különbözeti áfa szabály érvényes ,mert az én könyvelőm a beszerzési ár utáni áfát mondja hogy be kel fizetni meg a haszon utáni különbözet áfát létezik ilyen ? Ez van a számlán 🙁 ÁFA-mentes mint három fél közötti tranzakció. Fordított adózás a 2006/112/EK ÁFA-irányelv 141. és 197. cikke alapján. (EU wording: reverse charge = fordított
    adózás). Ez a használt árukra vonatkozik.)
    Válaszát előre köszönöm.

 6. Kedves Lívia!

  Mellékfoglalkozásként szeretnék használt autóval kereskedni, úgy gondolom, hogy az évi 12M Ft-ot nem haladja majd meg az árbevételem. Kérdésem az lenne, hogy választhatok alanyi adómentességet?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Magda Tünde!
   Természetesen választhatja az alanyi adómentességet.
   Évi 12 millióról beszélünk, kezdő vállalkozásnál arányosítani kell. Gépjármű kereskedelem esetében azért ez nem olyan nagy összeg. Kérem gondolja át!
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 7. Kedves Lívia !

  Működő áfa-alany cégünk gondolkodik használt-autó kereskedésben. A tevékenységi kör bejelentésénél kell nyilatkoznunk arról, hogy ezen tevékenységünkre a különbözeti áfát alkalmazzuk, vagy nem kötelező, de ajánlott ? Ha nem választjuk a különbözeti áfát, az általunk értékesített gépkocsikra felszámítjuk az áfát, illetve a vásárolt autók számlájának áfa tartalma levonásba helyezhető ? Különbözeti áfánál viszont nem számolunk áfát fel, nem igénylünk vissza és tételes nyilvántartás alapján valljuk. Köszönettel.

  1. Kedves Erzsébet!
   Javaslom keressenek fel egy könyvelőt ez ügyben, mert ez elég összetett kérdés, és a segítséget úgy tudják Önöknek megadni, ha minden Önökre vonatkozó részletet átbeszélnek.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 8. Üdvözlöm,
  Egy Kft autókereskedelemmel is szeretne foglalkozni. Bejelentettük a különbözeti áfa alá. Viszonteladótól vásárolt személygépkocsit, majd hozzá alkatrészeket a felújításhoz. Ebben az esetben, hogyan kell lekönyvelni a hozzávett alkatrész számlákat? Áfa nélkül és a beszerzési árat növeli? Vagy költségként és levonható az áfa? Az autóhoz kapcsolódó átírás költségei, eredetiség vizsga szintén tartozhat a beszerzési árhoz? Még nem könyveltünk autókereskedést, így bizonytalanok vagyunk a helyes eljárásban.

 9. Kedves Lívia!

  Most jött hozzánk könyveltetni egy különbözeti adózást választó használtautó kereskedő cég. Még nem könyveltünk hasonló cégnek, így több felmerülő kérdésben is kérném a segítség.
  1.) Amennyiben a cég magánszemélytől vásárol autót (nincs levonható Áfa), és azt az áfa körbe tartozó adóalanynak értékesíti, úgy kötelező-e a számlán feltüntetni az áthárított adó mértékét, vagy ebben az esetben is a különbözeti adózás szabályait kell alkalmazni?
  2.) Amennyiben egy általános adózású (nem viszonteladó) cégtől/egyéni vállalkozótól történik a beszerzés (Áfás számlát kapunk a beszerzésről), úgy magánszemélynek, illetve cégnek/egyéni vállalkozónak történő értékesítéskor kötelező-e feltüntetni az áthárított adó mértéket, vagy alkalmazható a különbözeti adózás figyelembevételével kiálított számla?

  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Margit!
   1.) használt személygépjármű értékesítés esetén az áfát nem az dönti el, hogy kinek értékesítik az autót, hanem, hogy kitől és milyen áfa jogosultsággal vették az autót. Amennyiben magánszemélytől, áfát fel nem számító adóalanytól, vagy egyéb használt gépjármű kereskedelemmel foglalkozó cégtől (aki különbözet szerinti áfával értékesíti az adott járművet), úgy kötelező a különbözet szerinti áfával értékesíteni.
   2.) szerintem az első kérdésre adott válasz ezt is tartalmazza.
   Amennyiben egyéb segítségre is szükségük van, keressenek meg közvetlenül az email címen. Eleinte sok buktató lehet benne, főleg ha eu-n belüli beszerzésük is lesz, de egy kis gyakorlással ne olyan bonyolult ez sem.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 10. Kedves Lívia!
  Szeretném tudni hogy ha használt autó kereskedésben vásárolt gépjármű után kell e egyéb költségekre számolni, mint például eredetiség vizsgálat kötelező biztosítás, mint magánszemélytől vásárolt gépjármű után, vagy ezeket tartalmazza az ára. például 2.000.000 Ft az autó ára, ebben benne vannak e a költségek vagy kell e még az okmányok után 60-90 ezer Ft-ot pluszba számolni

  1. Kedves Balogh Sándor!
   Mi a könyvelési részét tudjuk Önnek elmondani, egyéb ügyintézést nem végzünk.
   Gondolom az autó kereskedés mindenre kiterjedő választ tud Önnek adni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük