Használt autó kereskedés – használt gépjármű beszerzése továbbértékesítési céllal

Az előző részben végig vettük a használt autó kereskedelem elindításához szükséges bejelentéseket.

Ebben a részben (a teljesség igénye nélkül!), a magyarországi és külföldi használt autó beszerzéseket nézzük át.

Belföldi beszerzések

Belföldi magánszemélytől vásárolt használt gépjármű esetében a könyvelés bizonylata az adás-vételi szerződés. A magánszemély nem alanya az áfának, így a szerződésben feltüntetett vételár nem tartalmaz előre felszámított adót.

Belföldi gazdasági társaságtól (egyéni vállalkozó) vásárolt használt gépjármű esetében a könyvelés bizonylata az eladó gazdasági társaság által kiállított számla.

Amennyiben a használt gépjármű vásárlásról kiállított számla tartalmaz előzetesen felszámított áfát, akkor nem alkalmazhatjuk a különleges szabályokat, az általános szabályok szerint kell eljárni!

A használt gépjármű vásárlásáról kiállított számla az alábbi esetekben nem tartalmaz előzetesen felszámított áfát, vagyis az értékesítésnél a különleges eljárás szabályait alkalmazhatjuk:

  • alanyi adómentes adóalanytól történő beszerzés esetében
  • olyan adóalanytól történő beszerzés esetében, amelynek a termékértékesítése az Áfa tv. 87. §-a szerint mentes az adó alól
  • másik viszonteladótól történő vásárlás esetében

Külföldi beszerzések

A külföldi beszerzések jellemzően az Unió tagállamaiból történő beszerzések, ezért most ezeket nézzük át.

Feltételezzük, hogy a magyar adóalany használt autókereskedés rendelkezik EU-s adószámmal.

Minden, EU-s adóalanytól történő beszerzés esetében, a kiállított számlán mind a két fél EU-s adószámának a feltüntetése szükséges.

A külföldi adóalany által kiállított számla a könyvelés bizonylata.

 Az olyan EU tagállambeli adóalanytól történő beszerzés esetében, amely a termékértékesítésére a közösségi szabályok szerint a viszonteladókra vonatkozó szabályokat alkalmazza, Magyarországon a különleges szabályokat alkalmazhatjuk.

Az olyan EU tagállambeli adóalanytól történő beszerzés esetében, amely nem alkalmazza az előzőekben kiemelt, viszonteladókra vonatkozó szabályokat, az általános EU tagállamból történő termékbeszerzés szabályait kell alkalmazni.

Ebben az esetben a külföldi adóalany a kiállított számlájában áfát nem hárít át.

Külföldi, nem adóalanytól történő beszerzés (pl. magánszemélyek) esetében nem készül számla, a könyvelés bizonylata az adás-vételi szerződés.

Az adás-vételi szerződés nem tartalmaz előre felszámított áfát.

A következő részben az értékesítés szabályait vesszük át.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.