Vállalkozóvá válást elősegítő támogatás (A foglalkoztatási támogatásokról a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény)

Egyéni vállalkozást szeretne indítani, vagy egy új gazdasági társaságot hozna létre? Esetleg egy működő társas vállalkozáshoz csatlakozna vagy őstermelőként működne?

Amennyiben bármelyik kérdésre „igen” a válasza, érdemes elolvasnia az alábbi információkat, hisz a vállalkozóvá válást elősegítő támogatás egy létező, vissza nem térítendő támogatási forma, mely a vállalkozás kezdeti időszakában nagy segítséget nyújthat.

Nézzük végig a fontosabb információkat az igényelhető támogatásról.

A támogatás legfeljebb 6 hónap időtartamra igényelhető, maximum a havi kötelező minimálbér összegéig (2018-ban 138.000 Ft).

A támogatás annak a személynek nyújtható, aki a kérelem benyújtásakor a Kormányhivatal valamely területi hivatalának foglalkozatási és munkaerő-piaci feladatokat ellátó szervezeti egysége által nyilvántartott álláskereső, vagy rehabilitációs járadékban vagy rehabilitációs ellátásban részesül.

A támogatás igénybevételéhez az alábbi foglalkoztatási formák egyikében kell önfoglalkoztatóvá válnia a természetes személynek:

 • egyéni vállalkozás
 • új, induló társas vállalkozás tevékenységében személyesen közreműködő tagja
 • már működő társas vállalkozáshoz csatlakozó, a vállalkozás tevékenységében személyesen közreműködő tagja. Ebben az esetben az alábbi feltételeknek meg kell felelnie a gazdasági társaságnak:
  • 2017 január 1-e előtt alakult a társaság
  • 2017-es gazdasági évet nem zárhatta veszteséggel a társaság
  • a társaságnak nem lehet lejárt köztartozása
  • a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek megfelel (368/2011. (XII.31.) korm.r. 81.§-a tartalmazza)
  • a társaság nem áll csőd-, felszámolási, végelszámolási eljárás alatt
 • mezőgazdasági őstermelő (őstermelő esetében feltétel, hogy az őstermelői tevékenységet a támogatásról szóló döntés meghozatalát követően kezdi meg, valamint a támogatási kérelem benyújtását megelőző két éven belül nem rendelkezett őstermelői igazolvánnyal)

 A támogatás igényléséhez regisztrált munkanélkülinek kell lenni.

A Munkanélküli Hivatalnál a regisztrációt követően a támogatás igénybe vételéhez az alábbi iratokat kell benyújtani (a kötelezően benyújtott iratok mellett az ügyintéző külön kérelemre egyéb dokumentumokat is bekérhet!)

 • kérelem
 • üzleti terv
 • áfa nyilatkozat
 • iskolai végzettséget, szakképzettséget igazoló bizonyítványok másolata (amennyiben szükséges)

A fenti dokumentumok letölthetők az alábbi web címen

A támogatás folyósításának kezdő napja:

 • az egyéni vállalkozás esetében a vállalkozói igazolvány átvételének napja vagy az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételének napja
 • mezőgazdasági őstermelő esetében a mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállításának napja
 • minden egyéb vállalkozás esetében a cégjegyzékbe történő bejegyzésének vagy változás bejegyzésének napja

A kérelmet postai úton, vagy személyesen lehet benyújtani a kérelmező lakcíme szerint illetékes hivatal foglalkoztatási osztályához.

A 6 hónap időtartamra folyósítható, vállalkozóvá válást elősegítő támogatással egyidejűleg vagy akár önállóan is igényelhető a vállalkozói tevékenység megkezdéséhez szükséges szaktanácsadás költségeinek megtérítése is.

A szaktanácsadás költsége abban az esetben is megtéríthető, ha az egyéb támogatási kérelem elutasításra került.

A támogatás folyósításának feltétele a támogatott (egyéni vállalkozó, őstermelő vagy társas vállalkozó) nevére kiállított, kiegyenlített eredeti számla.

A szaktanácsadás költségét a hivatal maximum 50.000 forint összegig téríti meg.

A szaktanácsadás költségeinek megtérítésére irányuló kérelemre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a legfeljebb 6 hónapra, havonta a kötelező minimálbér összegéig terjedő támogatásra.

 

 

 

 

1 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Vállalkozóvá válást elősegítő támogatás (A foglalkoztatási támogatásokról a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény)”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük