Társadalombiztosítás – szociális hozzájárulási adó 2019. (2.)

Az új szociális hozzájárulási adó törvény kimondja, hogy a kifizetői közterhek közül a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás összevonásra kerül. Cikkem második része a szociális hozzájárulási adó kedvezmények változását mutatja be.

Változnak az szociális hozzájárulási adó kedvezmények is, sőt van olyan kedvezmény, mely meg is szűnik!

2019. január 1-től megszűnik a 25 év alattiak és 55 év felettiek szociális hozzájárulási adó kedvezménye.

A megszűnő kedvezmények a kedvezmények eredeti lejáratáig folyamatosan érvényesíthetőek.

2019. január 1-től megszűnik a GYED-ben, GYES-ben, vagy GYET-ben részesülő munkavállaló után érvényesíthető kedvezmény.

A megszűnő kedvezmények a kedvezmények eredeti lejáratáig folyamatosan érvényesíthetőek.

2019. január 1-től megszűnik a tartósan álláskereső személyek után érvényesíthető kedvezmény, valamint a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások adókedvezménye.

A megszűnő kedvezmények a kedvezmények eredeti lejáratáig folyamatosan érvényesíthetőek.

Nem keletkezik a nyugdíjas munkavállaló után szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség.

(Itt érdemes megjegyezni, hogy a nyugdíj korhatár nem az 55 éves kor, vagyis a megszűnő szociális hozzájárulási adó kedvezmény miatt az 55 év felettieket foglalkoztató kifizetőket, a munkavállaló nyugdíjba vonulásáig érinti a szociális hozzájárulási adó fizetés)

Melyek esetekre vonatkozik a szociális hozzájárulási adó kedvezmény?

A szakképzettséget nem igénylő, valamint mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott magánszemélyek után igénybe vehető kedvezmény (a törvény tételesen felsorolja a FEOR számokat).

Amennyiben a munkáltató egy hónapon belül nem kizárólag a fenti munkakörben foglalkoztatja a magánszemélyt, részkedvezményt nem érvényesíthet.

Mértéke a bruttó munkabér, de maximum a minimálbér után megállapított adómérték 50%-a

A munkaerőpiacra lépők kedvezménye (feltétele, hogy a munkába lépést megelőzően 275 napon belül legfeljebb 92 nap biztosítási idővel rendelkezzenek)

Igazolást a NAV-tól kell kérni!

Mértéke a foglalkoztatás első két évében a bruttó munkabér, de maximum a minimálbér után megállapított adómérték, a foglalkoztatás harmadik adóévében pedig a munkabér, de maximum a minimálbér után megállapított adómérték 50%-a. Munkáltató váltás esetén a három évből még visszamaradt időszakra a következő munkáltató is igénybe veheti a kedvezményt.

Három vagy több gyermeket nevelők kedvezménye – a családok támogatásáról szóló törvény alapján legalább három gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult szülőt illeti meg.

Feltétele, hogy a munkába lépést megelőző 275 napon belül maximum 92 nap biztosítási idővel rendelkezhet.

A biztosítási idő tekintetében az igazolást a NAV-tól kell kérni, a családi pótlékra jogosultság igazolását pedig családtámogatási feladatokat ellátó hatóságtól!

Mértéke a foglalkoztatás első három évében a bruttó munkabér, de maximum a minimálbér után megállapított adómérték, a foglalkoztatás negyedik és ötödik adóévében pedig a munkabér, de maximum a minimálbér után megállapított adómérték 50%-a. Munkáltató váltás esetén az összesen öt évből még visszamaradt időszakra a következő munkáltató is igénybe veheti a kedvezményt.

Megváltozott munkaképességűek után járó kedvezmény.

Január 1-től megszűnik a rehabilitációs kártya!

Mértéke a bruttó jövedelem, de maximum a minimálbér után megállapított adómérték.

A kedvezményt a megváltozott munkaképességet igazoló határozat birtokában lehet érvényesíteni. A megváltozott munkaképességű magánszemély a jogosultság megszűnését 5 munkanapon belül köteles bejelenteni a munkáltatónak.

Közfoglalkoztatottak után igénybe vehető kedvezmény.

Mértéke a közfoglalkoztatási bér , maximum a közfoglalkoztatási garantált minimálbér 130%-a után számított adómérték 50%-a.

 Kutatók foglalkoztatása után igénybe vehető kedvezmény (ÚJ!!)

  • A doktori, vagy ennél magasabb tudományos fokozattal, vagy tudományos címmel rendelkező kutató, fejlesztő után igénybe vehető kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de maximum 500 ezer Ft után megállapított adómérték
  • a doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt foglalkoztatása után igénybe vehető kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de maximum 200 ezer Ft után megállapított adómérték 50%-a.

Amennyiben a munkáltató egy hónapon belül nem kizárólag a fenti munkakörben foglalkoztatja a magánszemélyt, részkedvezményt nem érvényesíthet.

Kutatóhelynek minősül az Innovációs törvény szerinti kutatóhely.

Kutató, fejlesztő az Innovációs törvény szerinti kutató és fejlesztő.

Kutatás-fejlesztési tevékenység után igénybe vehető kedvezmény.

  1. január 1-től új szabály vonatkozik erre a kedvezményre. A 2018. december 31-ig igénybe vett kedvezmény továbbra is érvényesíthető.

A kutató-fejlesztő munkatársat foglalkoztató, a saját tevékenységi körében alapkutatást, alkalmazott kutatást, vagy kísérleti fejlesztést végző veheti igénybe.

Mértéke az ebben a tevékenységi körben közvetlen költségként elszámolt bérköltség után számított adómérték 50%-a

Kutatóhelynek minősül az Innovációs törvény szerinti kutatóhely.

Kutató, fejlesztő az Innovációs törvény szerinti kutató és fejlesztő.

Alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés az Innovációs törvény szerinti értelmezés.

Nagyon fontos változás, hogy a kedvezményeket csak munkaviszonyban dolgozók után lehet igénybe venni.

A kifizető a munkavállalók tekintetében csak egyféle adókedvezményre jogosult. Az adókedvezmények közötti választás joga a kifizetőé.

Hó közben ki- és esetleg visszalépő alkalmazott esetében a kedvezmény csak egyszer vehető figyelembe.

A védett korban elbocsátott köztisztviselők után szociális hozzájárulási adó, valamint szakképzési hozzájárulási adó kedvezmény is érvényesíthető.

A nem költségvetési szervnek minősülő kifizető, a közigazgatás modernizációja érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1535/2018. (X.29.) kormányhatározat

alapján igazolással rendelkező munkaviszonyban foglalkoztatott magánszemély után kifizetendő szociális hozzájárulási adóból adókedvezményt vehet figyelembe.

A kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, maximum a minimálbér négyszerese után megállapított szociális hozzájárulási adó, valamint szakképzési hozzájárulás összege.

A kedvezmény mindaddig érvényesíthető, amíg a foglalkoztatott saját jogú nyugdíjasnak nem minősül.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük