Áfa törvény változásai 2019.

2019. január 1-től az Általános forgalmi adóról szóló törvény is tartogat néhány módosítást, pontosítást. A módosításokat a teljesség igénye nélkül soroljuk fel.

2019. január 1-től az UHT tej és az ESL tej adómértéke is 5%-ra csökken. Arra az értékesítésre kell először alkalmazni, melynél az adókötelezettség időpontja 2018. december 31-ét követő időszakra vonatkozik.

A lakóingatlan értékesítésére vonatkozó kedvezményes 5%-os adókulcs 2019. december 31-én megszűnt volna. Az áfa törvény változása alapján az értékesítéshez kapcsolódó 5%-os áfát 2020. január 1-tól 2023. december 31-ig lehet továbbra is alkalmazni, amennyiben:

  • építési engedélyhez kötött építési munkánál, lakóingatlan építéséhez 2018. november 1. napjával van érvényes (végleges) építési engedély
  • az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2018. november 1-ig bejelentették

Az alanyi adómentesség értékhatára 2019. január 1-től 12 millió forintra emelkedik.

2019-es adóévre abban az esetben választható az alanyi adómentesség, ha:

  • adóévben az adóalany összes árbevétele ténylegesen nem haladta meg a 12 millió forintot
  • adóévben várhatóan nem haladja meg az összes árbevétel a 12 millió forintot
  • átmeneti szabályként 2019. adóévre az a vállalkozás is választhatja az alanyi adómentességet, amely adóalany összes árbevétele 2018-ban meghaladta a 2018-ban érvényes alanyi adómentesség árbevétel határát, ami 8 millió forint volt, de nem lépte túl a 2019-től érvényes 12 millió forintos alanyi adómentes értékhatárt.

2019. január 1-től az adóalany, az elévülési időn belül, a nyilvántartásba vételét megelőzően (adószám érvényességét megelőzően) levonható előzetesen felszámított áfáját adóalanyként az első adó megállapítási időszakban figyelembe veheti.

A személygépkocsi bérleti díj áfa tartalmának levonása is változik 2019. január 1-től.

Az adóalany kétféle módon számíthatja a levonható áfát:

  • új szabályként, diktált levonási hányaddal, ami 50%. Amennyiben ezt az 50%-os kulcsot választja az adóalany, nem kell nyilvántartást vezetnie
  • régi szabályként, az útnyilvántartással igazolt rész áfa tartalma vonható le

Kizárólag üzleti használt személygépkocsi bérleti díjának 100%-a levonható.

2019. január 1-től azok az adóalanyok, akik az alanyi adómentességre vonatkozó bevételi értékhatárt év közben átlépik, a bevételi értékhatár átlépésekor év közben is választhatják a pénzforgalmi elszámolást. Minden egyéb adóalany csak a naptári év kezdetével választhatja.

2021-ig továbbra is fordítottan adózik a munkaerő-kölcsönzés, kirendelés és személyzet rendelkezésre bocsátása.

2019. január 1-től új szabályozás vonatkozik az utalványokra.

Az utalványokat továbbra is el kell különíteni az árengedményre jogosító igazolásoktól

Az utalvány nem lesz pénzhelyettesítő eszköz.

Utalvány fogalma: olyan eszköz, melyet az értékesítés ellenértékeként (részellenértékeként) el kell fogadni, és magán az utalványon, vagy a kapcsolódó dokumentációkban fel van tüntetve a beszerezhető termékek, vagy igénybe vehető szolgáltatások, vagy azok lehetséges értékesítőinek megnevezése.

Utalvány fajtái

Egycélú utalvány: már a kibocsátásakor ismert a teljesítési hely, valamint a fizetendő adó.

Amennyiben az egycélú utalványt egy adóalany más nevében és javára értékesíti, akkor úgy kell tekinteni, hogy az utalványt az az adóalany értékesítette, akinek a nevében az értékesítés megtörtént.

Amennyiben az utalvány kibocsájtója és az ellenérték elfogadója ugyanaz az adóalany, a termékértékesítés és szolgáltatás nyújtás után már nem kell adózni, mert az adófizetés már az utalvány kibocsátásakor beállt.

Amennyiben az adóalany már az egycélú utalvány beszerzésekor tudja, hogy ingyen adja át másnak, akkor az előzetesen felszámított áfát nem helyezheti levonásba.

Amennyiben az utalvány kibocsájtója ingyen ruházza át másra, az adóalanyiságán kívüli tevékenység, és nem keletkeztet adókötelezettséget, de adólevonásra sem jogosít.

Többcélú utalvány: minden egyéb utalvány.

Többcélú utalvány ellenérték fejében történő értékesítése nem jár adófizetési kötelezettséggel.

A többcélú utalvány tekintetében adófizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha annak beváltásakor termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás történik.

Többcélú utalvánnyal történő fizetéskor adóalapnak azt az adó nélküli összeget kell tekinteni, amennyibe az adott utalvány került. Amennyiben ez az összeg nem ismert, úgy az utalványon, vagy kapcsolódó dokumentációban feltüntetett adó nélküli ellenértéket kell adóalapnak tekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük