Kamarai tagdíj és regisztráció 2019.

Közeledik az újabb kamarai hozzájárulás fizetésének határideje (2019. április 01.)

 1. január 1-jétől kezdődően minden társas és egyéni vállalkozónak regisztrálnia kellett a területileg illetékes kereskedelmi- és iparkamarába.

Minden újonnan alakuló gazdasági társaság, valamint egyéni vállalkozó a cégbírósági bejelentkezést (nyilvántartásba vételt) követő öt munkanapon belül köteles a székhelye szerint illetékes területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásba való bejegyzését kérni.

Azok a vállalkozások, akik már az előző években kérték nyilvántartásba vételüket újabb regisztrációs lapot nem kell kitölteniük.

Nagyon fontos, hogy a kamarai tagság önkéntes, a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá.

A kamarai regisztráció mellett éves kamarai hozzájárulást is kell fizetni, melynek határideje minden év március 31-e (2019-ben április 01.). A hozzájárulás összege 2019-ban is 5000 Ft.

 A területi kamarák elérhetőségeit, valamint a befizetéshez szükséges bankszámlaszámokat ITT találja!

A 2019. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyek 2019. január 1-én, illetve azt követően folyamatosan szünetelnek.

Amennyibe 2019. január 1-ét követően kezdi meg a tevékenység szüneteltetését, akkor a jogszabály értelmében az adott évre fizetési kötelezettsége van.

A kamarai törvény rendelkezése szerint minden gazdálkodó szervezet, a megszűnése, vagy a kamarai nyilvántartásban szereplő adataiban történt változás esetén köteles öt munkanapon belül a nyilvántartást vezető területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásból való törlését, illetve az adatmódosítást kezdeményezni. A kamarai nyilvántartásból való törlésért, illetve a változás-bejelentés alapján történő adatmódosításért díjat nem kell fizetni.

A kötelező regisztrációt a kamarák is ellenőrzik, az egyéni és társas vállalkozások közhiteles nyilvántartásaiból kiindulva hivatalból is intézkedhetnek, ezekhez a nyilvántartásokhoz hozzáférési jogot biztosít a törvénymódosítás. Amennyiben a területi gazdasági kamara azt állapítja meg, hogy a gazdálkodó szervezet nem szerepel a kamarai nyilvántartásban, felszólítja, hogy e kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget. Ha a felszólítás eredménytelen marad, a területileg illetékes kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást, és intézkedik a kamarai hozzájárulás behajtásáról.

A kamarai nyilvántartásban szereplő adatok nyilvánosak. Az elektronikus regisztrációra, a nyilvántartás vezetésére vonatkozó részletes szabályokat az országos gazdasági kamara alapszabálya állapítja meg. A kamarák a törvény szerint 2012. június 1-jétől kötelesek biztosítani a nyilvántartásban szereplő adatok nyilvánosságát.

A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül és azt az állami adóhatóság adók módjára hajtja be.

A területi kamarák elérhetőségeit, valamint a befizetéshez szükséges bankszámlaszámokat ITT találja!

 

6 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Kamarai tagdíj és regisztráció 2019.”

 1. Kérdés: Ha a társaság végelszámolással év közben megszűnik, a befizetett tagsági díj arányos része visszajár?

  1. Kedves László!
   Nem jár vissza a kamarai díjból időarányos rész.
   A kamarai hozzájárulás éves kötelezettség, és akár 1 nap működés után is fizetni kell.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 2. Udvozlet, ha Junius 1-vel indul a vállalkozásom, akkor az indulástol számitott 5 munkanapon belul köteles vagyok ezt jelenteni, regisztráni. Érdeklődöm, mivel Baranya megyében élek, hogy ezt személyesen is megtehetem Pécsett, vagy van esetleg valamilyen internetes oldal, ahol a jelentlezésemet leadhatom. Továbbá mikor esedékes az 5000 ft-ot befizetnem? Van e turelmi idö?

  1. Kedves Péter!
   Az alábbi oldalon tud regisztrálni.
   Az oldal kéri az adószámot és az irányítószámot, és az irányítószám alapján a megfelelő kamarához irányítja a regisztrációt.
   https://www.kamreg.hu/mkkir/index.html
   Az 5000 Ft-ot azonnal be kell fizetni. A regisztrációs adatlapon szerepelni fog a bankszámla szám, amire a pénzt utalni kell
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 3. Tisztelt Hölgyem!
  A vállalkozás szüneteltetésekor, a kamaránál is be kell jelentenem a változást. Érdeklődöm, hogy változást milyen módon kell jelentenem? Van esetleg, valamilyen interneten elérhető, platform ahol online megoldható, vagy levélben is megtehetem, a megyei kamarának címezve, a levélben a változás (vállalkozás szunetelés) tényét leírva? Esetleg bemehetek személyesen az irodájukba ahol személyesen is elintézhetem?
  Köszönettel
  Kovács Norbert

  1. Kedves Norbert!
   Azon az online felületen, amelyiken a kamarai regisztrációt elvégezte, az Ön által megadott belépési adatokkal be tud lépni és a szünetelést bejelenteni.
   Úgy emlékszem, hogy a BKIK honlapján nem csak a budapesti, hanem a vidéki regisztrációk is végrehajthatók voltak. A jelenlegi helyzetben nem tudom, hogy van-e személyes ügyfélszolgálat…
   https://www.kamreg.hu/mkkir/index.html
   Üdvözlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük