Milyen év végi feladatok terhelik a könyvelőket, gazdasági társaságokat?

Lassan közeledik az év vége, ami a gazdasági társaságokra és a könyvelőkre is nagy megterhelést ró.

Egyik kiemelkedő feladat az adók feltöltési kötelezettsége, melynek a határideje 2019. december 20-a.

Nézzük mely adónemeknél és mikor kell a feltöltési kötelezettséget teljesítenünk:

Társasági adó: a társasági adónem adó feltöltési/adó kiegészítési kötelezettsége 2019. július 24-től megszűnt.

A törvény lehetőséget ad arra, hogy 2019-ben a gazdasági társaság saját elhatározásából feltöltse a társasági adót a várható fizetendő adó összegére.

Miért érdemes esetleg mégis a feltöltés mellett dönteni? Azért mert így a társaságnak lehetősége lesz rendelkező nyilatkozatot tenni az adófelajánlásról. A felajánlott összegre való tekintettel a gazdasági társaság jóváírásra jogosult. A jóváírás a társasági adóelőlegből és adóelőleg kiegészítésből juttatott felajánlás összegének, de maximum a fizetendő adó 80%-nak 7,5%-a.

A jóváírás a fizetendő adóból (májusban az adóbevalláskor) juttatott felajánlás összegének, de maximum a fizetendő adó 80%-nak 2,5%-a. Látszik, hogy a jóváírás az adóelőleg kiegészítésnél magasabb összegű, így érdemes esetleg a feltöltésről a nyilatkozatot megtenni.

A saját elhatározásból történő adóelőleg feltöltést a 1901-es nyomtatvány megfelelő kitöltésével lehet megtenni.

Iparűzési adó: azokra a társasági adó hatálya alá tartozó gazdasági társaságokra vonatkozik a feltöltési kötelezettség, melyeknél az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétel meghaladta a 100 millió forintot. A feltöltési kötelezettség során a várható adó összegére kell kiegészítenie a befizetett adót.  Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy a nyomtatványon csak a várható adó és a befizetett (március 15. és szeptember 15.) előlegek különbözetét szerepeltessék, mert a hatóság azt az összeget könyveli fel a folyószámlára, ami a bevalláson szerepelni fog, és az adózótól pedig azt fogja behajtani.

A feltöltési kötelezettség tekintetében bevallási kötelezettség is terheli az adózót.

Az iparűzési adó feltöltési kötelezettség nyomtatványát az alábbi linken tudják elérni:

https://ssl.budapest.hu/web_hair/ufo.do?_ID=2019-40&f

 EVA: az EVA adózási lehetőség 2020. január 1-től megszűnik. Utoljára, 2019. december 20-ig az EVA adóalanyoknak még van adó feltöltési/adó kiegészítési kötelezettsége, ami azt jelenti, hogy a várható éves adó összegére ki kell egészítenie a már befizetett negyedéves adóelőlegeket. Ennél az adónemnél is a várható adó 100%-ra kell a feltöltést teljesíteni. Bár ennél az adónemnél a feltöltési kötelezettséghez nem társul bevallási kötelezettség, mégis nagyon fontos fizetési határidő a december 20-a.

 Innovációs járulék: az adónem adó feltöltési/adó kiegészítési kötelezettsége 2019. július 24-től megszűnt.

Energiaellátók jövedelemadója: az adónem adó feltöltési/adó kiegészítési kötelezettsége 2019. július 24-től megszűnt.

 A különböző adónemek feltöltési kötelezettségének teljesítése csak az adózók és a könyvelők szoros együttműködése alapján tud létrejönni. Ahhoz, hogy a könyvelő a megfelelő adatot tudja bevallani, ismernie kell az adózó 2019-as adóévre még várható bevételeinek és kiadásainak tervezetét. Egy könyvelő a legjobb esetben a novemberi állapotnak megfelelően tud számolni, ezért nagyon fontos, hogy az adózó a legjobb tudása szerint tájékoztassa a könyvelőt minden olyan adatról, mely az adó számításánál még várhatóan figyelembe vehető.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük