Várható törvényi változások 2020. július 1-től (2. rész)

 1. július 1-e újabb törvényi változásokat hoz részünkre.

Az előző cikkben az egészségügyi szolgáltatási járulék változásáról, valamint az egységes járulék kulcs bevezetéséről írtam néhány információt.

Ebben a cikkben a minimum járulékalap bevezetéséről, valamint a nyugdíjasokat érintő változásokról nézünk meg néhány információt.

A nyugdíjasokra vonatkozó kedvezmények 2020. július 1-től az összes foglalkoztatásra kiterjednek!

Kiegészítő tevékenységet folytató személy

 • az saját jogú nyugdíjas személy
 • az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül.

A saját jogú nyugellátásban részesülő, keresőtevékenységet folytató magánszemély teljes mértékben mentesül a biztosítási és a járulékfizetési kötelezettség alól.

Járulék:

 • társadalombiztosítási járulék
 • nyugdíjjárulék
 • egészségügyi szolgáltatási járulék (2020. június 30-ig a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, valamint társas vállalkozó után meg kell fizetni)
 • a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási járulék
 • táppénz hozzájárulás

Az a magánszemély, aki nem öregségi nyugdíjat kap, hanem valamilyen „nyugdíjszerű ellátást”, a rá irányadó nyugdíjkorhatár betöltésekor nem válik automatikusan nyugdíjassá. A nyugdíj megállapítását kérelmeznie kell.

Az a magánszemély, aki az unió más tagállamában már nyugdíj ellátást kap, úgy Magyarországon is nyugdíjassá válik, és nem szerez tovább nyugdíjra jogosító időt.

 1. július 1-től munkaviszony esetében a járulékalap havonta legalább a minimálbér 30%-a lesz. 2020-ban 48.300 Ft.

Abban az esetben, ha a jövedelem nem éri el a fenti minimum járulékalapot, a tényleges jövedelem és a minimum járulékalap közötti különbség után a fizetendő járulék a magánszemélyt terheli, Ő köteles megfizetni.

A fenti minimum járulék fizetésnél nincs összeszámítási szabály, vagyis a több foglalkoztatást nem lehet összeszámítani, így a minimum járulékot minden egyes jogviszonyban külön kell megállapítani.

A járulékfizetés fenti rendelkezéseit nem kell alkalmazni abban az esetben, ha a magánszemély munkaviszonyban áll és mellette

 • egyes ellátásokban is részesül (pl. GYED, GYES, ápolási díj, örökbefogadói díj stb)
 • köznevelési intézményben, felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanuló, és a szakképzésben részt vevő személy

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük