Kamarai tagdíj és regisztráció 2020.

Közeledik az újabb kamarai hozzájárulás fizetésének határideje (2020. március 31.)

 1. január 1-jétől kezdődően minden társas és egyéni vállalkozónak regisztrálnia kellett a területileg illetékes kereskedelmi- és iparkamarába.

Minden újonnan alakuló gazdasági társaság, valamint egyéni vállalkozó a cégbírósági bejelentkezést (nyilvántartásba vételt) követő öt munkanapon belül köteles a székhelye szerint illetékes területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásba való bejegyzését kérni.

Azok a vállalkozások, akik már az előző években kérték nyilvántartásba vételüket újabb regisztrációs lapot nem kell kitölteniük.

Nagyon fontos, hogy a kamarai tagság önkéntes, a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá.

A kamarai regisztráció mellett éves kamarai hozzájárulást is kell fizetni, melynek határideje minden év március 31-e. A hozzájárulás összege 2020-ban is 5000 Ft.

 A területi kamarák elérhetőségeit, valamint a befizetéshez szükséges bankszámlaszámokat ITT találja!

A 2020. évi kamarai hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyek 2020. január 1-én, illetve azt követően folyamatosan szünetelnek.

Amennyibe 2020. január 1-ét követően kezdi/kezdte meg a tevékenység szüneteltetését, akkor a jogszabály értelmében az adott évre fizetési kötelezettsége van.

A kamarai törvény rendelkezése szerint minden gazdálkodó szervezet, a megszűnése, vagy a kamarai nyilvántartásban szereplő adataiban történt változás esetén köteles öt munkanapon belül a nyilvántartást vezető területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásból való törlését, illetve az adatmódosítást kezdeményezni. A kamarai nyilvántartásból való törlésért, illetve a változás-bejelentés alapján történő adatmódosításért díjat nem kell fizetni.

A kötelező regisztrációt a kamarák is ellenőrzik, az egyéni és társas vállalkozások közhiteles nyilvántartásaiból kiindulva hivatalból is intézkedhetnek, ezekhez a nyilvántartásokhoz hozzáférési jogot biztosít a törvénymódosítás. Amennyiben a területi gazdasági kamara azt állapítja meg, hogy a gazdálkodó szervezet nem szerepel a kamarai nyilvántartásban, felszólítja, hogy e kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget. Ha a felszólítás eredménytelen marad, a területileg illetékes kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást, és intézkedik a kamarai hozzájárulás behajtásáról.

A kamarai nyilvántartásban szereplő adatok nyilvánosak. Az elektronikus regisztrációra, a nyilvántartás vezetésére vonatkozó részletes szabályokat az országos gazdasági kamara alapszabálya állapítja meg. A kamarák a törvény szerint 2012. június 1-jétől kötelesek biztosítani a nyilvántartásban szereplő adatok nyilvánosságát.

A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül és azt az állami adóhatóság adók módjára hajtja be.

A területi kamarák elérhetőségeit, valamint a befizetéshez szükséges bankszámlaszámokat ITT találja!

 

2 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Kamarai tagdíj és regisztráció 2020.”

 1. T. Pósa Lívia!

  Gratulálni szeretnék az eddigi munkájához és a színvonalas honlapvezetéséhez. Én is könyvelő vagyok, szeretem a szakmámat, és próbálom legjobb tudásommal végezni. Ez ellenére is mindig adódnak kérdések és helyzetek amikor segítséget, megerősítést kell igénybe vennem.

  Tudta nélkül is, Ön az egyik.

  Kérem, hogy a továbbiakban is ugyanilyen lelkesedéssel, örömmel és a szakma szeretetével dolgozzon.

  Üdvözlettel: Kovács Erzsébet

  1. Kedves Erzsébet!
   Végtelenül hálás vagyok a kedves szavakért.
   Köszönöm, hogy engem olvas.
   További sikeres működést kívánok Önnek!
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük