Beszámolási kötelezettséggel és adókötelezettségekkel kapcsolatos könnyítések

A Magyar Közlöny 82. számában, 2020. április 21-én megjelent 140/2020. Kormányrendelet alapján a következő változások léptek életbe.

A fenti rendelet hatályba lépésének napja és 2020 szeptember 30-a között esedékessé váló éves és soron kívüli adó adómegállapítási, adó bevallási és adó fizetési kötelezettségének az alábbi adónemek tekintetében 2020. szeptember 30-ig lehet eleget tenni:

  • társasági adó
  • kisvállalati adó (KIVA)
  • energiaellátók jövedelemadója
  • helyi iparűzési adó
  • innovációs járulék

A számviteli törvény szerinti beszámolók készítési, letétbehelyezési, közzétételi és benyújtási határideje is meghosszabbodott 2020. szeptember 30-ig.

A Széchenyi Pihenő Kártya kártyaszámlájára 2020. december 31-ig utalt béren kívüli juttatások után szociális hozzájárulási kötelezettséget nem kell fizetni.

A Széchenyi Pihenő Kártya alszámláira utalt összeg éves kerete az alábbi:

  • szálláshely alszámla évi 400 ezer Ft
  • vendéglátás alszámla évi 265 ezer Ft
  • szabadidő alszámla évi 135 ezer Ft

A rendelkezés hatályba lépésétől 2020. december 31-ig eltöltött vendégéjszakák után nem kell beszedni és nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót. A be nem szedett, de megállapított adót be kell vallani az adóhatóságnak. Amennyiben a megállapított adó nulla, bevallani sem kell.

A megbízható adózói státusz a vészhelyzet alatt és az azt követő 30 napon belül nem szüntethető meg, még akkor sem, ha az adóhatóság olyan mértékű adókülönbözetet állapít meg az adózónál, ami a megbízható adózói státusz elvesztését eredményezné. Ugyanígy kell eljárni, ha az adózóval szemben végrehajtási eljárás indul.

Érdemes megjegyezni, hogy a március 24-e után esedékes tartozások végrehajthatók!

Az adózó különleges fizetési könnyítési kérelmet is be tud most nyújtani.

Az adóhatóság az adózó által a vészhelyzet megszűnését követő 30 napig benyújtott kérelmére, az adóhatóságnál nyilvántartott maximum 5 millió forint összegű adótartozására egy alkalommal 6 havi pótlékmentes fizetési halasztást, illetve maximum 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet. Abban az esetben járható út ez, ha a kérelmező a kérelem benyújtásakor igazolja (valószínűsíti), hogy a fizetési nehézség a vészhelyzetre vezethető vissza.

A fenti kérelem illetékmentes, és az ügyintézési határideje 15 nap.

A vészhelyzet ideje alatt fizetés nélküli szabadságon levő munkavállaló jogosult az egészségügyi szolgáltatásra, amennyiben a munkáltató fizeti (Ő is vallja be!) az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Az Adóhatóság engedélyezi, hogy a járulék bevallott összegét a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig fizesse csak meg.

  1. július 1-től az 50 ezer Ft-os KATA után az ellátások alapja 102.000 Ft-ra emelkedik (jelenleg 98.100 Ft), a 75 ezer Ft-os KATA után az ellátások alapja pedig 170.000 Ft-ra emelkedik (jelenleg 165.000 Ft)

 

  1. július 1-től a szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5%-ra csökken (jelenleg 17,5%)

 

  1. január 1-től a KIVA mértéke 11% (jelenleg 12%) lesz.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük