Számlázás és adatszolgáltatás 2020. július 1-től

  1. július 1-től nagymértékben megváltozik a számlázás Magyarországon. Ebben a cikkben igyekeztünk összefoglalni az online számlázással kapcsolatos új információkat és teendőket.

2020. július 1-től minden gazdasági társaságnak, egyéni vállalkozónak, valamint számlát kiállító adószámos magánszemélynek is kötelező lesz (számviteli bizonylat kiállítása esetén nem kötelezett adatszolgáltatásra!), az általa belföldi adóalanynak, belföldi teljesítésről  kiállított számláról a NAV online számla rendszerébe adatot szolgáltatni.

A júliusi változás után, 2021. január 1-től a magánszemélyeknek és a külföldieknek kiállított számlák is bekerülnek majd az adatszolgáltatási rendszerbe.

2020. július 1-től kötelező tartalmi eleme lesz a kiállított számláknak a vevő adószámának a feltüntetése. A magánszemélyek adóazonosító jelének feltüntetése nem lesz kötelező… egyelőre. Az uniós számlákon továbbra is kötelező feltüntetni a saját és partner uniós adószámát is.

2020. július 1-től a teljesítéstől számított 8 napon belül kell a számlát kiállítani (jelenleg 15 nap). Az online számla adatszolgáltatásnál a NAV azonnal látja, hogy ez teljesült-e, így érdemes erre fokozottan odafigyelni.

2020. július 1-től:

  •  az 500 ezer Ft alatti áfa tartalmú számlák lejelentésére 4 napon belül kell sort keríteni.
  •  az 500 ezer Ft feletti áfa tartalmú számlákat, azonnal, de legkésőbb 24 órán belül kell bejelenteni a NAV online számla rendszerébe.

A bejelentési kötelezettség július 1-tól a nulla áfa tartalmú számlákra, a fordított áfás számlákra is vonatkozik!!!

A NAV szankciómentességet biztosít a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban.

Nem kötelező számlázó programot használni, nincs tiltva a kézi számlatömbök használata, de a fenti rendelkezések alapján érdemes meggondolni a számlázó program használatát.

Mindenkinek regisztrálnia kell a NAV online számla oldalán ITT

A regisztráció után a számlázó program még nem lesz összeköttetésben a NAV-val, így ne felejtkezzenek el a további lépésekről. A regisztráció után az online számla oldalon az automatikus működéshez szükséges kulcsok generálását is el kell végezni.

A regisztráció folyamatát videón is megtekintheti ITT

Pénztárgépet használók figyelmét hívnám fel arra, hogy 2020. július 1-től azokat a készpénzes bevételeket, melyről számlát kér a vevő, ne üssék a pénztárgépbe, mert ezeket a számlákat is jelenteni kell az online számla rendszerben.

Azok a vállalkozások, melyek eddig nyugtát bocsátottak ki, továbbra is megtehetik, hisz a nyugta nem számla, és így nincs adatszolgáltatási kötelezettség.

Figyelni kell viszont arra, ha a vevő számlát kér, annak kiállítását nem tagadhatja meg, és a számla kiállításával azonnal beleesik az adatszolgáltatók körébe.

A fenti új rendelkezéshez kapcsolódik, hogy 2020. július 1-től az áfa bevallások “M” lapjának az összes “könyvelésre került” számlát tartalmaznia kell majd, értéktől függetlenül.

Az online adatszolgáltatás nem váltja ki a PTGSZLAH adatszolgáltatást (pénztárgép használatára kötelezetteket érinti, amennyiben számla kiállításával váltják ki a pénztárgép használatot).

Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét, hogy az online számla adatszolgáltatást a vállalkozásoknak maguknak kell teljesítenie, nem a könyvelő feladata.

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben minden saját adókockázatára használhatja fel.

5 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Számlázás és adatszolgáltatás 2020. július 1-től”

  1. Tisztelt Könyvelési Kisokos!
    Férjem nyugdíjas és egy átjátszó torony bérleti díját számlázza minden év első negyedévében, mely után 10 % levonása után 15 % szja-t fizet, amit a bérbevevő von le és jelent tovább.
    Van adószáma, de ehhez a tevékenységhez nem szükséges.
    Eddig semmilyen más fizetési kötelezettség nem terhelte.

    Kérdésem: változik-e valami a számlázással, jelentési kötelezettséggel és tb-vel kapcsolatban július 1 után!

    2020.06.21.
    Tisztelettel: Kun Lászlóné

    1. Kedves Kun Lászlóné!
      Amennyiben férje számlát állít ki belföldi gazdasági társaság részére, az online számla rendszerben az Ő általa kiállított számlát is jelenteni szükséges.
      Mindezt megteheti úgy is, hogy a kézzel kiállított számla adatait rögzíti a NAV rendszerébe (regisztráció szükséges), de megteheti úgy is, hogy számlázó programmal állítja ki a számlát, és a program NAV-val való összekötése után a program automatikusan küldi el a számla adatait a rendszerbe.
      Egyéb fizetési kötelezettsége július 1-e után sem keletkezik
      Üdvözlettel
      Pósa Lívia

  2. Tisztelt Kapcsolattartó!

    Kérdésem egy civil szervezet ha adományt vagy támogatást kap akkor azt az új rendszer szerint július 1-től, milyen formában bevételezze?
    Köszönöm.
    Erzsi.

    1. Kedves Erzsi!
      Nem vagyok civil szervezet szakértő, nem igazán foglalkozunk ilyen jellegű szervezetekkel. Nem gondolom, hogy az adomány, és támogatás bevételezése megváltozott volna. Ezekről a tételekről eddig sem kellett számlád kiállítani, ha erre gondolt a kérdés feltevésekor….
      Üdvözlettel
      Pósa Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük