Új tb szabályok július 1-től 2. rész

2020. július 1-e újabb törvényi változásokat hoz részünkre.

Az előző cikkben az egészségügyi szolgáltatási járulék változásáról, valamint az egységes járulék kulcs bevezetéséről írtam néhány információt.

Ebben a cikkben a minimum járulékalap bevezetéséről, valamint a nyugdíjasokat érintő változásokról nézünk meg néhány információt.

A nyugdíjasokra vonatkozó kedvezmények 2020. július 1-től az összes foglalkoztatásra kiterjednek!

Új fogalom a kiegészítő tevékenységet folytató személy:

 • az saját jogú nyugdíjas személy
 • az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül.

A saját jogú nyugellátásban részesülő, keresőtevékenységet folytató magánszemély teljes mértékben mentesül a biztosítási és a járulékfizetési kötelezettség alól.

Járulék:

 • társadalombiztosítási járulék
 • nyugdíjjárulék
 • egészségügyi szolgáltatási járulék (2020. június 30-ig a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, valamint társas vállalkozó után meg kell fizetni)
 • a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási járulék
 • táppénz hozzájárulás

Az a magánszemély, aki nem öregségi nyugdíjat kap, hanem valamilyen „nyugdíjszerű ellátást”, a rá irányadó nyugdíjkorhatár betöltésekor nem válik automatikusan nyugdíjassá. A nyugdíj megállapítását kérelmeznie kell.

Az a magánszemély, aki az unió más tagállamában már nyugdíj ellátást kap, úgy Magyarországon is nyugdíjassá válik, és nem szerez tovább nyugdíjra jogosító időt.

2020. július 1-től munkaviszony esetében a járulékalap havonta legalább a minimálbér 30%-a lesz. 2020-ban 48.300 Ft.

Az alábbi napokat nem kell figyelembe venni a járulékfizetési alsó határ számításánál:

– a jogviszony hónap közben keletkezik, vagy szűnik meg

– a biztosítás szünetel

– táppénzben, baleseti táppénzben, gyermekápolási táppénzben részesül

Abban az esetben, ha a jövedelem nem éri el a fenti minimum járulékalapot, a tényleges jövedelem és a minimum járulékalap közötti különbség után a fizetendő járulék a kifizetőt terheli.

A tb járulék fizetési kötelezettséget 2020. július és augusztus hónapokra nem kell megfizetni.

Az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 50. § (5) bekezdése alapján:

“A foglalkoztató a biztosítottat terhelő járulékot akkor is köteles bevallani és befizetni, ha annak levonása a tárgyhónapban kifizetett jövedelemből nem lehetséges. A megelőlegezett járulékot a foglalkoztató a biztosítottal szemben fennálló követelésként veszi nyilvántartásba.”

A fenti minimum járulék fizetésnél nincs összeszámítási szabály, vagyis a több foglalkoztatást nem lehet összeszámítani, így a minimum járulékot minden egyes jogviszonyban külön kell megállapítani.

A járulékfizetés fenti rendelkezéseit nem kell alkalmazni abban az esetben, ha a magánszemély munkaviszonyban áll és mellette

 • egyes ellátásokban is részesül (pl. GYED, GYES, ápolási díj, örökbefogadói díj stb)
 • köznevelési intézményben, felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanuló, és a szakképzésben részt vevő személy

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben minden saját adókockázatára használhatja fel.

10 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Új tb szabályok július 1-től 2. rész”

 1. Kérdezni szeretném, hogy jól értem-e, hogy egy nyugdíjas mezőgazdasági őstermelőnek 2020.július 1-e után nem kell semmiféle járulékot fizetnie? Éves bevétele kb .1200.000Ft, nyilatkozik, hogy rendelkezik a bevételének 20%-át kitevő költséggel. és akkor most már nem kell neki fizetni semmiféle járulékot?

  1. Kedves Ungár Győzőné!
   A jelenlegi állapot szerint nem kell fizetnie.
   Kérem, hogy a végleges szabályokat még figyelje júliusban.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Köszönöm szépen a válaszát. Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége természetesen van, ha jól gondolom.
    Üdvözlettel: Ungár Győzőné

 2. Öregségi nyugdíj mellett, másodállásnak nevezett, áfa mentes vállalkozás után kell- még valamit fizetni?

  1. Kedves Krisztina!
   Ahhoz, hogy erre megfelelően tudjak válaszolni, ismernem kellene a vállalkozását.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 3. Kedves Lívia !
  A kérdésem,hogy a három hónapot (amely a TAJ kártya megszüntetéséhez vezethet ) ,július 1-től számolják ? Vagy ha ezt megelőzően is volt már több hónapos elmaradás,azt is figyelembe veszik és beszámítják ? Tehát ha valaki már az előző év októberétől nem tudta befizetni az egészségügyi hozzájárulást,annak július 1-től automatikusan megszüntetik a TAJ kártyáját ?
  Válaszát köszönettel várom !
  Üdvözlettel
  Sütő Franciska

  1. Kedves Franciska!
   A cikkben is írtam, hogy jelenleg módosító javaslatot nyújtottak be, mely szerint a 3 hónapot 6 hónapra növelnék. A július 1-e után keletkező kötelezettségek számítanak.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 4. Kedves Lívia!
  A nők 40 éves nyugdíja “nyugdíjszerű ellátás”-nak minősül? Nekik is kérelmezni kell a nyugdíj megállapítását, amikor elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt?
  Tisztelettel: Nemes Anikó

  1. Kedves Anikó!
   A nők 40 éves nyugdíja saját jogú teljes értékű nyugdíj, nem “nyugdíjszerű ellátás”. Amennyiben Ön a nyugdíj mellett dolgozott azokban az években, amikor még vonták a fizetéséből a nyugdíjjárulékot, érdemes mindenképpen kérnie a nyugdíj újraszámítását akkor, amikor eléri az öregségi nyugdíj korhatárát.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük