Használt autó kereskedés – kezdetek

A használt autó értékesítés (ezen belül kiemelten a személygépjármű értékesítés) egyre növekvő tendenciát mutató üzletág Magyarországon.

Saját tapasztalatom szerint egyre több gazdasági társaság foglakozik használt autó kereskedelemmel, bővítik a tevékenységüket, vagy hoznak létre új vállalkozásokat erre a tevékenységre.

Alábbi cikkemmel segítséget szeretnék nyújtani azoknak a vállalkozásoknak, akik most kezdenek bele ebbe a tevékenységbe. Végigvesszük a tevékenység folytatásához szükséges bejelentéseket.

Tevékenységi kör – 4511 Személygépjármű-, könnyűgépjármű-kereskedelem

  • újonnan alakuló cég esetében a társasági szerződésben kell rögzíteni a tevékenységi kört
  • újonnan indított egyéni vállalkozás esetében a webes ügysegéd felületén a bejelentett tevékenységi körök között kell bejelenteni
  • működő cég esetében a tevékenységi kör módosítását, az új tevékenységi kör felvételét a NAV-hoz kell bejelenteni a T201T nyomtatványon
  • működő egyéni vállalkozás esetében a webes ügysegéd felületén keresztül kell a módosítást kezdeményezni

A tevékenység végzéséhez szükséges szakképesítéseket a 21/2010. NFGM rendelet tartalmazza. A tevékenység gyakorlásához szükséges szakmai végzettségek listáját az alábbi oldalon tekintheti meg.

A) Tevékenység: jármű, járműalkatrész értékesítése

B) Választható szakképesítések (a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék alapján) :  Kereskedő, Eladó, Műszakicikk-eladó

C) Korábbi jogszabályban előírt szakképesítés: autó- és motorkerékpár-kereskedő, autó- és motorkerékpár-eladó, kölcsönző, járműalkatrész-kereskedő, járműalkatrész-eladó

A használt autó kereskedelmi tevékenység folytatása illetékmentes tevékenység abban az esetben, ha a vállalkozás bevételének legalább 50%-a az adóévet megelőző évben (új vállalkozás esetében, a várható bevételének 50%-a) ebből a tevékenységből származott.

 A tevékenységre vonatkozóan a vagyonátruházási illetékmentességet a NAV-hoz kell bejelenteni, a GJFORGNYIL nyomtatvány kitöltésével.

A bejelentést minden adóévben meg kell tenni, az adott évre vonatkozóan.

  • amennyiben a bejelentés az adott adóév hatodik hónapjának első napja előtt történik (május 31-ig), a vállalkozás arról nyilatkozik, hogy az adott évben a bevételének a megoszlása alapján a feltételeknek várhatóan megfelel. Amennyiben az árbevételre vonatkozó nyilatkozat nem teljesül, úgy az adóév hatodik hónapjának 15. napjáig (június 15.) be kell jelenteni az adóhatóságnak, és a ki nem fizetett illetéket 50%-kal növelt mértékben be kell fizetni
  • amennyiben a bejelentés az adott adóév hatodik hónapjának első napja után történik (június 1-től), a vállalkozás arról nyilatkozik, hogy az előző adóévben a nettó árbevételének 50%-a ebből a tevékenységből származott. Amennyiben az árbevételre vonatkozó vállalás nem teljesül, úgy azt a tényt az adóhatóságnak az adóévet követő év hatodik hónapjának 15. napjáig (június 15.) be kell jelenteni, és a be nem fizetett illetéket 50%-kal növelt mértékben meg kell fizetni
  • kezdő vállalkozó arról nyilatkozik, hogy a bevételének legalább 50%-a a gépjármű kereskedelemből fog származni

Abban az esetben, ha a vállalkozás külföldről is szerez be gépjárművet, be kell jelentkeznie a környezetvédelmi termékdíj kötelezettség hatálya alá.

A bejelentést a NAV-hoz kell megtenni, a TKORNY adatbejelentő lap kitöltésével.

A külföldről beszerzett használt autók tekintetében be kell jelentkezni

  • akkumulátor
  • gumiabroncs
  • egyéb kőolaj termék
  • elektromos, elektronikai berendezés adózására

A használt gépjármű forgalmazásával foglalkozó vállalkozás viszonteladóként bejelenti a NAV-nál, hogy e tevékenységére vonatkozón az Áfa törvény XVI/2 alfejezetének előírásait alkalmazza.

A bejelentést a T201T nyomtatvány F01 lapjának kitöltésével teheti meg.

Természetesen a vállalkozás a különleges, és egyben kedvező adózási mód helyett választhatja azt is, hogy az egész tevékenységére az általános szabályokat alkalmazza.  (ÁFA törvény XVI/2 alfejezet 224. § (1) bekezdés)

Ettől viszont a bejelentést követő két adóévben nem térhet el. Amennyiben a letelt két adóév után a bejelentését nem módosítja, úgy az újabb két évre automatikusan meghosszabbodik.

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben minden saját adókockázatára használhatja fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük