SZJA, Cafeteria 2019

Az őszi adócsomag a biztosításokat, az önkéntes pénztárakat, a cafeteriát sem hagyta változatlanul.

Végig vesszük a fontosabb cafeteria elemeket, bár nagyon sok a kedvezőtlen változás, a munkáltatóknak mégis lesznek lehetőségei a juttatásokra.

A béren kívüli juttatások adólapjánál, illetve adójánál is van egy kis változás.

A béren kívüli juttatások adólapja nem a juttatás 1,18-szorosa, hanem a piaci értéke lesz. Az adóalap után 15% SZJA-t, valamint 19,5% szociális hozzájárulási adót (2019. július 1-tól 17,5%) kell fizetni, az idei 14%-os EHO helyett. Munkáltató fizeti.

A nem béren kívüli, de egyes meghatározott juttatásoknál az adóalap a juttatás 1,18-szorosa, adója pedig 15% SZJA és 19,5% szociális hozzájárulási adó (2019.július 1-től 17,5%). Munkáltató fizeti.

Széchenyi Pihenő kártya: marad béren kívüli juttatás

Szakszervezeten keresztüli üdülés: marad béren kívüli juttatás

Készpénzben adható juttatás – évi 100 ezer Ft: 2019. január 1-től munkabérként adózik a munkavállalónál

Munkásszállás: A munkásszállás fogalma kiegészül: szállodának nem minősülő kereskedelmi szálláshely, kivéve az étkezés (arra figyelni kell, hogy nem lehet a magánszemély tulajdonában vagy haszonélvezetében 50%-ot meghaladó ingatlantulajdon a munkahelyének helyet adó településen). A munkásszállás hozzájárulása adómentes.

Munkába járás kiegészítése: marad adómentes juttatás

Bölcsődei, óvodai szolgáltatás: marad adómentes juttatás, de már a magánszemély nevére szóló számla alapján is elszámolható. Formái az alapítványi támogatás, az intézmény térítési díjának kifizetése, valamint saját óvoda üzemeltetése.

Foglalkoztatói egészségügyi szolgáltatás: marad adómentes juttatás

Temetési segély: szintén adómentes juttatás marad

Cégautó: marad adómentes juttatás

Mobilitási célú lakhatási támogatás (megszűnik), valamint lakáscélú támogatás: 2019. január 1-től munkabérként adózik. 2018. december 31-ig adott lakhatási támogatás (pl. hiteltörlesztés) még adómentes juttatásként él tovább.

Sport és kulturális rendezvényekre adható belépő: A sport és kulturális rendezvényekre belépő adható, évenként a minimálbér összegéig, mely így adómentes. Csak azoknál a kulturális rendezvényeknél, melyeknél a belépőjegy vissza nem váltható. FIGYELEM! A kultúra utalvány nem adómentes juttatás, annak értéke munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.

Diákhitel törlesztés: A diákhitel törlesztése (munkáltatói hozzájárulás) szintén munkaviszonyból származó jövedelem lesz.

Biztosítás: a munkáltató által kötött és fizetett biztosítási díjakat három csoportba osztjuk 2019. január 1-től

 • Munkaviszonyból származó jövedelemként adózik a kockázati életbiztosítás, a teljes életre szóló életbiztosítás, a nyugdíjbiztosítás, valamint a megtakarítási elemeket is tartalmazó életbiztosítás
 • egyes meghatározott juttatásként adózik a csoportos biztosítás, amennyiben az 1 főre jutó érték nem megállapítható
 • adómentes biztosítás maradt a felelősségbiztosítás

Átmeneti szabály él a 2018. december 31-ig megkötött szerződésekre. Ezekre még a 2018-as törvények vonatkoznak.

Munkahelyi étkezés, utalvány: a munkahelyi étkezés is munkaviszonyból származó jövedelemként adózik 2019. január 1-től. Helyette Szép kártyát érdemes adni, hisz az béren kívüli juttatás maradt a saját kedvezőbb adózásával. A munkahely saját étterménél is megoldás lehet, ha az saját étterem is elfogadja a Szép kártyát. Figyelem, egy csapatépítés során felmerült étkezés, amennyiben megállapítható az egyéni fogyasztás, szintén bérként adózik!

Iskolakezdési támogatás: az iskolakezdési támogatás is munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.

Helyi utazási bérlet: a helyi bérlet 100%-ban munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Amennyiben a munkavégzés feltétele a bérlet megvásárlása, akkor adómentes juttatás. A távolsági bérlet, a munkába járás továbbra is 100%-ban adómentes.

Iskolarendszerű képzés: az iskolarendszerű képzés teljes mértékben munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Korlát nélkül adható. Feltétele a tanulói vagy hallgatói jogviszony. Beletartozik a külföldi képzés, államilag elismert intézményben.

Nem iskolarendszerű képzés: Az Szja tv. 4. § (2a) alapján ha munkavégzés feltételeként szabják, nem bevétel. Amennyiben nem a munkavégzés feltétele, munkaviszonyos jövedelemként adózik.

Önkéntes pénztári hozzájárulások: a munkáltatói hozzájárulás 2019. január 1-től munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Viszont ezen hozzájárulások után is érvényesíthető az adókedvezmény

A támogatói adomány egyéb jövedelemnek minősül, melynél az adóalap a jövedelem 84%-a, ami után SZJA-t és szociális hozzájárulási adót kell a magánszemélynek fizetnie.

A célzott támogatás (olyan támogatás, melyet a tagok részére fizetek, de nem lehet pontosan megállapítani, hogy kié) nem munkaviszonyból származó jövedelem, hanem egyes meghatározott juttatás

Saját üdülő: munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Helyette érdemes a Szép Kártyát megfontolni!

Csekély értékű ajándék: évente 1 alkalommal adható (eddig két alkalom volt), a minimálbér 10%-ig, pontos nyilvántartást kell vezetni róla.

19 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “SZJA, Cafeteria 2019”

 1. Kedves Lívia!

  A bérként adózó juttatások pl. helyi bérlet támogatás, a letiltások alapjába is bele fog tartozni?
  Sajnos erre senki sem tudott még válaszolni..

  Köszönettel: Éva

  1. Kedves Éva!
   A letiltás szabályai szerint 33%-ot lehet levonni több egyéb jogcím mellett a “bármely munkából eredő olyan díjazásból, juttatásból, amelyet rendszeresen, vagy időszakonként visszatérően kap a munkavállaló”. Ez alapján én azt mondanám, hogy letiltható.
   Természetesen ez annyira új dolog, hogy teljesen helyes választ én sem tudok adni. A kérdés viszont nagyon jó és mindenképpen utána kell járni.
   Sajnálom, hogy tőlem sem kap tökéletes választ.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 2. Kedves Lívia!
  A munkáltatóm 1,21-es szorzóval, és a a 33,5 százalékos munkavállalói terhekkel a teljes béren kívüli juttatás keretet felhasználhatóvá tette készpénz juttatásként. Az lenne a kérdésem hogy ha az összes adóterhet 81.95%-nak mutatja akkor az hogy jön ezekből a számokból ki? Ez a szám a munkáltató adóterhét is magába foglalhatja már vagy én értelmezem rosszul a számokat és valamilyen levonást még nem számoltam a havi nettó összeg megismeréséhez?
  Köszönettel:

  1. Kedves Ágnes!
   A béren kívüli juttatás alapja mindig a piaci érték lesz, vagyis ha készpénz juttatás, akkor az adott összeg.
   A Pont ugyanúgy adózik, mint maga a bér, vagyis a munkavállalói teher 10% nyugdíjjárulék, 15% SZJA, 8,5% egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék, a munkáltatói teher pedig 19,5% szociális hozzájárulási adó, valamint 1,5% szakképzési hozzájárulás.
   Pl.100 ezer Ft készpénz juttatás esetén a levonások összesen 33.500 Ft, kifizetendő összeg 66.500 Ft. A munkáltatói járulék 21.000 Ft
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 3. Kedves Lívia!

  Abban az esetben is adómentes a juttatás, ha a dolgozó veszi meg a kulturális belépőt/bérletet, ill. sport belépőt a 2019-es év folyamán, és a munkáltató nevére szóló számlát hoz? Illetve mi tartozik a kulturális szolgáltatás körébe? A mozijegy beletartozik?
  Köszönettel,
  Anita

   1. Kedves Lívia!

    Köszönöm szépen a válaszát.
    Feltétele az adómentes kulturális belépő elszámolásának, hogy a munkavállaló magyar vagy külföldi fellépésre megy (Magyarországon)? Tehát pl. ha az Arénában egy külföldi fellépő lép fel (nincs más magyar előzenekar/fellépő), az arra váltott jegyet számla ellenében el lehet számolni? Vagy mi van abban esetben, ha valaki pl. a Sziget fesztiválra váltott bérletét szeretné elszámoltatni?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Anita

   2. Kedves Lívia,

    engem is az érdekelne, hogy a fesztivál belépő/ szigetjegy elszámolható? A belinkelt oldalon nem találom rá a válasz!

    Köszönettel:

    Regina

    1. Kedves Regina!
     Semmilyen oldalon nem fogja megtalálni, hogy tételesen mely előadások, mely intézmények jegyei számolhatók el.
     Az van leírva, hogy milyen előadásnak kell lennie ahhoz, hogy elszámolható legyen a belépő jegy.
     Ezt elolvasva, át tudja gondolni, hogy az Ön belépője megfelel-e a törvényi előírásoknak.
     Amennyiben úgy érzi, hogy ez Önnek nem elégséges, vagy nem biztos tudás, kérem, hogy a NAV felé tegye fel a kérdést írásban, a NAV szakértői pontos törvényi hivatkozással válaszolnak Önnek. A NAV ilyen szolgáltatása ingyenes, viszont a válaszra általában 30 napot várni kell.
     Üdvözlettel
     Pósa Lívia

 4. Kedves Lívia!
  Tehát, ha a tanulmányi támogatás juttatásban részesülő munkavállalónak a 125.000 Ft-os képzési számláját kiegyenlítem, akkor a számla végösszege lesz nettó összeg, amelyet fel kell bruttósítanom?
  Vagy a 125 000 Ft lesz az adó és járulékalap továbbá a szocho és szakképzési alap?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Barbara

  1. Kedves Barbara!
   Kérem először döntse el, hogy az alábbiak közül melyik kategóriába esik a tanulmányi támogatás:
   Iskolarendszerű képzés: az iskolarendszerű képzés teljes mértékben munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Korlát nélkül adható. Feltétele a tanulói vagy hallgatói jogviszony. Beletartozik a külföldi képzés, államilag elismert intézményben.

   Nem iskolarendszerű képzés: Az Szja tv. 4. § (2a) alapján ha munkavégzés feltételeként szabják, nem bevétel. Amennyiben nem a munkavégzés feltétele, munkaviszonyos jövedelemként adózik.
   Amennyiben az adóköteles kategóriába esik, úgy a kiszámlázott összeg lesz az adó alapja.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 5. Kedves Lívia!
  Cégem szerint egy eseményre csak egy jegyet válthatok és számolhatok el a kultúra cafeteria terhére. Mi van abban az esetben, ha ez egy családi jegy vagy csoportos jegy?

  Köszönettel,
  Attila

  1. Kedves Attila!
   A kérdésére sajnos nem tudok 100%-os választ adni.
   Én azon a véleményen vagyok, hogy a kifizető Önnel áll szerződésben, nem a családtagjaival, vagyis, ha kulturális belépőt finanszíroz, azt Ön részére finanszírozza, nem a család részére.
   Sajnálom, hogy nem tudok pontos választ adni Önnek.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 6. Kedves Lívia,

  a cafetéria után fizetendő 19,5% szoc. ho-t a bérjárulékok között kell elszámolni, vagy a személyi jellegű egyéb kifizetések között?

  Köszönettel,
  Edit

  1. Kedves Edit!
   Szocho, vagyis 56-os. Én nyitnék neki egy új főkönyvi számot, így egyértelműsíteném!
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 7. Kedves Lívia,

  a munkásszállások adómentességével kapcsolatosan lenne kérdésem, mert szerintem sokan összekeverik a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének megszüntetésével, 2019-ben a munkáltató által a dolgozója részére bérelt munkásszállások juttatási adómentessége megmaradt? Én így értelmezem az SZJA tv. 1. számú mellékletének 8.6. f) pontját. Másik kérdésem az lenne, ez a mentesség ugyan úgy vonatkozik arra is, ha nem EU-s munkavállalókat alkalmaz egy cég?

  Köszönöm előre is a válaszát!

  Üdvözlettel:

  Szilvia

  1. Kedves Szilvia!
   Jól értelmezi a törvényt.
   A lakhatási támogatás adómentes, és nem csak EU-s munkavállalóknak.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.