SZJA, Cafeteria 2019

Az őszi adócsomag a biztosításokat, az önkéntes pénztárakat, a cafeteriát sem hagyta változatlanul.

Végig vesszük a fontosabb cafeteria elemeket, bár nagyon sok a kedvezőtlen változás, a munkáltatóknak mégis lesznek lehetőségei a juttatásokra.

A béren kívüli juttatások adólapjánál, illetve adójánál is van egy kis változás.

A béren kívüli juttatások adólapja nem a juttatás 1,18-szorosa, hanem a piaci értéke lesz. Az adóalap után 15% SZJA-t, valamint 19,5% szociális hozzájárulási adót (2019. július 1-tól 17,5%) kell fizetni, az idei 14%-os EHO helyett. Munkáltató fizeti.

A nem béren kívüli, de egyes meghatározott juttatásoknál az adóalap a juttatás 1,18-szorosa, adója pedig 15% SZJA és 19,5% szociális hozzájárulási adó (2019.július 1-től 17,5%). Munkáltató fizeti.

Széchenyi Pihenő kártya: marad béren kívüli juttatás

Szakszervezeten keresztüli üdülés: marad béren kívüli juttatás

Készpénzben adható juttatás – évi 100 ezer Ft: 2019. január 1-től munkabérként adózik a munkavállalónál

Munkásszállás: A munkásszállás fogalma kiegészül: szállodának nem minősülő kereskedelmi szálláshely, kivéve az étkezés (arra figyelni kell, hogy nem lehet a magánszemély tulajdonában vagy haszonélvezetében 50%-ot meghaladó ingatlantulajdon a munkahelyének helyet adó településen). A munkásszállás hozzájárulása adómentes.

Munkába járás kiegészítése: marad adómentes juttatás

Bölcsődei, óvodai szolgáltatás: marad adómentes juttatás, de már a magánszemély nevére szóló számla alapján is elszámolható. Formái az alapítványi támogatás, az intézmény térítési díjának kifizetése, valamint saját óvoda üzemeltetése.

Foglalkoztatói egészségügyi szolgáltatás: marad adómentes juttatás

Temetési segély: szintén adómentes juttatás marad

Cégautó: marad adómentes juttatás

Mobilitási célú lakhatási támogatás (megszűnik), valamint lakáscélú támogatás: 2019. január 1-től munkabérként adózik. 2018. december 31-ig adott lakhatási támogatás (pl. hiteltörlesztés) még adómentes juttatásként él tovább.

Sport és kulturális rendezvényekre adható belépő: A sport és kulturális rendezvényekre belépő adható, évenként a minimálbér összegéig, mely így adómentes. Csak azoknál a kulturális rendezvényeknél, melyeknél a belépőjegy vissza nem váltható. FIGYELEM! A kultúra utalvány nem adómentes juttatás, annak értéke munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.

Diákhitel törlesztés: A diákhitel törlesztése (munkáltatói hozzájárulás) szintén munkaviszonyból származó jövedelem lesz.

Biztosítás: a munkáltató által kötött és fizetett biztosítási díjakat három csoportba osztjuk 2019. január 1-től

  • Munkaviszonyból származó jövedelemként adózik a kockázati életbiztosítás, a teljes életre szóló életbiztosítás, a nyugdíjbiztosítás, valamint a megtakarítási elemeket is tartalmazó életbiztosítás
  • egyes meghatározott juttatásként adózik a csoportos biztosítás, amennyiben az 1 főre jutó érték nem megállapítható
  • adómentes biztosítás maradt a felelősségbiztosítás

Átmeneti szabály él a 2018. december 31-ig megkötött szerződésekre. Ezekre még a 2018-as törvények vonatkoznak.

Munkahelyi étkezés, utalvány: a munkahelyi étkezés is munkaviszonyból származó jövedelemként adózik 2019. január 1-től. Helyette Szép kártyát érdemes adni, hisz az béren kívüli juttatás maradt a saját kedvezőbb adózásával. A munkahely saját étterménél is megoldás lehet, ha az saját étterem is elfogadja a Szép kártyát. Figyelem, egy csapatépítés során felmerült étkezés, amennyiben megállapítható az egyéni fogyasztás, szintén bérként adózik!

Iskolakezdési támogatás: az iskolakezdési támogatás is munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.

Helyi utazási bérlet: a helyi bérlet 100%-ban munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Amennyiben a munkavégzés feltétele a bérlet megvásárlása, akkor adómentes juttatás. A távolsági bérlet, a munkába járás továbbra is 100%-ban adómentes.

Iskolarendszerű képzés: az iskolarendszerű képzés teljes mértékben munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Korlát nélkül adható. Feltétele a tanulói vagy hallgatói jogviszony. Beletartozik a külföldi képzés, államilag elismert intézményben.

Nem iskolarendszerű képzés: Az Szja tv. 4. § (2a) alapján ha munkavégzés feltételeként szabják, nem bevétel. Amennyiben nem a munkavégzés feltétele, munkaviszonyos jövedelemként adózik.

Önkéntes pénztári hozzájárulások: a munkáltatói hozzájárulás 2019. január 1-től munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Viszont ezen hozzájárulások után is érvényesíthető az adókedvezmény

A támogatói adomány egyéb jövedelemnek minősül, melynél az adóalap a jövedelem 84%-a, ami után SZJA-t és szociális hozzájárulási adót kell a magánszemélynek fizetnie.

A célzott támogatás (olyan támogatás, melyet a tagok részére fizetek, de nem lehet pontosan megállapítani, hogy kié) nem munkaviszonyból származó jövedelem, hanem egyes meghatározott juttatás

Saját üdülő: munkaviszonyból származó jövedelemként adózik. Helyette érdemes a Szép Kártyát megfontolni!

Csekély értékű ajándék: évente 1 alkalommal adható (eddig két alkalom volt), a minimálbér 10%-ig, pontos nyilvántartást kell vezetni róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük