Őszi adócsomag – 2021. évi adótörvény módosítások tervezete 2. rész

Folytatjuk a 2021-es adótörvények változásának tervezetét bemutató írásunkat..

A megbízható adózók és magánszemélyek tekintetében 2021-től duplájára emelkedik az automatikus fizetési könnyítések felső értékhatára

A megbízható adózók jövőre évi egy alkalommal 3 millió forintig vehetik igénybe az automatikus fizetési kedvezményt.

A vállalkozás tevékenységet folytató magánszemélyeknél 500 ezer Ft-ról 1 millió forintra, míg a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyeknél 200 ezer Ft-ról 500 ezer Ft-ra emelkedik a pótlékmentes részletfizetés értékhatára. Változás az is, hogy 6 hónapról 12 hónapra növelik a részletfizetési lehetőséget.

A személyi jövedelemadónál figyelembe vehető személyi kedvezmény (bizonyos betegségek után járó) számítása módosul. Ezeket a kedvezményeket a családi kedvezményeknek hasonlóan az adóalapból fogjuk számolni jövőre.

A benyújtott javaslat megszüntetné a munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatás adókötelezettségével kapcsolatos keretösszeg különbségeket. Egységesen 450 ezer Ft feletti összegben adott juttatás keretösszeg feletti része minősülne egyes meghatározott juttatásnak.

2021-től a nem pénzben kapott juttatások közül adómentessé válik a kifizető által biztosított védőoltás, járványügyi szűrővizsgálat a juttatás időpontjától függetlenül.

2021-től megszűnne a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső értékhatára.

  1. január 1-től minden nagykorú állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet magánfőzésben adómentesen. Ugyanekkora mennyiségre érvényes az adókedvezmény bérfőzés esetében is.

A turisztikai ágazatot segíti az a rendelkezés, mely szerint a mentesülnek a köztes értékesítők a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól.

2021-től azok a kisgyermekes családok, akik a CSOK igénybevételével vásárolnak ingatlant, vagyonszerzési illetékmentességben részesülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük