2021-ben felére csökken az iparűzési adó

A 2020.12.22-én megjelent 639/2020. Kormányrendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érintő iparűzési adó csökkentés lép életbe a 2021-ben végződő adóév tekintetében.

A mikro-, kis- és középvállalkozás fogalmának való megfelelést a 2004. évi XXXIV. törvény 3§. (1) bekezdés b) pontja alapján nézzük, ami így szól:

b) éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

A Kormányrendelet a fenti törvényi bekezdés alapján az árbevétel és mérlegfőösszeg értékhatárt 4 milliárd forintban maximálta.

A KKV minőségnek való megfelelést az alábbiak szerint kell meghatározni:

  • a beszámolóra kötelezett vállalkozó a 2021. évben kezdődő adóév első napján rendelkezésre álló utolsó, a számviteli törvény szerint készített és elfogadott beszámoló (FIGYELEM 2019!!), valamint elfogadott beszámoló hiányában a becsült mérlegfőösszeg, árbevétel- és létszámadatok
  • beszámoló készítésére nem kötelezett vállalkozó a 2020-ban végződő adóév árbevétel és létszámadatai, valamint a 2021-ben tevékenységét kezdő vállalkozó esetében a becsült árbevétel és létszámadatok

A 2021. évben végződő adóévben az iparűzési adó mértéke 1% (amennyiben az adott településen 1%-nál kevesebb az iparűzési adó, ott nem változik az adómérték)

A 2021-es adóévben az adóelőleg fizetési időpontokban esedékes (bevallott) adóelőleg kötelezettséget az adóhatóság hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

A kisadózó vállalkozások (KATA) többségben átalányadót fizetnek, ami éves szinten 50.000 Ft. A rendelet értelmében 2021-ben a kisadózók iparűzési adója 25.000 Ft lesz.

Ahhoz, hogy az adóhatóság az iparűzési adóelőleg csökkentést elvégezze, 2021. február 25-ig nyilatkozni kell az alábbiakról (a február 25-i időpont nem jogvesztő):

  • a vállalkozás KKV-nak minősül
  • a vállalkozás jogosult a kedvezményre
  • a vállalkozás nem minősül nehéz helyzetű vállalkozásnak

Nehéz helyzetű vállalkozás (a teljesség igénye nélkül):

  • a saját tőkéje nem éri el a jegyzett tőke felét (3 évnél kevesebb ideig működő vállalkozásokra nem érvényes)
  • a vállalkozás fizetésképtelen
  • megmentési célú támogatásban részesült
  • szerkezetátalakítási támogatásban részesült

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben mindenki saját adókockázatára használhatja fel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük