Otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó kölcsön szabályai

20. november 25-én a 259-es Magyar Közlönyben megjelent az 518/2020-as Kormányrendelet, mely az gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásának részleteit tartalmazza.

2020. december 22-én megjelenő Magyar Közlöny 287-es számában a 641/2020-as Kormányrendelet alapján az otthonfelújítási támogatáshoz szorosan kapcsolható otthonfelújítási kölcsönről olvashatunk részletek.

Nézzük át kölcsön fontosabb részleteit, valamint az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódását.

Az otthonfelújítási kölcsönt  2021.február 1-től lehet igényelni.

Az új, kedvezményes kamatozású kölcsönnel azokon a gyermeket nevelő, vagy gyermeket váró családokon kívánnak segíteni, akik nem tudják saját erőből megfinanszírozni a lakásfelújítás költségét.

Az otthonfelújítási kölcsön legfeljebb 6 millió forint összegig, kedvezményes, 3% kamattal, és maximum 10 év futamidővel igényelhető. A kölcsönt a bankfiókokban lehet majd igényelni.

A kölcsön igénybevételekor a bankok megvizsgálják, hogy az igénylő jogosult-e a támogatásra. Amennyiben a feltételek rendben vannak, megkapja a kölcsönt.

A felújítási program feltétele az előzetesen megkötött vállalkozói szerződés is, így valószínűleg a kölcsön igénylésekor ezt is be kell tudni majd mutatni.

Az igénylőnek a kölcsön felvételét követően 1 éve van arra, hogy a támogatásra az igényét benyújtsa a Magyar Államkincstárhoz.

A Magyar Államkincstár a támogatási igény benyújtásakor is megvizsgálja, hogy az adott pillanatban is jogosult-e a támogatásra az igénylő.

Akik megfelelnek a feltételeknek, megkapják a megfizetett költségek 50%-ig a támogatást (50%-ban munkadíj, 50%-ban anyagköltség), maximum 3 millió forintot, vagyis ekkor történik meg az állami előtörlesztés.

A támogatásra való jogosultság esetén, annak igénybevételével a kölcsön a felére csökken (maximum 6 millió forintos kölcsön esetén 3 millió forintra), így a futamidőből még hátralévő időszakban a maradék kölcsönt kell törleszteni.

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben mindenki saját adókockázatára használhatja fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük