560/2021. (IX.30.) Korm. rendelet – SZJA visszatérítés

A Kormány 560/2021. rendelete szabályozza a családi kedvezményre jogosult magánszemélyek többlet SZJA kedvezményének szabályait.

A rendelet most jelent meg, és jelenleg még nagyon sok kérdés nem teljesen tisztázott ezzel kapcsolatban. Nézzük meg felsorolás szerűen, hogy mit tartalmaz a rendelet és kikre,milyen formában vonatkozik.

Személyi jövedelemadó

= azok a magánszemélyek, akik 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosultak (még akkor is, ha azt nem veszik igénybe), az SZJA törvény szerinti összevont adóalapja 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni részét, a rendeletben meghatározott értékhatárig nem köteles megfizetni

  •  Nézzük a családi kedvezményre jogosultak körét:
    • aki saját háztartásában nevel vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket egészen addig, amíg a gyermek középiskola nappali tagozatán tanul;
    • az előző pontban említett személy vele együtt élő házastársa;
    • az a személy, akinek a saját háztartásában nevelt gyermek örökbe fogadására irányuló eljárás már folyamatban van;
    • az első pontban említett személy élettársa, ha legalább egy éve szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában;
    • nevelőszülő, gyám;
    •  a saját jogán családi pótlékra jogosult gyermek, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy;
    • a rokkantsági járadékban részesülő személy, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy;
    •  a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa.

Fontos, hogy a szülők egy lakcímen lakjanak a gyermekkel/gyermekekkel.

= a kedvezmény összege legfeljebb a 2020. év december hónapjára, a KSH által a teljes munkaidőben foglalkoztatottak tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset  tizenkétszeresének SZJA összege lehet (ez számszerűsítve 808.920,- Ft), ezer forintra kerekítve.

= a fenti kedvezményt az NAV a Szja tv. 12/B. §-a szerinti, az adóhatóság által elkészített bevallási tervezetben érvényesítheti, ha a rendelkezésre álló adatokból a jogosultsága megállapítható.

= a magánszemélynek 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehet a kiutalás teljesítéséhez szükséges adatokról.  A nyilatkozatot megteheti elektronikus úton, vagy papír alapon. A nyilatkozat megtételére szabott határidő a nyilatkozat tekintetében jogvesztő (csak dec.31-ig lehet nyilatkozni), de a kedvezményre való jogosultságot ez nem érinti. A NAV 2021. október 31-ig a honlapján közzéteszi a nyilatkozat megtételéhez szükséges információkat.

Milyen adatokat kell feltüntetni a nyilatkozatban:

– nyilatkozó magánszemély neve és adóazonosító jele

– valamennyi kedvezményezett eltartott nevét és adóazonosító jelét

– amennyiben a jogosultság a magzatra tekintettel illeti meg (terhesség 91. napjától), jogosultságának ezt a jogcímét

– annak a magánszemélynek a nevét és adóazonosító jelét, aki ugyanarra a kedvezményezett eltartottra tekintettel jogosult a családi kedvezményre.

– bankszámlaszám vagy postai utalási cím

= a rendeletben szereplő kedvezményre a NAV 2022. február 15-ig előleget utal ki abban az esetben, ha a kedvezmény megállapításhoz és kiutalásához szüksége minden információ a rendelkezésére áll.

= amennyiben a magánszemély jogosult a kedvezményre, de az adóhatóság bármely okból előleget nem utalt a részére, a magánszemély a 2022. május 20-ig esedékes, 2021. adóévre vonatkozó SZJA bevallásában kérheti annak kiutalását. A kiutalást a NAV az Art. rendelkezései alapján teljesíti.

= a magánszemély az Szja tv. 45. §-a szerinti rendelkezési jogosultságát (1 %-os adófelajánlás) az őt megillető kedvezmény figyelembevétele nélkül megállapított összeg tekintetében gyakorolhatja.

EKHO

= azok a magánszemélyek, akik jövedelmük egy részét az EKHO szabályai szerint “adózzák” a fent felsorolt feltételek alapján a tőlük levont egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak az SZJA-nak minősülő rész tekintetében ekho-kedvezményre jogosultak.

= a kedvezmény személyi jövedelemadó kedvezményként illeti meg és nem haladhatja meg a 2020. év december hónapjára, a KSH által a teljes munkaidőben foglalkoztatottak tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset  tizenkétszeresének SZJA összegét.

= a  megállapított ekho-kedvezmény összegét a bevallásban (bevallástervezetben)a kifizetők által levont szja előleget növelő tételként kell figyelembe venni.

KATA

= a Katv. 7. §-a szerint bejelentett kisadózó, ha a 2021. év bármely napján családi kedvezményre lett volna jogosult, akkor a 2021. évre őrá vonatkozó (25 ezer – 50 ezer – 75 ezer) tételes adó 25%-nak a visszatérítésére jogosult.

= a visszatérítés összegének kiszámításakor a 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerint meg nem fizetett tételes adó összege nem vehető figyelembe (vészhelyzet alatti kedvezmény)

= amennyiben a kisadózó ekho-kedvezményre is jogosult, akkor összeszámítva a visszatérítés maximum a 2020. év december hónapjára, a KSH által a teljes munkaidőben foglalkoztatottak tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset  tizenkétszeresének SZJA összege lehet.

= a kisadózót megillető visszatérítés személyi jövedelemadó kedvezményként illeti meg, és a bevallásban (bevallástervezetben)a kifizetők által levont szja előleget növelő tételként kell figyelembe venni.

= a visszatérítés a kisadózó ellátásra való jogosultságát nem érinti.

= a kisadózó az őt megillető kedvezmény kiutalásának teljesítéséhez 2021. december 31-ig elektronikus úton, vagy papír alapon nyilatkozatot tehet (lásd fenn a nyilatkozat tartalmát)

= a NAV abban az esetben is elkészíti a kisadózó bevallási tervezetét, ha a kisadózó egyébként nem lenne köteles az Szja bevallásra.

Elhunyt magánszemélyre tekintettel érvényesíthető kedvezmény

= az elhunyt magánszemély házastársa vagy örököse az adózó családi kedvezményre való jogosultságára tekintettel, az elhunyt magánszemélyt megillető kedvezményt érvényesítését kérheti az adóhatóságtól, abban az esetben, ha az elhunyt a 2021. év bármely napján családi kedvezményre volt jogosult, vagy KATA szerinti visszatérítésre jogosultságot szerezhetett volna.

= a NAV erről soron kívüli adómegállapítási eljárás során dönt.

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben mindenki saját adókockázatára használhatja fel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük