Újabb módosítások a KATA törvényben

A 2022. évi XIII. törvényt, már a hatályba lépése (2022.09.01) előtt módosították.

A 297/2022. (VIII.9. ) Kormányrendelet szerint (a módosított rendelkezések a vészhelyzet végéig élnek):

  •  új szabály, hogy 2022-ben az is választhatja az Ekhó szerinti adózást, aki 2022-ben KATA-s vállalkozó volt. Természetesen minden egyéb, az Ekhó törvényben szereplő előírásnak meg kell felelnie.

 

  • a kifizetőknek nem kell 13%-os ekhót fizetniük az ekhósnak kifizetett összeg után. Ez nem csak az új, KATA-ból átlépő ekhósra vonatkozik, hanem minden ekhósra

 

  • a KATA-s társaságok, egyéni cégek, ügyvédi irodák 2022. szeptember 1-i nyitó mérlegét nem kell könyvvizsgálni. Még akkor sem, ha a társaság más adózási forma alatt folytatja a tevékenységét. (eddig csak azoknak nem kellett könyvvizsgálat, akik végelszámolást indítottak és jogutód nélkül megszűntek)

 

  • Az év közben KATA-ból átalányadóba lépő vállalkozások bevételi értékhatára 2022. szeptember 1 és 2022. december 31 időszak alatt 8 millió forint. Vagyis arányosítják az átalányadó éves 24 millió forint bevételi határát. Amennyiben az átalányadózó bevétele a fenti időszakban meghaladja a 8 millió forintot, kikerül az átalányadó hatálya alól, és az egész bevétele (22.09.01 – 22.12.31) a személyi jövedelem szerint fog adózni, nem csak a 8 millió forint feletti rész.

 

  • Az átmenetei időszak alatt azok is választhatják az átalányadót, akik az elmúlt 4 évben átalányadózók voltak (a törvény eredeti rendelkezése szerint az átalányadóból kikerülő vállalkozó a megszűnés évében, és az azt követő 4 évben nem lehet átalányadózó)

 

  • KATA-s bt, kkt egyszerűsített végelszámolása esetén, a tag már a bejelentés napjától lehet egyéni vállalkozó. A végelszámolás bejelentésének legkésőbb 2022. szeptember 30-ig meg kell történnie.  Azt külön kiemelné, hogy amennyiben a társaság nem szűnik meg végelszámolással, vagy felszámolási eljárással folytatódik, az egyéi vállalkozót automatikusan törlik az egyén vállalkozók nyilvántartásából

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben mindenki saját adókockázatára használhatja fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük