Adótörvény változások 2023

Személyi jövedelemadó változások 2023

 

2023-tól a NAV az szja-tervezetben figyelembe veszi a 25 év alatti fiatalok adókedvezményét.

Amennyiben az egyéni vállalkozó családi járulékkedvezményt kíván igénybe venni, akkor a saját döntése alapján a vállalkozói kivét adóelőlegét havonta, az átalányadó adóelőlegét negyedévente állapítja meg és vallja be.

Amennyiben az egyéni vállalkozó az átalányadózását megszünteti, vagy az arra való jogosultsága megszűnik, úgy a megszűnés évére, valamint az azt követő 12 hónapra nem választhatja újra az átalányadózást.

Az átalányadózást akkor lehet választani, ha az egyéni vállalkozó bevétele az éves minimálbér tízszeresét nem haladja meg. Kereskedő esetében a bevételi értékhatár az éves minimálbér ötvenszerese (kizárólag akkor, ha az egész évben kizárólag kereskedelmi tevékenységet végzett)

 

Reklámadó

A reklámadó mértéke további 1 évig, vagyis 2023. december 31-ig 0%.

 

Általános forgalmi adó

Az alanyi adómentesség értékhatárába nem számít bele a távértékesítés bevétele. Ez alól van kivétel:

  • az adózó csak egy tagállamban telepedett le
  • szolgáltatásait a letelepedési országtól eltérő, más EU-s tagállamban élő nem áfaalany részére nyújtja, és ennek az értékesítésnek az értéke nem több, mint 10.000 euró
  • az adózó nem járhat el alanyi mentes minőségében az EU-n belüli távértékesítés esetében (az ehhez kapcsolódó áfa levonható!)

 

Távértékesítés

Termék Közösségen belüli távértékesítése: termék olyan értékesítése, amikor a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását az értékesítő maga, vagy javára más végzi – ideértve az értékesítő közvetett részvételével történő feladást, fuvarozást is – a Közösség egy olyan tagállamából, amely eltér attól a tagállamtól, amelyben a feladott, illetve fuvarozott termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor van, feltéve, hogy a következő feltételek teljesülnek:….

Harmadik államból importált termék távértékesítése: termék olyan értékesítése, amikor a termék küldeménykénti feladását vagy fuvarozását az értékesítő maga, vagy javára más végzi – ideértve az értékesítő közvetett részvételével történő feladást, fuvarozást is – harmadik államból vagy harmadik állam területével egy tekintet alá eső területről a Közösség valamely tagállamában lévő beszerző nevére szóló rendeltetéssel, feltéve, hogy a következő feltételek teljesülnek:….

 

Az építési-szerelési és egyéb szerelési szolgáltatásoknál 2023. január 1-től azok lesznek FAD-osak, amelyeknél az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött. A szokásos FAD-os nyilatkozat továbbra is kötelező lesz.

  1. január 1-től csak a belföldi értékesítésről nem Ft-ban kiállított számlákon kell feltüntetni a felszámított áfa összegét forintban.
  2. január 1-től nem lesz FAD-os értékesítés:
  • üveghatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása
  • gabona
  • vas- és acéltermékek

 

A cikkben szereplő információk tájékoztató jellegűek, azokat a konkrét jogesetekben mindenki saját adókockázatára használhatja fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük