Egyéni vállalkozás szüneteltetése

2017. január 1-től változott az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama.

2016. december 31-ig az egyéni vállalkozásokat legalább 1 hónapig, és legfeljebb 5 évig lehetett szüneteltetni.

Idén január 1-től a szüneteltetésre mindösszesen 2 év áll rendelkezésükre a vállalkozóknak.  Az új szabály csak a 2017. január 1-től szüneteltetett vállalkozásokra érvényes, vagyis nem visszamenőleges hatályú, ami praktikusan annyit jelent, hogy a 2017. január 1-e előtt elindított szüneteltetéseknél még az 5 éves szabály érvényes.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetését a webes ügysegéd online felületén szükséges bejelentenie. A szüneteltetés bejelentése illetékmentes.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek van egyéni vállalkozói igazolványuk, a szüneteltetés feltétele, hogy az igazolványukat leadják (személyesen vagy postai úton) az ország bármely kormányablakánál/okmányirodájában. Vállalkozói igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozók tevékenységének a szüneteltetése az igazolvány leadása után kezdődik.

A webes ügysegéden indított kérelem elbírálása után szükséges az adóhatóságnak is megtenni a bejelentéseket.

Az adóhatóság részére meg kell küldeni a T1041-es valamint a KATA-s vállalkozás szüneteltetése esetén a T101E jelű nyomtatványokat, melyeken szintén a szüneteltetés tényét jelentjük be.

Saját tapasztalatot is szeretnék megosztani Önökkel a KATA-s vállalkozás szüneteltetését illetően. Míg a fővárosban megfelelő és elégséges a vállalkozás szüneteltetésének bejelentése egyszer, annak érdekében, hogy a KATA járulékot a szüneteltetés időszakára ne terheljék az adófolyószámlára, addig néhány vidéki NAV minden hónapban megköveteli a T101E-n történő havi bejelentést, ellenkező esetben a szüneteltetés ideje alatt is halmozódik a tételes adó a folyószámlán.

A vállalkozói tevékenység szüneteltetése alatt egyéni vállalkozói tevékenység nem folytatható, ezzel kapcsolatos új jogok nem szerezhetők, valamint kötelezettségek nem vállalhatók!

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének ideje alatt nem kell az évközi rendszeres bevallásokat beküldeni (pl. járulékbevallás).

A szüneteltetés ideje alatt a vállalkozó nem lesz biztosított, így a szüneteltetés ideje alatt (amennyiben nincs egyéb biztosítással járó jogviszonya) havonta meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.110 Ft (napi 237 Ft).

Az éves bevallás (SZJA) beküldési határideje egyéni vállalkozó esetében tárgy évet követő február 25-e. Abban az esetben, ha a vállalkozás az adóév utolsó napján szüneteltetve volt, az SZJA bevallási határideje az általános május 20-a.

Fontos azt is tudni, hogy a magánszemély nem kötelezett az egyéni vállalkozói tevékenységére való tekintettel adóbevallás benyújtására, ha az adóév minden napján szüneteltette a vállalkozását.

A tevékenység szüneteltetése alatt, a vállalkozói tevékenység miatt megnyitott bankszámláját az egyéni vállalkozó megszüntetheti. Amennyiben a bankszámlát nem szünteti meg, a banknál is be kell jelenteni a tevékenység szüneteltetésének tényét.

Amennyiben a szüneteltetés után újra aktiválni kívánja a vállalkozását, azt szintén illetékmentesen a webes ügysegéd oldalán teheti meg. A vállalkozás aktiválásának tényét is be kell jelenteni az adóhatóságnak is.

Abban az esetben, ha a szüneteltetésre rendelkezésre álló 2 év után sem kíván tovább vállalkozni, az adóhatóság hivatalból megszünteti az egyéni vállalkozást. Ebben az esetben a megszűnés évében az egyéni vállalkozó a megszűnésre vonatkozó szabályok betartásával és figyelembe vételével nyújtja be adóbevallását.

70 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Egyéni vállalkozás szüneteltetése”

 1. Kedves Lívia!
  Köszönöm szépen a hasznos információt a szüneteltetés idejét illetően!
  G.Novák Mária

 2. Kedves Lívia,

  visszamenőlegesen is hatályos ez a változás például a jelenleg már 20 hónapja szünetelő vállalkozások esetében, vagy arra még az előző 5 év érvényes?

  Válaszát és a kitűnő cikket nagyon Köszönöm!

  1. Kedves Júlia!
   Az új szabályozás nem visszamenőleges hatályú, vagyis csak azokra a szüneteltetésekre vonatkozik, melyeket 2017. január 1-e után indítottak. Az Ön által leírt egyéni vállalkozó még 5 évre szüneteltethető.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 3. Kedves Lívia! Az én esetemben a vállalkozó még az 5 éves szüneteltetésbe tartozott. Sőt már a 6. évben jár. A NAV-nál mint “Technikai megszűnt” szerepel. Nem is akarja újraindítani a vállalkozást. Tavaly óta alkalmazottként dolgozik. Szeretném kérdezni, hogy esetében van-e valami bejelentési kötelezettsége. Illetve technikai megszűntként febr. 25.-én kell-e SZJA bevallást beküldenie, vagy május 20.-án az alkalmazotti béréről?

  Köszönettel
  S. R. Erzsébet

  1. Kedves Erzsébet!
   Mind a vállalkozást szüneteltető, mind a megszűnt vállalkozónak májusban van a SZJA bevallás beadásának határideje.
   A technikai megszűnt a NAV-nál biztosan megszűnt vállalkozás, de én mindenképpen ránéznék a webes ügysegéd oldalára, hisz abban a rendszerben kezeljük az egyéni vállalkozásban történő változásokat. Szükség esetén elektronikusan adjon be egy megszűnési kérelmet!
   Ezen kívül az Önkormányzatnál is meg kellene szüntetni a vállalkozást.
   Remélem tudtam segíteni!
   Pósa Lívia

 4. Kedves Lívia!

  Egyéni vállalkozás szüneteltetését tervezzük. Mivel esetünkben van e.váll. igazolvány, cikkének megfelelően elsétáltunk egy okmányirodába, hogy még a szüneteltetés bejelentése előtt leadjuk azt. Ott azonban azt az információt kaptuk, hogy érvényes igazolványt nem áll módjukban elvenni, csak akkor tehetik meg, ha már a szüneteltetés be lett jelentve a websegéden. Elmondásuk szerint a szüneteltetés megkezdésétől számított 1 hónapon belül kell azt leadni.
  Akkor vajon hogy is van ez?

  Üdvözlettel:
  Nagy Imre

  1. Kedves Nagy Imre!
   Idézem Önnek a törvény szövegét. (2009. évi CXV. tv.)
   “18.§. (5) Igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozó tevékenysége szüneteltetésének a feltétele, hogy az egyéni vállalkozó igazolványát a Hatóságnak személyesen vagy postai úton leadja. Az igazolványt a Hatóság az igazolvány beérkezésének vagy leadásának napján érvényteleníti, és ennek tényét bejegyzi a nyilvántartásba.”
   A cikk sem arról szól, hogy a szünetelés előtt le kell adni az igazolványt. Minden, egyéni vállalkozást érintő változást 15 napon belül kell bejelenteni a Hatóságnak, a cikk elején erről is szó van. Az csak jó hír, hogy ők 30 napot adnak rá.
   De az Ön példáján tanulva, beleírom a cikkbe, mert ezek szerint ez félreérthető.
   Köszönöm az észrevételt!
   Pósa Lívia

 5. Tisztelt Lívia!
  Egyéni vállalkozásunkat 2017.11.01. nappal szüneteltetjük (max 2 évig lehet) webes ügysegéden keresztül. Ebben az esetben hova kell nekünk személyesen is bemenni és bejelenteni a szüneteltetést? Például önkormányzatnál vagy a számlát vezető bankban?
  Valamint azt az információt kaptam, hogy szüneteltetés esetén nem regisztráltathatom magam Munkaügyi központban. Ez valóban így van?
  Nagyon szépen köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel.
  K. Tímea

 6. Tisztelt Lívia!
  Ha egy 50 ezres KATA-ás veszélyeztetett terhes,keresett ülő munkát a hátralevő időre, így alkalmazott lesz, ezért szünetelteti a KATA-t.Ha megszült, a csed-et követően a gyed-től vissza lépne a KATA-ba de a 25 ezresbe.Tehet e?

  Üdvözlettel:B.Vali

  1. Kedves B. Vali!
   25 ezer Ft tételes adófizetés sajnos nem vonatkozik a GYED-GYES mellett vállalkozó kismamákra. Amennyiben egy adott hónapban dolgozik a kismama a vállalkozásban, azokra a hónapokra meg kell fizetnie legalább az 50 ezer Ft tételes adót (ha a magasabb, 75 ezer Ft-os adót választotta, akkor azt), természetesen, amikor nem dolgozik a vállalkozásban, a NAV-hoz történő bejelentés mellett (T101E), nem kell megfizetnie a tételes adót.
   Ezt a cikket ajánlom a figyelmébe: http://goldacco.hu/2016/12/14/gyed-en-gyes-en-levo-kismamakkispapak-kata-s-vallalkozasa-2017-ben/
   Valamint a 25 ezres KATA fizetés miatt érdemes lenne ezt a cikket is elolvasni: http://goldacco.hu/2016/12/16/kisadozo-vallalkozasok-teteles-adoja-kata/
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Köszönöm gyors válaszát. A vállalkozás részét értem,de mi van akkor ha a szüneteltetés
    ideje alatt egy Kft-ben vállal alkalmazotti munkát a szülésig.Az főállásnak minősül nem? Gyed alatt lépne a 25 ezres KATA-ba vissza mint mellékfoglalkozás.Vagy ezt már túlbonyolítottam?

    Üdvözlettel: B.Vali

    1. Kedves B. Vali!
     Most nézem a kérdését, hogy talán én nem is válaszoltam Önnek az új kérdésre. Elnézést kérek.
     Amennyiben heti 36 órás jogviszonnyal be lesz jelentve valahova hölgy, akkor az főállásnak minősül, és az egyéni vállalkozásában másodállású lesz. De persze csak addig, amíg megfizetik után a főállásban a járulékokat. Szülés után a Kft-ben az alkalmazotti jogviszonyában fizetés nélküli szabadságon lesz a gyermek nevelése kapcsán, vagyis nem lesz főállása. Így az egyéni vállalkozás lesz a főállás, minden tételes adó vonzatával.

 7. Kedves Lívia!

  Köszönöm gyors válaszát. A vállalkozás részét értem,de mi van akkor ha a szüneteltetés
  ideje alatt egy Kft-ben vállal alkalmazotti munkát a szülésig.Az főállásnak minősül nem? Gyed alatt lépne a 25 ezres KATA-ba vissza mint mellékfoglalkozás.Vagy ezt már túlbonyolítottam?

  Üdvözlettel: B.Vali

  1. Tanácsot szeretnék kérni, azzal kapcsolatban , hogy ha szüneteltetni kívánják az egyéni vállalkozást 2 hónapra, akkor én mint alkalmazott munkaviszonyom megszűnik-e? Milyen jogok illetnek meg, jár e bér, térítés erre az időre ?

   1. Tisztelt Bródi László!
    Az egyéni vállalkozás szüneteltetése alatt az Ön jogviszonyának rendezése szerintem kétféle módon is történhet.
    1, a munkaviszonyát nem szüntetik meg, és állásidőre járó munkabért fizetnek Önnek.
    2, rendes felmondással megszüntetik a munkaviszonyát.
    Üdvözlettel
    Pósa Lívia

 8. Kedves Lívia!

  Egyéni vállalkozóként KATA-t választottam, és május hónapban a webes ügysegéden keresztül szüneteltettem a vállalkozásom, viszont további bejelentéseket nem tettem, de a tevékenységet sem folytattam. Fentebb írtak szerint a számlámhoz azóta is hozzáadódik a havi tételes adó, mint hátralék, ilyenkor mi a teendő? Lehetséges visszamenőlegesen is jelenteni a szüneteltetést, vagy meg kell fizetnem a szüneteltetés alatt felhalmozódott járulékot is?

  Válaszát előre is köszönöm:

  P. Bernadett

  1. Kedves Bernadett!
   A szünetelés kezdő napjára be kell adni visszamenőlegesen a 17T101E nyomtatványt, amin a szünetelés tényét bejelenti.
   Mindenképpen visszamenőlegesen adja be, mert a szünetelés idejére nem kell a tételes adót megfizetnie. A NAV a beadott adatlap alapján rendezni fogja az adófolyószámlát.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 9. Tisztelt Lívia!
  Főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. Betegség miatt szeretném megszüntetni a vállalkozásomat. Azt szeretném megérdeklődni, hogy mi ilyenkor a teendő, milyen nyomtatványokat kell kitölteni? Nincs alkalmazottam, átalányadózó vagyok.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Sz István

  1. Tisztelt Sz István!
   Az egyéni vállalkozás megszüntetését a webes ügysegéden kell elindítani.
   A webes ügysegéd a bejelentésről igazolást állít ki, melyen szerepel a megszűnés dátuma.
   A megszűnés tényét be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon a NAV-nak, valamint a helyi önkormányzatnál és a kamaránál is be kell jelenteni.
   A 2017-es adóévről az SZJA bevallást, valamint az iparűzési adó bevallást kell benyújtania majd 2018-ban.
   Pósa Lívia

 10. Kedves Lívia!
  Jelenleg főállású egyéni vállalkozóként táppenzen vagyok. Mivel várhatóan hosszabb ideig leszek táppenzen, szeretném szünetelteni jan. 1-től a vállalkozásomat. A kerdésem, hogy a tappénzt továbbra is folyósítják a szünetelés alatt?
  Várom válaszát! Á. Kati

  1. Kedves Á. Kati!
   Az egyéni vállalkozó szünetelése napjától már nem biztosított. Táppénzre csak biztosítottak jogosultak.
   Annak érdekében, hogy a táppénzt a keresőképtelenség idejére folyamatosa megkapja, ne szüneteltesse a vállalkozást.
   A táppénz időszak alatt nincs járulék fizetési kötelezettsége, csak a bevallásoknak kell eleget tennie.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 11. Kedves Lívia!

  Ha ev.tevékenységem megszüntetését a “nyilvantarto.hu”-n bejelentettem, akkor a NAV felé milyen számú “záróbevallást” és egyéb a jogviszonyt megszüntető bejelentést/bevallást kell benyújtanom mivel még mindig főállású egyéni vállalkozóként szerepelek a nyilvántartásban pedig a T1041-es nyomtatvány már beküldésre került.

  Válaszát várva!
  Tisztelettel:K.Gábor

  1. Kedves K. Gábor!
   Az egyéni vállalkozás megszüntetését a webes ügysegéd felületén tudja kezdeményezni.
   Ott kell a bejelentést megtennie. A bejelentés megtétele után nagyon rövid időn belül, a webes ügysegéd felületén megjelenik a visszaigazolás. A visszaigazolás dátumával szűnik meg az egyéni vállalkozása. Aznapra kell beadnia a T1041-es nyomtatványt is.
   A webes ügysegéden bejelentett megszűnés jelenik meg a NAV törzsadatában is.
   A megszűnést be kell még jelentenie a helyi önkormányzatnál, valamint a kamaránál is.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 12. Kedves Lívia,
  először is köszönöm a részletes, informatív írást.
  A kérdésem az újraindításra vonatkozik
  Ön azt írja, hogy: “Amennyiben a szüneteltetés után újra aktiválni kívánja a vállalkozását, azt szintén illetékmentesen a webes ügysegéd oldalán teheti meg. A vállalkozás aktiválásának tényét is be kell jelenteni az adóhatóságnak is.”
  1) hányas számú nyomtatványokat kell a web-es ügysegéden kitölteni, és az adóhatóságnak hol kell bejelenteni az aktiválást?
  2) KATA-s egyéni vállalkozásomat 2016.12.30-tól szüneteltetem, és legközelebb január 15-én szeretnék már számlát kiállítani – hányadikán kell legkésőbb bejelentenem az újraindítást, és mikortól kell fizetnem az 50.000 Ft-ot?

  Válaszát előre is köszönöm, üdv
  L. Erika

  1. Kedves Erika!
   1.) T1041-es nyomtatványon kell a szünetelés után bejelenteni újra a biztosítási jogviszonyt. Ehhez sajnos az is hozzátartozik, hogy nem minden megye kezeli ugyanúgy ezeket a bejelentéseket. Találkoztam már olyan NAV-val aki ezt megkívánta, de olyannal is, aki nem értette meg, hogy miért lett beadva.
   2.) A vállalkozás újraindítása a bejelentést követő naptól él. Mivel januárra már számlázni szeretne, akár január 1-én is megteheti a bejelentést. A tételes adót akkor is ki kell fizetnie, ha akár csak 1 napot is élt a vállalkozása az adott hónapban.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 13. Kedves Lívia! Éven belül hányszor lehet szüneteltetni és úrakezdeni a vállalkozást?

  Válaszát előre is köszönöm

  üdvözlettel

  Rozi

 14. Kedves Livia,

  2017. februar 12-tol szuneteltetem az egyeni vallalkozasomat. Velhetoen marciustol szeretnem ujra inditani. 1 evnel hosszabb szuneteltetes eseten is folytathato a KATA vagy azt elveszitem?
  A szuneteltetes idejere nem fizettem egeszsegugyi hozzajarulast, jar ez valami szankcioval?
  Ebben az esetben az eves adobevallast nekem is majusig kell benyujtanom?

  Valaszat elore is koszonom.

  Udvozlettel:
  G. Maria

  1. Tisztelt G. Mária!
   Az 1 évnél hosszabb szüneteltetés nem befolyásolja a KATA adózás lehetőségét, amennyiben egyébként a KATA-hoz szükséges feltételei fennállnak.
   Az egészségügyi hozzájárulás alatt gondolom az egészségügyi szolgáltatási járulékot érti. Ennek a fizetése minden, biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező magyar természetes személynek kötelező, így Önnek is meg kellett volna fizetnie. A NAV előírja az adófolyószámláján és be is hajtja azt. Ez viszont befolyásolhatja a KATA-t!!!
   A 2017-es adóévről az SZJA bevallás 2018. május 20-ig kell benyújtania. A KATA bevallást a szüneteltetés megkezdésekor be kellett adnia. Amennyiben ezt nem tette meg, kérem pótolja.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 15. Üdvözlöm!
  A webes ügysegéden történt bejelentés és a T1041 beküldésén kívül van-e más teendőm a vállalkozás szüneteltetése kapcsán? NAV-ra, önkormányzatra és kamarára gondolva.
  Válaszát köszönöm!
  Gömöriné

  1. Tisztelt Gömöriné!
   A szüneteltetést a kamaránál és az önkormányzatnál is be kell jelenteni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 16. Tisztelt Pósa Lívia!

  KATA szüneteltetés és számlakiadás kapcsán lenne kérdésem:
  – A webes ügysegédben 2017. december 1-től elindított szüneteltetésen kívül T1041-es dokumentum nem került még leadásra. Ennélfogva lehetséges-e számlát december havi keltezéssel kiadni, érvényes-e a szüneteltetés?

  – Általánosságban nézve pedig a kérdésem: lehetséges-e számlát kiadni szüneteltetett hónapban, ha kiderül, adott szüneteltetett hónapban mégiscsak ki kell állítania egy számlát? Utólagos kérvény beadása által van-e lehetőség erre?

  Köszönettel:
  H Barnabás

  1. Tisztelt H Barnabás!
   Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének a tényét a webes ügysegéden keresztül jelentjük be. Az Ön esetében 2017. december 1. Vagyis ettől a dátumtól minimum 30 napig szünetel a vállalkozása. 30 nap letelte után tudja visszaélesíteni a vállalkozást. A T1041-es nyomtatványom még ha nem is teszi meg a bejelentést, a szünetelés akkor is él. A T101E nyomtatvány szolgál arra, hogy a tételes adó alóli mentesülését bejelentse a szüneteltetés időszakára. De ha a T101E nyomtatványt nem adja be, a tételes adót az adóhatóság elő fogja írni az adófolyószámláján. De a szüneteltetés akkor is él december 1-től. A szüneteltetés bejelentését visszavonni nem lehet.
   Szüneteltetés alatt alapvetően nem állíthat ki számlát, hisz a szüneteltetés lényege pont az, hogy Ön nem végez tevékenységet.
   Amennyiben szünetelteti a vállalkozását, vagyis nem végez gazdasági tevékenységet, akkor ugye nincs is miről számlát kiállítania.
   Amennyiben egy előző időszak teljesítésére gondol, akkor azt a számlát a teljesítés időpontjára kell kiállítani (számlán a teljesítés időpontja!!!), még ha ezt anno el is mulasztotta. A számlát pedig a teljesítés időpontjától számított 15 napon belül kell kiállítani. Ez beleeshet a szüneteltetés időszakába….
   Amennyiben bővebb információra van szüksége, keressen a konyvelesikisokos@gmail.com email címen.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 17. Kedves Lívia!

  Valószínűsíthető, hogy másodállású egyéni vállalkozót a főállású munkáltatója januárban szembesíti döntésével, hogy a kötelező béremelés miatt a munkaidejét visszamenőleg 01.01-től 6 órára írja át.

  Ha nem akar felmondani a munkavállaló, jelenthet-e megoldást a bizonytalanság kivédésére, és a főállású vállalkozóvá válás elkerülésére a vállalkozás szüneteltetése az esetleges bejelentésig?

  (Ebben az esetben a munkaidő csökkentés bejelentése utáni vállalkozás megszüntetése következne.)

  Köszönettel: K. Péter

  1. Tisztelt K. Péter!
   A vállalkozás szüneteltetése esetén nem kell, hogy heti 36 órás biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen.
   Viszont a szüneteltetés ideje alatt nem “dolgozhat” a vállalkozásában, erre figyeljen!
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 18. Kedves Lívia!

  2017.12.31-én megszűntettem a vállalkozásomat.
  Szeretném Öntől megkérdezni, hogy a “záró bavallást” melyik nyomtatványon kell megtenni? Vagy esetemben, mivel teljes adóévről van szó elég a 2017-es szja bevallás?

  Köszönettel,
  Krisztina

  1. Kedves Krisztina!
   Az egyéni vállalkozóknak nincs záró bevallása.
   A 2017. évi SZJA bevallást kell majd beadni 2018. május 20-ig.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 19. Kedves Lívia!

  Kiegészítő tevékenységet választó átalányadós egyéni vállalkozónak kötelező-e legalább a minibér után megfizetni a 10% nyugdíjjárulékot, vagy lehet kevesebbet is. A minimálbér alatt választhat -e átalányadóban megállapított jövedelmet, mivel kiegészítő tevékenységet folytat?
  A szociális hozzájárulási adót meg kell-e fizetnie, ebben az vállalkozási formában, vagy csökkenthető?

  Köszönettel várom válaszát.
  Üdvözlettel: Vné Ágnes

  1. Tisztelt Vargáné Mohácsi Ágnes!
   A kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) átalányadózó egyéni vállalkozó a 10 százalékos nyugdíjjárulékot az átalányban megállapított jövedelem után fizeti meg. A 10%-os nyugdíjjárulék mellett a havi 7320 Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megfizetni. Ebben az esetben nincs minimális járulékalap.

 20. Kedves Lívia

  Ha egy egyéni vállalkozó, elhelyezkedik és év közben megszünteti KATAS, ÁFÁS vállalkozását februárban. majd , a főállás (határozott idő) lejártát követően ismételten kéri új vállalkozói adószám kiadását, bejelenezhet-e alanyi mentes egyéni vállalkozásba szeptemberben? esetleg a KATA alá. Van olyan közvetlen paragrafus amely ezt tiltja, immár új vállokozóként

  Válaszát előre is köszönöm:

  Kókai Kata

  1. Tisztelt Kókai Katalin!
   Az új egyéni vállalkozás megkezdésénél nem tiltja a törvény sem az alanyi mentességet, sem a KATA-s adózást, amennyiben megfelel a feltételeknek.
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Köszönöm Válaszát. Ez azt jelenti, hogy amennyiben tisztán, rendezetten bezárta előző vállalkozását, akkor Új indításánál tiszta lappal indul, így visszatérhet különösebb várakozás nélkül az alanyi mentes és a KATA-s vállalkozói körbe is?

    Köszönettel:

    K.Kata

 21. Kedves Lívia!

  2018. január 8-án bejelentette az szja-s vállalkozó tevékenysége szüneteltetését.
  Ha feléleszti a vállalkozását éven belül ez hányszor tehető meg? Ebben az esetben
  mikortól kell számolni a 2 évet?

  Köszönettel:
  Beva

  1. Kedves Beva!
   Az egyéni vállalkozás szüneteltetése minimum 30 nap időtartamú lehet, vagyis január 8-tól számított 30 napig nem lehet újra indítani.
   Jelen esetben a 2 év január 8-tól számolódik.
   Amikor a szüneteltetést visszavonja és újra működni kezd a vállalkozás, úgy a 2 év figyelése is megszűnik.
   Egy esetleges újabb szünetelés elindítása lesz a 2 éves figyelési időszak első napja.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 22. Kedves Livia!
  Az egyéni vállalkozó bejelenti vállalkozásának szüneteltetését. A szüneteltetés időszakában az ő vállalkozásának ingatlanaiban más egyéni vállalkozó (pl. a fia) folytathatja -e a tevékenységet, és ha igen, akkor az neki jelent -e valamilyen hátrányt.
  Előre is köszönöm válaszát. Éva

  1. Kedves Éva!
   Gondolom az ingatlanok a szünetelő egyéni vállalkozó magánszemély tulajdonában vannak.
   Azt is feltételezem, hogy engedéllyel folytat egyéb vállalkozás tevékenységet az ingatlanon belül. Gondolok itt bérleti szerződésre, szívességi használatra stb.
   A szünetelő egyéni vállalkozást ezek valószínűleg nem érintik, csak az ingatlan magánszemély tulajdonosát.
   Kérem vegye figyelembe, hogy ez egy általános válasz, mivel nem ismerem a pontos tényeket, így tökéletes választ nem tudok adni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Nagyon köszönöm a gyors válaszát. Az ingatlan a szünetelő egyéni vállalkozó tulajdona.
    A szünetelő egyéni vállalkozó a fiának szivességi használatra adja át az ingatlant.
    Ebben az esetben a szünetelő e.v. magánszemélynek számit?
    Köszönettel

    1. Kedves Éva!
     Mivel a magánszemély és az egyéni vállalkozó alapvetően ugyanaz a személy, az ingatlan tulajdonjoga a magánszemélyé. Az, hogy a magánszemély esetleg az egyéni vállalkozás kereteiben belül hasznosította az ingatlant, illetve számolt el rá költségeket, nem változtat azon a tényen, hogy az ingatlan a magánszemélyé. Gondolom a földhivatalnál a magánszemély adataival jegyzik a tulajdonjogot.
     Üdvözlettel
     Pósa Lívia

 23. Kedves Lívia!
  2017-ben egész évben szüneteltettem (2016. augusztusa óta) a mellékállású KATA-s egyéni vállalkozásomat (főállásban alkalmazott vagyok), és 2017. év végén meg is szüntettem az egyéni vállalkozást. Elég benyújtanom a SZJA-nyilatkozatot, amit a NAV felajánlott, hogy elkészít nekem, vagy kell benyújtanom adónyilatkozatot a vállalkozás után is, ha nem volt belőle jövedelmem 2017-ben?
  Előre is köszönöm válaszát.
  Anita

  1. Kedves Anita!
   A NAV által felajánlott SZJA bevallás elégséges, amennyiben a megfelelő adattartalommal készült.
   Amennyiben a szünetelésből nem vette vissza a vállalkozását, és úgy szüntette meg, akkor egyéb bevallási kötelezettsége a NAV felé nem keletkezik.
   Felhívom figyelmét, hogy az egyéni vállalkozás megszűnését a kamaránál és az Önkormányzatnál is jelentse be.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!
    Köszönöm gyors és megnyugtató válaszát, és a figyelmeztetést is. 🙂 Az Önkormányzatnál már bejelentettem az egyéni vállalkozásom megszüntetését, a kamaránál pedig eleve nem kellett bejelentkeznem a weblap tervezéssel, az nem tartozik hozzájuk.
    Köszönettel: Anita

    1. Kedves Anita!
     Minden egyéni vállalkozónak kötelezően regisztrálnia kell a területileg illetékes gazdasági kamaránál, így Önnek is. A tevékenysége nem mentesíti ez alól.
     Minden vállalkozónak meg kell fizetnie az éves kamarai átalány díjat, ami 5000 Ft/év. Természetesen vannak speciális tevékenységek, melyek ezen az általános bejelentésen túl, egyéb kamarához is kénytelenek bejelentkezni (ügyvéd, építőipar stb). De Önnek is van kamarai kötelezettsége.
     Üdvözlettel
     Pósa Lívia

 24. Kedves Lívia!
  Fiam 2017. augusztusától KATás egyéni vállalkozó fodraszkent. 2017. decembereben barátjával KFT. ét alapítottak aminek ő az ügyvezetője és ebben a Kft. ben fog dolgozni is mint fodrasz. Az lenne a kérdésem, hogy a Katás vállalkozását egyenlőre elég ha szünetelteti, vagy mindenképp meg kel, hogy szüntesse? Válaszát előre is köszönöm! Mariann

  1. Kedves Mariann!
   Az egyéni vállalkozást nem kell megszüntetnie. Elég ha szünetelteti. A szünetelés időtartama maximum 2 év.
   Felhívom figyelmét, hogy a Kft-ben létrejövő jogviszony napjától esetlegesen járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.
   Mindenképpen érdemes ezt a könyvelővel átbeszélni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 25. KATás egyéni vállalkozó vagyok. Meg szeretném szüntetni a vállakozásomat de-2017 Szeptember,Oktober,November,Decemberi,számlán lévö összeget még nem utalták át.Az a kérdésem,hogy megszüntethetem e vagy szünetelthetem e a vállalkozást.Üdvözlettel.József

  1. Kedves József!
   Az egyéni vállalkozását megszüntetheti, attól eltekintve, hogy a fenti számlák értéke még nem érkezett meg Önhöz.
   A megszűnés évében beadandó KATA bevallásában fel kell tüntetnie ezeket a bevételeket is, mintha beérkeztek volna a számlájára.
   Amennyiben vállalkozása az áfa körbe tartozik, kérem figyeljen a ki nem fizetett számlák áfa kötelezettségének bevallására is.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Kérdésem József kérdésétől annyiban tér el, hogy nem megszünteti csak szünetelteti a KATÁS alanyi adómentes egyéni vállaklozó a tevékenységét 2017.12.29-től. A tevékenység alatt kiállított két utolsó számla összege 2018-ban folyt be. Ezt a két bevételt hol kell szerepeltetni, 2017-ben vagy 2018-ban? Van adóvonzata (pl. 40%)? Köszönöm, Anna

    1. Kedves Anna!
     Mivel a vállalkozói tevékenység 12.29-től szünetel (vagyis a pénz befolyásakor nincs élő vállalkozás) nem tudja a 2018-as KATA-s bevallásban szerepeltetni a bevételt. A 2017-ben kiállított, de be nem folyt bevételt önálló tevékenységből származó jövedelemként kell leadózni a pénzügyi teljesítés időszakában.
     Üdvözlettel
     Pósa Lívia

   2. Kedves József!
    Az előző válaszomon szeretnék javítani. Konzultáltam a NAV-val ez ügyben, és a KATA-s időszakban kiszámlázott, de a vállalkozás megszűnéséig be nem folyt összeg nem tartozik a KATA-s bevételek közé.
    A bevétel pénzügyi teljesítésének időpontjában önálló tevékenységből származó jövedelemként tudja leadózni.
    Kérem az előző válaszom javítását elfogadni szíveskedjen!
    Üdvözlettel
    Pósa Lívia

 26. Kedves Lívia!
  Ha újraindítottam a Katás vállakozásomat 9 hónap szünet után, kell nyilatkozni az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés felhagyásáról valakinek?
  Az adószámla kivonatomon havonta hiányként jelenik meg a járulék be nem fizetése, holott már több hónapja visszatértem a Katába.
  Köszönöm válaszát,
  Klára

  1. Kedves Klára!
   A törvényi rendelkezések szerint elméletileg nem kell bejelenteni a NAV-nak, hisz a biztosítási jogviszony létrejöttekor automatikusan rendezi a rendszer.
   Sajnos nem Ön az egyetlen, aki ezzel a problémával küzd.
   Kérem jelentse be a 18T1011-es nyomtatványon, visszamenőlegesen a KATA kezdetét megelőző nappal a járulék fizetésének megszűnését.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 27. Kedves Lívia! Katás egyéni vállalkozó 2017.12.01-től szüneteltetett tevékenységét 2018.02.01-től kívánja folytatni. A webes ügysegéden a bejelentést 01.31-én megtettük. Kérdésem az, hogy a NAV felé kell -e a tev. folytatásáról valami változásbejelentőt küldeni, és ha ige, mit? A 18T101E-n nem találtam ennek megfelelő rublikát. Illetve az önkormányzathoz is újra be kell küldeni a váltzásbejelentőt? Köszönöm: Kis Rita

  1. Kedves Rita!
   A szüneteltetés végét az önkormányzatnál és a kamaránál is be kell jelenteni.
   A szünetelés kezdetét anno bejelentette a 17T1041-es nyomtatványon, most a szünetelés végét kell bejelentenie a 18T1041-es nyomtatványon.
   A 17T101E nyomtatványon nincs bejelentési kötelezettsége
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 28. Kedves Lívia!
  Fizetővendéglátás esetében tételes költségelszámolás választásakor a jövedelmet az 1753-as bevallás A lap 7. sorába kell írni?
  A 22 %-os Ehot ebben az évben befizettüka jövedelem után. Mivel megszűntettük ezt a tevékenységet az ingatlan eladása miatt, így az Eho költségként elveszik, vagy az idén levonható a jövedelemből?
  Ha folytattuk volna a vállalkozást, akkor csak a jövő évben lehetett volna érvényesíteni?
  Köszönettel: Pici

  1. Kedves Pici!
   Helyesen gondolja, a jövedelmet az adóbevallás 7. sorában kell feltüntetnie.
   Az EHO tekintetében nem tudok Önnek pontos választ adni az Ön jogállásának ismerete nélkül.
   Kérem, ha továbbra is fennáll a kérdés, írjon nekem a konyvelesikisokos@gmail.com email címre és igyekszem választ adni Önnek.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 29. Kedves Lívia!

  Idén februártól szeretném szüneteltetni KATÁS vállalkozásom, ügyfélkapun keresztül már beadtam a szüneteltetés téynét azonban a 17T101 E nyomtatványt már nem találom a nav honlapján és ÁNYK-ban sem hozza fel. Ilyen esetben mi a teendő, hogy jelezzem a szüneteltetés tényét?

  Üdvözlettel.
  Gábor

  1. Kedves Gábor!
   A T101E nyomtatvány minden évben az évszámmal változik. Idén 18T101E. A februári szünetelést március 12-ig kell bejelenteni.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.