Egyéni vállalkozás szüneteltetése

2017. január 1-től változott az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama.

2016. december 31-ig az egyéni vállalkozásokat legalább 1 hónapig, és legfeljebb 5 évig lehetett szüneteltetni.

Idén január 1-től a szüneteltetésre mindösszesen 2 év áll rendelkezésükre a vállalkozóknak.  Az új szabály csak a 2017. január 1-től szüneteltetett vállalkozásokra érvényes, vagyis nem visszamenőleges hatályú, ami praktikusan annyit jelent, hogy a 2017. január 1-e előtt elindított szüneteltetéseknél még az 5 éves szabály érvényes.

Az egyéni vállalkozás szüneteltetését a webes ügysegéd online felületén szükséges bejelentenie. A szüneteltetés bejelentése illetékmentes.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akiknek van egyéni vállalkozói igazolványuk, a szüneteltetés feltétele, hogy az igazolványukat leadják (személyesen vagy postai úton) az ország bármely kormányablakánál/okmányirodájában. Vállalkozói igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozók tevékenységének a szüneteltetése az igazolvány leadása után kezdődik.

A webes ügysegéden indított kérelem elbírálása után szükséges az adóhatóságnak is megtenni a bejelentéseket.

Az adóhatóság részére meg kell küldeni a T1041-es valamint a KATA-s vállalkozás szüneteltetése esetén a T101E jelű nyomtatványokat, melyeken szintén a szüneteltetés tényét jelentjük be.

Saját tapasztalatot is szeretnék megosztani Önökkel a KATA-s vállalkozás szüneteltetését illetően. Míg a fővárosban megfelelő és elégséges a vállalkozás szüneteltetésének bejelentése egyszer, annak érdekében, hogy a KATA járulékot a szüneteltetés időszakára ne terheljék az adófolyószámlára, addig néhány vidéki NAV minden hónapban megköveteli a T101E-n történő havi bejelentést, ellenkező esetben a szüneteltetés ideje alatt is halmozódik a tételes adó a folyószámlán.

A vállalkozói tevékenység szüneteltetése alatt egyéni vállalkozói tevékenység nem folytatható, ezzel kapcsolatos új jogok nem szerezhetők, valamint kötelezettségek nem vállalhatók!

Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének ideje alatt nem kell az évközi rendszeres bevallásokat beküldeni (pl. járulékbevallás).

A szüneteltetés ideje alatt a vállalkozó nem lesz biztosított, így a szüneteltetés ideje alatt (amennyiben nincs egyéb biztosítással járó jogviszonya) havonta meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.110 Ft (napi 237 Ft).

Az éves bevallás (SZJA) beküldési határideje egyéni vállalkozó esetében tárgy évet követő február 25-e. Abban az esetben, ha a vállalkozás az adóév utolsó napján szüneteltetve volt, az SZJA bevallási határideje az általános május 20-a.

Fontos azt is tudni, hogy a magánszemély nem kötelezett az egyéni vállalkozói tevékenységére való tekintettel adóbevallás benyújtására, ha az adóév minden napján szüneteltette a vállalkozását.

A tevékenység szüneteltetése alatt, a vállalkozói tevékenység miatt megnyitott bankszámláját az egyéni vállalkozó megszüntetheti. Amennyiben a bankszámlát nem szünteti meg, a banknál is be kell jelenteni a tevékenység szüneteltetésének tényét.

Amennyiben a szüneteltetés után újra aktiválni kívánja a vállalkozását, azt szintén illetékmentesen a webes ügysegéd oldalán teheti meg. A vállalkozás aktiválásának tényét is be kell jelenteni az adóhatóságnak is.

Abban az esetben, ha a szüneteltetésre rendelkezésre álló 2 év után sem kíván tovább vállalkozni, az adóhatóság hivatalból megszünteti az egyéni vállalkozást. Ebben az esetben a megszűnés évében az egyéni vállalkozó a megszűnésre vonatkozó szabályok betartásával és figyelembe vételével nyújtja be adóbevallását.

21 hozzászólás az alábbi bejegyzéshez: “Egyéni vállalkozás szüneteltetése”

 1. Kedves Lívia!
  Köszönöm szépen a hasznos információt a szüneteltetés idejét illetően!
  G.Novák Mária

 2. Kedves Lívia,

  visszamenőlegesen is hatályos ez a változás például a jelenleg már 20 hónapja szünetelő vállalkozások esetében, vagy arra még az előző 5 év érvényes?

  Válaszát és a kitűnő cikket nagyon Köszönöm!

  1. Kedves Júlia!
   Az új szabályozás nem visszamenőleges hatályú, vagyis csak azokra a szüneteltetésekre vonatkozik, melyeket 2017. január 1-e után indítottak. Az Ön által leírt egyéni vállalkozó még 5 évre szüneteltethető.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 3. Kedves Lívia! Az én esetemben a vállalkozó még az 5 éves szüneteltetésbe tartozott. Sőt már a 6. évben jár. A NAV-nál mint “Technikai megszűnt” szerepel. Nem is akarja újraindítani a vállalkozást. Tavaly óta alkalmazottként dolgozik. Szeretném kérdezni, hogy esetében van-e valami bejelentési kötelezettsége. Illetve technikai megszűntként febr. 25.-én kell-e SZJA bevallást beküldenie, vagy május 20.-án az alkalmazotti béréről?

  Köszönettel
  S. R. Erzsébet

  1. Kedves Erzsébet!
   Mind a vállalkozást szüneteltető, mind a megszűnt vállalkozónak májusban van a SZJA bevallás beadásának határideje.
   A technikai megszűnt a NAV-nál biztosan megszűnt vállalkozás, de én mindenképpen ránéznék a webes ügysegéd oldalára, hisz abban a rendszerben kezeljük az egyéni vállalkozásban történő változásokat. Szükség esetén elektronikusan adjon be egy megszűnési kérelmet!
   Ezen kívül az Önkormányzatnál is meg kellene szüntetni a vállalkozást.
   Remélem tudtam segíteni!
   Pósa Lívia

 4. Kedves Lívia!

  Egyéni vállalkozás szüneteltetését tervezzük. Mivel esetünkben van e.váll. igazolvány, cikkének megfelelően elsétáltunk egy okmányirodába, hogy még a szüneteltetés bejelentése előtt leadjuk azt. Ott azonban azt az információt kaptuk, hogy érvényes igazolványt nem áll módjukban elvenni, csak akkor tehetik meg, ha már a szüneteltetés be lett jelentve a websegéden. Elmondásuk szerint a szüneteltetés megkezdésétől számított 1 hónapon belül kell azt leadni.
  Akkor vajon hogy is van ez?

  Üdvözlettel:
  Nagy Imre

  1. Kedves Nagy Imre!
   Idézem Önnek a törvény szövegét. (2009. évi CXV. tv.)
   “18.§. (5) Igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozó tevékenysége szüneteltetésének a feltétele, hogy az egyéni vállalkozó igazolványát a Hatóságnak személyesen vagy postai úton leadja. Az igazolványt a Hatóság az igazolvány beérkezésének vagy leadásának napján érvényteleníti, és ennek tényét bejegyzi a nyilvántartásba.”
   A cikk sem arról szól, hogy a szünetelés előtt le kell adni az igazolványt. Minden, egyéni vállalkozást érintő változást 15 napon belül kell bejelenteni a Hatóságnak, a cikk elején erről is szó van. Az csak jó hír, hogy ők 30 napot adnak rá.
   De az Ön példáján tanulva, beleírom a cikkbe, mert ezek szerint ez félreérthető.
   Köszönöm az észrevételt!
   Pósa Lívia

 5. Tisztelt Lívia!
  Egyéni vállalkozásunkat 2017.11.01. nappal szüneteltetjük (max 2 évig lehet) webes ügysegéden keresztül. Ebben az esetben hova kell nekünk személyesen is bemenni és bejelenteni a szüneteltetést? Például önkormányzatnál vagy a számlát vezető bankban?
  Valamint azt az információt kaptam, hogy szüneteltetés esetén nem regisztráltathatom magam Munkaügyi központban. Ez valóban így van?
  Nagyon szépen köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel.
  K. Tímea

 6. Tisztelt Lívia!
  Ha egy 50 ezres KATA-ás veszélyeztetett terhes,keresett ülő munkát a hátralevő időre, így alkalmazott lesz, ezért szünetelteti a KATA-t.Ha megszült, a csed-et követően a gyed-től vissza lépne a KATA-ba de a 25 ezresbe.Tehet e?

  Üdvözlettel:B.Vali

  1. Kedves B. Vali!
   25 ezer Ft tételes adófizetés sajnos nem vonatkozik a GYED-GYES mellett vállalkozó kismamákra. Amennyiben egy adott hónapban dolgozik a kismama a vállalkozásban, azokra a hónapokra meg kell fizetnie legalább az 50 ezer Ft tételes adót (ha a magasabb, 75 ezer Ft-os adót választotta, akkor azt), természetesen, amikor nem dolgozik a vállalkozásban, a NAV-hoz történő bejelentés mellett (T101E), nem kell megfizetnie a tételes adót.
   Ezt a cikket ajánlom a figyelmébe: http://goldacco.hu/2016/12/14/gyed-en-gyes-en-levo-kismamakkispapak-kata-s-vallalkozasa-2017-ben/
   Valamint a 25 ezres KATA fizetés miatt érdemes lenne ezt a cikket is elolvasni: http://goldacco.hu/2016/12/16/kisadozo-vallalkozasok-teteles-adoja-kata/
   Pósa Lívia

   1. Kedves Lívia!

    Köszönöm gyors válaszát. A vállalkozás részét értem,de mi van akkor ha a szüneteltetés
    ideje alatt egy Kft-ben vállal alkalmazotti munkát a szülésig.Az főállásnak minősül nem? Gyed alatt lépne a 25 ezres KATA-ba vissza mint mellékfoglalkozás.Vagy ezt már túlbonyolítottam?

    Üdvözlettel: B.Vali

 7. Kedves Lívia!

  Köszönöm gyors válaszát. A vállalkozás részét értem,de mi van akkor ha a szüneteltetés
  ideje alatt egy Kft-ben vállal alkalmazotti munkát a szülésig.Az főállásnak minősül nem? Gyed alatt lépne a 25 ezres KATA-ba vissza mint mellékfoglalkozás.Vagy ezt már túlbonyolítottam?

  Üdvözlettel: B.Vali

 8. Kedves Lívia!

  Egyéni vállalkozóként KATA-t választottam, és május hónapban a webes ügysegéden keresztül szüneteltettem a vállalkozásom, viszont további bejelentéseket nem tettem, de a tevékenységet sem folytattam. Fentebb írtak szerint a számlámhoz azóta is hozzáadódik a havi tételes adó, mint hátralék, ilyenkor mi a teendő? Lehetséges visszamenőlegesen is jelenteni a szüneteltetést, vagy meg kell fizetnem a szüneteltetés alatt felhalmozódott járulékot is?

  Válaszát előre is köszönöm:

  P. Bernadett

  1. Kedves Bernadett!
   A szünetelés kezdő napjára be kell adni visszamenőlegesen a 17T101E nyomtatványt, amin a szünetelés tényét bejelenti.
   Mindenképpen visszamenőlegesen adja be, mert a szünetelés idejére nem kell a tételes adót megfizetnie. A NAV a beadott adatlap alapján rendezni fogja az adófolyószámlát.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 9. Tisztelt Lívia!
  Főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. Betegség miatt szeretném megszüntetni a vállalkozásomat. Azt szeretném megérdeklődni, hogy mi ilyenkor a teendő, milyen nyomtatványokat kell kitölteni? Nincs alkalmazottam, átalányadózó vagyok.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Sz István

  1. Tisztelt Sz István!
   Az egyéni vállalkozás megszüntetését a webes ügysegéden kell elindítani.
   A webes ügysegéd a bejelentésről igazolást állít ki, melyen szerepel a megszűnés dátuma.
   A megszűnés tényét be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon a NAV-nak, valamint a helyi önkormányzatnál és a kamaránál is be kell jelenteni.
   A 2017-es adóévről az SZJA bevallást, valamint az iparűzési adó bevallást kell benyújtania majd 2018-ban.
   Pósa Lívia

 10. Kedves Lívia!
  Jelenleg főállású egyéni vállalkozóként táppenzen vagyok. Mivel várhatóan hosszabb ideig leszek táppenzen, szeretném szünetelteni jan. 1-től a vállalkozásomat. A kerdésem, hogy a tappénzt továbbra is folyósítják a szünetelés alatt?
  Várom válaszát! Á. Kati

  1. Kedves Á. Kati!
   Az egyéni vállalkozó szünetelése napjától már nem biztosított. Táppénzre csak biztosítottak jogosultak.
   Annak érdekében, hogy a táppénzt a keresőképtelenség idejére folyamatosa megkapja, ne szüneteltesse a vállalkozást.
   A táppénz időszak alatt nincs járulék fizetési kötelezettsége, csak a bevallásoknak kell eleget tennie.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

 11. Kedves Lívia!

  Ha ev.tevékenységem megszüntetését a “nyilvantarto.hu”-n bejelentettem, akkor a NAV felé milyen számú “záróbevallást” és egyéb a jogviszonyt megszüntető bejelentést/bevallást kell benyújtanom mivel még mindig főállású egyéni vállalkozóként szerepelek a nyilvántartásban pedig a T1041-es nyomtatvány már beküldésre került.

  Válaszát várva!
  Tisztelettel:K.Gábor

  1. Kedves K. Gábor!
   Az egyéni vállalkozás megszüntetését a webes ügysegéd felületén tudja kezdeményezni.
   Ott kell a bejelentést megtennie. A bejelentés megtétele után nagyon rövid időn belül, a webes ügysegéd felületén megjelenik a visszaigazolás. A visszaigazolás dátumával szűnik meg az egyéni vállalkozása. Aznapra kell beadnia a T1041-es nyomtatványt is.
   A webes ügysegéden bejelentett megszűnés jelenik meg a NAV törzsadatában is.
   A megszűnést be kell még jelentenie a helyi önkormányzatnál, valamint a kamaránál is.
   Üdvözlettel
   Pósa Lívia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.